Turistų pamėgtoje saloje šefas iš Lietuvos užkariavo gurmanų simpatijas

Amžinai saulės spindulių šildomas krantas, vandenyno bangų gaiva, puikūs vietiniai produktai ir galimybė įgyvendinti savo svajones – Tenerifė užbūrė virtuvės meistrą Daną Černiauską (50 m.).

Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Puikūs ir kokybiški vietiniai produktai įkvepia virtuvės šefą D.Černiauską kurti vis naujus patiekalus. Per keletą metų lietuvis pelnė gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Per keletą metų lietuvis pelnė Tenerifės gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Per keletą metų lietuvis pelnė Tenerifės gurmanų simpatijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lietuvis šefas išleido savo receptų knygą, tiesa, kol kas tik elektroninę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lietuvis šefas išleido savo receptų knygą, tiesa, kol kas tik elektroninę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Tenerifė Nedą, Vigiliją, Danielę ir Tadą Černiauskus užbūrė visada saulėtu oru, vandenyno gaiva ir nuostabia gamta.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Tenerifė Nedą, Vigiliją, Danielę ir Tadą Černiauskus užbūrė visada saulėtu oru, vandenyno gaiva ir nuostabia gamta.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Visada puikus oras ir graži gamta užbūrė Černiauskų šeimą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kurdamas patiekalus D.Černiauskas jungia kelias virtuves, ir tuo išsiskiria iš kitų saloje dirbančių šefų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Černiausko darbai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (46)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 7:13 PM

Ispanijai priklausančioje saloje jau 5 metus gyvenantis lietuvis nepaliauja turistų ir vietos gyventojų stebinti patiekalais, o neseniai išleido ir pirmąją receptų knygą.

Rojaus sala vadinama Tenerifė, visais metų laikais sulaukianti daugybės turistų, pasižymi gausybe patrauklių savybių, išskyrus vieną: joje beveik nėra kokybiško, gero maisto, gražaus restorano dizaino poreikio.

Saloje vyrauja pigi angliška ar konservatyvi kanarietiška virtuvė – šimtuose restoranų gaminami tie patys paprasti patiekalai.

Vietiniai gyventojai nėra išrankūs maistui, o didžiąją dalį atvykėlių sudaro, kaip Danas sako, „biudžetiniai anglų turistai“.

D.Černiauskas, anksčiau dirbęs ne viename garsiame restorane įvairiose Europos šalyse, ruošęs vaišes aukščiausio rango svečiams, Tenerifėje ėmėsi kurti visai kitokią maisto kultūrą ir sulaukė pripažinimo.

Susidaręs nemažas ratas gero maisto mėgėjų paskui lietuvį seka į restoranus, kuriuose jis dirba.

Potraukį gaminti maistą Danas juto nuo mažens. Jis mano, kad tai aukštaitės močiutės nuopelnas: lepindavo jį per atostogas blynais su spirgučių ir grietinės padažu arba lietiniais, susuktais su mėlynių uogiene ir svieste pakeptais kaimiškoje krosnyje.

Virtuvės meistras iki šiol prisimena močiutės troškintą triušieną svieste su krosnyje pakaitinta bulvių koše ir burokėlių salotomis. O tų laikų košė karalienė buvo manų kruopų košė su cinamonu, įvairiausiomis uogienėmis – Danas sako tiesiog alpęs dėl jos, net ir dabar prisiminus vaikystės skonį jam seilės tįsta.

„Man buvo gal septyneri, kai pirštus pirmą kartą suleidau į kietą miltų, vandens ir kiaušinių tešlą. Nežinau, kodėl, bet tai dariau paslapčia nuo tėvų. Miltai būdavo ne visai balti, todėl tešla išeidavo pilkoka. Sausainiai būdavo sausi, kieti, bet paties pagaminti, todėl ištirpdavo burnoje. Buvau paprastas sausainių kepėjas, kol spintelėje juos rado tėvai.

Tądien pakilau karjeros laiptais. Mano tėvai ėjo svarbias pareigas, vis neturėdavo laiko, o aš lankiau mokyklą po pietų, tad tapau jų asmeniniu virėju“, – apie pirmuosius darbus virtuvėje pasakojo iš Rokiškio kilęs D.Černiauskas.

Tad kai baigus mokyklą reikėjo pasirinkti kelią, Danas pasuko į maisto pramonės technologijų mokslus, vėliau baigė virėjų mokyklą.

Įsidarbinęs vieno didelio viešbučių tinklo kompanijoje virtuvės šefu sparčiai tobulėjo ir kilo karjeros laiptais.

Jam tekdavo dažnai gaminti maistą žinomiems žmonėms. Dvejus metus iš eilės Danas ruošė kalėdinį stalą Lietuvos prezidentui – kepė antį, įdarytą džiovintais vaisiais. Vaišės įvairių šalių konsulams, ministrams, vakarienės žinomiems žmonėms – net neįmanoma suskaičiuoti, kas ir kiek kartų mėgavosi D.Černiausko patiekalais.

Kylant karjeros laiptais teko pakeisti ne vieną šalį ir miestą: kas porą metų su muzike žmona Vigilija ir dukterimis kraustydavosi vis kitur, ir taip – 10 metų.

„Užsienyje man dažniausiai teko dirbti atšiauriose šalyse – ten būnant ėmėme svajoti, kad norėtume įleisti šaknis kokioje nors šiltoje, saulėtoje šalyje.

Visa šeima ėmė savarankiškai mokytis ispanų kalbos – kas po darbo, kas po mokslų“, – prisiminė D.Černiauskas.

Vieną dieną lietuvis šefas netikėtai sulaukė skambučio iš Tenerifės – naują restoraną atidarantys tautiečiai pasiūlė jam vadovauti virtuvei.

Ilgai svarstyti nereikėjo. Černiauskai su 3 dukterimis greitai persikraustė ir įsitvirtino saloje, kurią pažinojo iš atostogų.

Tiesa, iš pradžių susikalbėti su vietiniais nebuvo lengva, nes iš vadovėlių išmokta ispanų kalba ir kanariečių tarmė skiriasi, tačiau mažoji dukrelė jau po trijų mėnesių tarškėjo vietine tarme, o netrukus ją pasivijo ir visi kiti šeimos nariai.

Danas padėjo lietuviams atidaryti restoraną kurortinio miestelio centre, viskas atrodė nuostabu.

„Kad ir kiek būtum pasiekęs gyvendamas kitur, saloje viską teko daryti nuo pradžios.

Sutikome nueiti tą kelią. Jaučiausi savo srities profesionalas, kupinas jėgų ir idėjų. Nuostabus oras, amžinas pavasaris – tai buvo jėga, kuri vedė į priekį.

Tiesa, viena yra Tenerifėje atostogauti, o kas kita – čia dirbti ir gyventi. Teko susiremti su daugybe povandeninių srovių. Po pirmojo restorano buvo kitas. Po jo teko atidaryti ir uždaryti dar ne vieną. Tačiau sąžiningu darbu ir kokybe pelniau didelę armiją gerbėjų, kurie sekė paskui mane ten, kur ruošiau maistą“, – laimėjimais džiaugėsi D.Černiauskas.

Po kelerių metų darbo ir žvalgybų restoranų versle atėjo laikas atidaryti savo restoraną, apie kurį Danas jau seniai svajojo.

Į verslą nėrė visa šeima – Černiauskai įsigijo restoraną Kosta del Silensijaus mieste. Atidarymo vakarą į jį netilpo visi svečiai.

„Klientai įvertino mus nuo pirmosios dienos. Tik kokybiški produktai patiekalams, geriausias vynas, net lietuviškas, biržietiškas, alus. Patingėjęs paskambinti ir nerezervavęs staliuko vakarais ne visuomet galėjai patekti į restoraną“, – prisiminė šefas.

Ištikimiausi jo klientai – žmonės, Tenerifėje įsigiję nekilnojamojo turto ir didžiausią gyvenimo dalį susieję su sala. Jie pageidauja kokybiškai ir su meile pagaminto maisto, kokio, pasak Dano, aplink nėra.

Į restoraną užsukdavo turistai iš Lietuvos ar kitų Baltijos šalių, prancūzai, belgai, slavai, apie jį sužinoję iš kitų lankytojų ar per socialinius tinklus.

„Atskridę atostogų žmonės neretai vieną dieną skirdavo mūsų restoranui aplankyti. Būdavo ir taip, kad kartą pavalgę negalėdavo sustoti – lankydavosi kas vakarą, kol baigdavosi atostogos“, – pasakojo D.Černiauskas.

Bet lietuvių restorano sėkme nebuvo patenkintas pastato savininkas – po ilgų kovų su juo Danui vis dėlto teko uždaryti sėkmingai veikusio restorano duris.

„Tai dar viena pamoka, kurią išmokome. Bet net ir dėl to sala neprarado rojaus salos statuso. Čia gera gyventi – visada saulės spinduliai, vandenyno bangų gaiva ir sveikas oras, dienos netrumpėja, net prarandamas laiko tėkmės pojūtis – nereikia laukti geros dienos, ji visada čia ir rytoj. Nuostabiausi produktai, skanus vynas ir didėjantis nuostabių žmonių ratas“, – optimizmo neprarado Danas.

Netrukus jis atidarys naują restoraną Adechėje – jis bus su fontanais, žalumos oaze ir, kaip tikina, bus iš tų, kurie siūlo geriausią maistą saloje.

„Nenuleidžiame rankų – liksime ištikimi savo klientams, kursime salos kulinarinę kultūrą“, – patikino D.Černiauskas.

Daugiausia klientų susidomėjimo sulaukia autoriniai lietuvio patiekalai, kuriuos jis kuria iš puikių vietinių produktų. Ir žino, kad tai tikra jo sėkmės formulė: „Vietiniams patiekalams suteikiu naujo alsavimo, meilės, intrigos. Žinoma, jie tampa mažai panašūs į idėjinį pirmtaką.

Bet man visada patiko derinti modernizmą su istoriniais dalykais, supratau, kad ši formulė veikia ir kuriant patiekalus.“

Sėkmę rodo ir vis gausėjantis lietuvio šefo gerbėjų ratas. Tai ne vietiniai, o iš kitų šalių į salą emigravę žmonės, kurie pageidauja estetiškai atrodančių, iš kokybiškų produktų pagamintų ir kūrybiškai patiektų patiekalų. Ir tai lėtai, bet pamažu keičia Tenerifės restoranų kultūrą.

Saloje nebuvo pamiršti ir lietuviški patiekalai.

Jausdamas pareigą jais palepinti ir kitus čia gyvenančius lietuvius Danas kartą per savaitę stengiasi gaminti gimtinę primenančius patiekalus: cepelinus, bulvinius blynus, barščius, šaltibarščius ir kitus. Atsiranda ir kitataučių, kurie pamėgo jo ruošiamus lietuviškus valgius ir net išmoko jų pavadinimus.

Gyvenimas saloje, kur nuolat šviečia saulė, pakeitė lietuvių valgiaraštį bei valgymo įpročius. Namuose Černiauskai dažniausiai valgo paprastus greitai paruošiamus patiekalus, o virtuvėje dažniausiai šeimininkauja Danas.

„Pirmiausia šitaip sutaupome laiko, nors ir nėra čia kur skubėti – vasara šiandien, vasara rytoj ir visada. Pusryčiams dažniausiai ruošiu kiaušinienę su įvairiais priedais ar sveikuolišką košę. Žinoma, neapsieiname be ilgo kavos gėrimo ir grožėjimosi auštančia diena.

Sočių pietų dažniausiai nebūna. Ne tik dėl laiko stokos, bet ir dėl įaugusių vietinių tradicijų.

Išalkus gelbėja užkandžiai su vytintu kumpiu, salotos.

Tačiau vakarienės priešui neatiduodame. Iš pradžių, kai buvome dar naujokai saloje, kankino mintys, kad tai nesveika, negerai, tačiau dabar viskas stojo į vietas. Vakarienė saulėtose šalyse būna soti ir tęsiasi gana ilgai – valandą ar tris.

Pripratome patys, organizmas priprato, ir viskas tapo nuostabu“, – apie pasikeitusius įpročius pasakojo D.Černiauskas.

Vakarienei lietuviai mėgsta žuvį, jūrų gėrybes, neapsieina be vytinto kumpio ar vytintos dešros griežinėlio, alyvuogių ar kelių įvairių sūrio gabalėlių.

Dano teigimu, vakarienė labiau skanaujama, o ne valgoma. Patiekalų nėra gausu, bet jie įvairūs.

„Prisiminus sunaudojamo maisto kiekį Lietuvoje, jo čia natūraliai sumažėjo tris kartus. Viskas įvyko savaime, paprasčiausiai dingo poreikis, noras suvalgyti daug. Gal todėl ir vakarienė tapo ne tokia bloga, po jos nejaučiame sunkumo.

Žinoma, ne paskutinėje vietoje produktų kokybė ir natūralumas. Čia tuo negalime skųstis, juo labiau kad viskas už prieinamą kainą“, – pasakojo virtuvės šefas.

Nors ir labai mėgsta keliauti ir pažinti pasaulį, lietuviai paprasčiausiai neturi kada. O vietiniuose restoranuose nebesilanko, nes daug kartų nusivylė.

„Nešvieži produktai, pervirta, perkepta, o padažas per tirštas, juntamas natrio gliutamatas.

Kai pamačius tokius patiekalus dar įsivaizduoji virtuvės užkulisius, noras lankytis kitur dingsta ilgam“, – prisipažino lietuvis. Todėl jis pats gamina patiekalus šeimai ar draugams, o turėdamas laiko su sekėjais dalijasi receptais.

„Turiu nuolat kurti, tobulinti ir ieškoti ko nors naujo“, – pasakojo Danas apie tai, kaip atsirado receptų puslapis internete „Dano virtuvė“. Gerbėjų ratas gana greitai augo, o tai vedė pirmyn.

Gyvendamas Tenerifėje iš vienos leidyklos Lietuvoje šefas sulaukė pasiūlymo išleisti knygą. Buvo nutarta surinkti nesudėtingus patiekalus, kuriuos galima pagaminti namuose taikant kai kurias subtilybes iš profesionalios virtuvės. Todėl knyga buvo pavadinta „Restoranas namuose“.

Kad skaitytojams būtų tikrai aišku, Danas nutarė pateikti visų 115 patiekalų ruošimo nuotraukas žingsnis po žingsnio.

„Knygą rašiau metus – pirkau produktus, indus, dekoracijas, pats viską fotografavau.

Degustacijose dalyvaudavo ne tik šeima, bet ir kaimynai, draugai. Patiekalas turėdavo patikti visiems, net menkiausia abejonė priversdavo mane gaminti iš naujo. Knyga pareikalavo tikrai daug laiko, tačiau tai buvo vienas didžiausių malonumų“, – atskleidė D.Černiauskas.

Kai baigė darbus, leidyklos pozicija pasikeitė, draugystė baigėsi. „Todėl nusprendėme knygą išleisti savo jėgomis, pirmiausia – elektroninę. Jos populiarumas pateisino mūsų viltis“, – tikino D.Černiauskas, jau rengiantis kitos knygos projektą.

Visa jo šeima ne tik mėgaujasi maistu, bet ir puikiai jį ruošia.

Vyriausia duktė Marta gyvena ir dirba Vilniuje, yra išleidusi receptų knygą „Maistas gamtoje“.

Vidurinė dukra Neda tapo naminių tortų karaliene. Ji lengvai ir su užsidegimu gamina nuostabius tortus.

„Pastaruoju metu buvo sunku atsiginti kaimynų, norinčių ištirpinti burnoje gabalėlį skaniausio torto. Vos prieš keletą savaičių duktė išskrido studijuoti į Pietų Korėją. Dabar siunčia fotografijas su keistu maistu lėkštėse“, – šyptelėjo Danas.

Mažiausioji Danielė liko kartu su tėvais Tenerifėje.

„Septynerių ji su manimi gamino koldūnus kaip profesionali virėja, – dar viena dukra, paveldėjusia polinkį į maistą, didžiavosi D.Černiauskas. – Mažoji buvo pagrindinė mano receptų knygos patiekalų testuotoja. Jei vaiko receptoriai priima skonį, vadinasi, patiekalas daug žadantis ir jį norėsis gaminti dar ne kartą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.