Meksikiečius nustebino lietuviška virtuvė ir vienas paprastas patiekalas

Esate vienas iš tų žmonių, kurie mėgsta šalis pažinti per tradicinį jų maistą? „B2O“ baras Kaune kviečia visus keliautojus į antrąjį „Pasaulio Virtuvės“ renginį, kurio metu organizuojama gastronominė kelionė po išskirtiniu maistu pasižyminčias pasaulio šalis. Kas antrą sekmadienį baro virtuvę perims Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, o lankytojai galės susipažinti su skirtingų šalių maisto (ir ne tik) kultūra bei išgirsti neįtikėtinas jų gyvenimo istorijas. 

Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Misionieriai iš Meksikos kauniečius lepins žinomais meksikietiškais patiekalais.<br>Ž.Kukarėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 27, 2019, 10:27 PM

Antroji „Pasaulio Virtuvė“ keliautojus veda į šalį, kurią daugelis Lietuvių pažįsta iš filmų ar serialų - Meksiką. Šios kelionės gidais bus net šešių neseniai į Lietuvą atvykusių meksikiečių kompanija: Abigail, Gosen, Nimsy, Suni, Josue, Gecer.

Lietuvoje šiuo metų laiką leidžiantys misionieriai pasakoja, kad į Lietuvą atvyko prieš keletą mėnesių. Prieš tai Vokietijoje savanoriavę jaunuoliai teigia, kad jų gyvenimas – sunkiai nuspėjamas: „Niekada negali žinoti, kiek laiko praleisi vienoje ar kitoje šalyje. Metus gyvenome Belgijoje, tuomet vykome į Vokietiją, o dabar jau tris mėnesius gyvename čia. Keliaujame ten, kur mus siunčia „Apostle of God“ (liet. Dievo Apaštalų) organizacija.“

Vienintelė iš šešių meksikiečių angliškai kalbanti Abigail pasakoja, kad Lietuvoje kompaniją, mėgstančią gaminti, labiausiai stebina tai, kiek daug patiekalų čia gaminama iš bulvių. Paklausus, koks patiekalas paliko didžiausią įspūdį, itin sujudo kompanijoje esantys vaikinai, kurie nutarė, jog geriausias dalykas – lietuviški šaltibarščiai. 

Nors lietuviškas maistas meksikiečiams ir labai patinka, kasdienėje jų virtuvėje puikuojasi iš lietuviškų daržovių ir kitų ingredientų paruošti tradiciniai meksikietiški patiekalai.

Lankytojus lepins žinomais meksikietiškais patiekalais

„Kai grįšime į Meksiką, pirmiausia skubėsime valgyti vietinių takų. Nėra kito patiekalo, kuris taip gerai atspindėtų Meksikos skonius ir spalvas. Taip pat ir enčilados – nėra šiame pasaulyje nė vieno meksikiečio, kuris nėra valgęs takų ar enčiladų“, – prasitarė Abigail, paklausta, kodėl baro lankytojus nusprendė vaišinti būtent šiais patiekalais.

Baro lankytojai galės pažinti dieninę ir naktinę Meksiką. 

Dienos metu (pusryčiams arba pietums), šeimos susirenka valgyti enčiladų, kurias dažniausiai ruošia mama arba močiutė. Naktimis su draugais ar šeima visi mėgaujasi takais, kuriuos gamina namie arba nusiperka gatvės kavinėse. Šie įdaryti paplotėliai – itin populiarus užkandis stebint futbolo rungtynes.

Abu patiekalus vienija esminis Meksikos virtuvės ingredientas – kviečių arba kukurūzų miltų paplotėlis, vadinamas tortilija. Jo populiarumo paslaptis – funkcionalumas, nes valgant tortilija nereikia nei peilio, nei šakutės. 

Kitas autentiškas sekmadienio meniu bruožas – gausybė pagardų, nuo aštriausių iki švelniausių, kruopščiai priderintų prie siūlomų patiekalų. Šiais pagardais atsiskleis Meksikos skonių įvairovė – nuo aitraus karščio iki gaivių džiunglių. 

Po pagrindinių patiekalų misionieriai baro lankytojus lepins tradiciniu meksikietišku desertu - „Arroz con leche“. Tai meksikietiškas ryžių pudingas, gaminamas iš ryžių, pieno, cukraus, cinamono ir razinų.

Kas antrą sekmadienį – kulinarinė kelionė vis į kitą šalį

„B2O“ atstovas Žilvinas Kuprėnas teigia, kad už idėją rengti tokius sekmadienius reikia dėkoti ją pasiūliusiai ir padėjusiai įgyvendinti darnaus vystymosi specialistei Anai Gabrielei Sabancevaitei: „Gabrielė ilgą laiką dirbo Jungtinėse Amerikos Valstijose, žinomose pasaulinėse organizacijose kaip „Huairou Commission“ ir „Urban Catalyst Lab“, kurios užsiima socialinėmis ir bendruomeninėmis iniciatyvomis bei kovoja su socialine atskirtimi ir nelygybe. Kai ji pakvietė susitikti ir pristatė savo idėją, iš karto supratome, kad privalome tai įgyvendinti.“

Du šeimos barus „BO“ ir „B2O“ valdančios įmonės atstovas teigia, kad, siekia, jog verslą motyvuotų ne tik sukuriama finansinė nauda, bet ir bendruomenei atiduodama duoklė bei skleidžiama pozityvi socialinė žinutė.

Planuojama, kad renginiai vyks kas antrą sekmadienį, lankytojai nebus įpareigoti - galės mokėti tiek, kiek nori, o visa surinkta suma bus skiriama už maistą atsakingiems šalių atstovams. 

Šiuo metu renginių serijos planuose - Afganistano, Meksikos, Sirijos, Malaizijos, Azerbaidžano ir kitų šalių atstovai.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.