Žinomi žmonės dalijasi kepimo grilyje atradimais: čia puikuojasi ir netikėti ingredientai

Vasara – tai sezonas, kada lauke norisi praleisti kaip įmanoma daugiau laiko. Visus metus lauktas iškylas gamtoje papildo ne tik šildantys saulės spinduliai ar artimųjų šypsenos, bet ir seilę varvinti verčiantys grilio patiekalai. 

 Sumuštiniai su ant grotelių kepta jautiena.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Sumuštiniai su ant grotelių kepta jautiena.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2019, 3:03 PM, atnaujinta Jun 30, 2019, 3:09 PM

Nors lietuviai garsėja ypatingu prieraišumu šašlykams, ant žinomų šalies žmonių lauko stalų puikuojasi ir kur kas įvairesni ingredientai. Čia galima rasti rečiau sutinkamų mėsos kepinių, sūrių bei nuostabą keliančių daržovių.

Mėgsta eksperimentuoti

Šokio profesionalai Laurynas Žakevičius ir Airida Gudaitė, besiruošiantys jau rudenį startuosiančiam pasaulyje puikiai žinomam televizijos projektui „Šokio revoliucija“, vasaros su nekantrumu laukė ne tik dėl šiltų orų bei poilsio, bet ir dėl kulinarinių improvizacijų lauko virtuvėje.

L.Žakevičius prasitaria, kad šiltuoju sezonu valgo daug lietuviškų uogų bei daržovių, o namų kieme yra įsirengę nedideles lysves, kuriose jau pasodino įvairius prieskonius, salotas ir ridikėlius. Šokėjas taip pat pabrėžia, kad itin mėgsta gaminti ant grilio, todėl vasarą stengiasi mėgautis šia veikla.

„Labai mėgstame kepti šonkaulius įvairių uogų padažuose bei dešreles. Žinoma, nepamirštame ir daržovių, kurios ruošiamos grilyje įgauna netikėčiausių skonių“, – pasakoja L.Žakevičius.

„Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą pelniusios choreografų poros šios vasaros kulinarinis atradimas – grilyje kepti česnakai.

„Padėkite visą česnako galvą ant grilio ir luktelėkite. Česnakas praranda savo aštrumą, tampa minkštas ir labai malonaus skonio. Jį galima net tepti ant duonos ar tiesiog įsispausti į burną“, – rekomendacijomis dalijasi šokėjas. 

Grilyje ruoštas maistas – visais metų laikais

Žinomas Lietuvos aktorius ir muzikantas Dominykas Vaitiekūnas pasakoja, kad grilyje ruoštu maistu stengiasi mėgautis bet kuriuo metų sezonu, o vasarą savo kulinarinius bandymus papildo ir įvairiomis daržovėmis.

„Labai dažnai gaminti ant grilio gamtoje neturiu galimybių, bet kai tik pasitaiko proga, kepu viską – nuo baklažanų iki pelėsinio sūrio“, – aiškina D.Vaitiekūnas.  

Aktorius išduoda paslaptį, kad kartais pasmaguriauja ir žarijose keptomis bulvėmis, kurias ruošia susukęs į foliją, o gardina druska bei sviestu. 

Patirti grilio patiekalų žavesį siūlo ir kulinarinio tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel. Maisto mylėtoja pasakoja, kad patiekalai, ruošiami grilyje, ją žavi kulinarine įvairove bei paprastumu.

„Labiausiai mėgstu kepti daržoves, tokias kaip baklažanai bei paprikos, žuvį, vištieną ir jautienos didkepsnius. Šiems patiekalams nereikia ir įmantrių padažų – pakanka gaivaus salsos, česnakų ar kokybiško pomidorų padažo“, – sako tinklaraštininkė.

Neturintiems galimybių dažnai iškylauti gamtoje J.Vaskel rekomenduoja receptą, kuris namų virtuves pripildys gardžių kvapų ir leis pajusti kepimo grilyje žavesį.

Sumuštiniai su ant grotelių kepta jautiena

Porcijų skaičius: 5. Gaminimo trukmė: mėsa marinuojama pernakt. Sumuštinius paruošite per 15 min.

Jautienai paruošti reikės: 

250 g jautienos nugarinės, 

2 česnako skiltelių, 

1 šaukšto smulkintų rozmarinų, 

1 šaukšto džiovintų raudonėlių, 

2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių, 

2 šaukštelių balzaminio acto padažo, 

3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 

1 šaukštelio druskos, 

dosnaus žiupsnio maltų juodųjų pipirų.

Įdarui reikės:

kelių marinuotų keptų paprikų,

kelių petražolių šakelių,

salotų lapų,

bazilikų lapelių,

pomidorų padažo su saulėje džiovintais pomidorais,

šviesios duonos riekelių.

Kaip gaminti

Česnakus padažui išspauskite ir sumaišykite su visais padažui skirtais ingredientais.

Mėsą dėkite į dubenį, užpilkite padažu, išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve kelias valandas, geriausia pernakt.

Paprikas susmulkinkite ir sumaišykite su smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

Mėsą kepkite ant įkaitusių grotelių arba keptuvėje su grotelėmis po 4-5 min. iš abiejų pusių. Iškelkite, padėkite į lėkštę ir prieš pjaustydami palikite 5 min.

Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, su saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.

Sumuštinius patiekite šiltus. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.