Klaipėdoje – nauja ekskursija norintiems paragauti istorinių skanėstų

„Paragauk Klaipėdos...“ – į tokią ekskursiją kviečiama uostamiestyje. Dviejų valandų kelionėje pėsčiomis su gidu ne tik pasakojama apie jūrinio paveldo objektus, bet ir siūloma paragauti klaipėdietiškų patiekalų.

Per ekskursiją siūlomi klaipėdietiškieji „vofeliai“ – žuvies formos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Per ekskursiją siūlomi klaipėdietiškieji „vofeliai“ – žuvies formos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Šis pasukamasis šimtametis tiltelis yra laikomas vienu vertingiausių jūrinio paveldo objektų Klaipėdoje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Šis pasukamasis šimtametis tiltelis yra laikomas vienu vertingiausių jūrinio paveldo objektų Klaipėdoje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 28, 2019, 9:23 AM

Pasivaikščiojimas prasideda prie vienintelio Lietuvoje šimtamečio pasukamojo tiltelio, ekskursantai išgirsta Lindenau laivų statyklos ir elingo, įamžinto filme „Kalnietis“, viešbučiu virtusio senojo ryžių malūno, kitų senovinių marinistinių statinių istorijas ir legendas.

Prisiminus legendą, kaip kažkada per vieną mūšį su švedais Klaipėdą išgelbėjo sūris, kuriuo, pritrūkus kitokių įnagių, buvo apmėtyti priešai, visi pavaišinami „Tilžės“ sūriu.

Paskui kalba pasisuka apie silkę, kurią klaipėdiečiai mėgo nuo seno: vien 1859 metais 98 laivai iš Stavangerio uosto (Norvegija) į Klaipėdą atplukdė 50 tūkst. statinių silkių.

Jos buvo laikomos sandėliuose Danės krantinėje, kur dabar įsikūrusios kavinės.

Viename senųjų pastatų, kur dabar veikia viešbutis, prieš porą šimtmečių rinkdavosi Laivų kapitonų ir jūrininkų draugijos „Neptūnas“ nariai: net keturiasdešimt jūrininkų susėsdavo prie inkaro formos stalo.

Dabar čia ekskursantai pavaišinami vieno kąsnio sumuštiniais su silke.

O kavinėje Turgaus gatvėje galima paragauti garsiųjų vokiškųjų „vofelių“ – įprastų širdies formos blynų, kurie čia – žuvies formos. Klaipėdiečiai „vofelius“ gamindavo keptuvę patepę sūdytais lašinukais su dūmo kvapu.

Prie blynų labai tikdavo šio krašto gėrimas – kafija.

Prisimenama ir senoji Žalioji vaistinė, kurioje buvo prekiaujama ir garsiaisiais Karaliaučiaus marcipanais. Dabar jų Klaipėdoje nebenusipirksi, tačiau patys ekskursijos dalyviai galės pabandyti šio skanėsto pasigaminti namuose – visi gauna dailiai išrašytą marcipanų receptą.

Ekskursija baigiama pasakojimu apie Klaipėdos simbolį burlaivį „Meridianas“, kuriam pernai sukako 70 metų. Čia keliautojai išgirsta išsamią buvusio mokomojo laivo, kuriame praktiką atliko nemažai Lietuvos jūrininkų, istoriją ir paragauja jūreiviško gėrimo, kuris apsaugodavo nuo jūrligės ir skorbuto.

Ekskursijos organizuojamos lietuvių ir anglų kalbomis, jei prireiks, bus parengtas ir variantas rusakalbiams.

Pasak Klaipėdos turizmo informacijos centro direktorės Romenos Savickienės, apie tokią „skanią“ ekskursiją, kurios metu būtų pristatytas istorinis ir jūrinis paveldas, galvota seniai: „Žmonės nori ne tik pamatyti ir pažinti miestą, bet ir jį pajusti, paragauti, ką nors patys pagaminti, todėl ir pasiūlėme marinistinį gastronominį maršrutą su degustacija.“

Mėgstantiems keliauti individualiai parengtas vien tik jūrinio paveldo maršrutas.

Netrukus bus galima išbandyti dar vieną gurmanišką maršrutą „Gardžioji Klaipėda“, kuriuo keliaujant paaiškės, kur mieste skaniausia kava ir saldumynai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.