Draugus ir artimuosius vilnietė lepina desertais be miltų

Gaivūs desertai be miltų – tokiomis dovanomis artimuosius ir draugus mėgsta nustebinti Konstitucinio teismo pirmininko viešųjų ryšių patarėja Giedrė Maksimaitytė (54 m.). Moteris įsitikinusi – didžiausia vertybė, kuria šiuolaikiniai žmonės gali pasidalinti, yra jiems nudžiuginti skirtas laikas.

G.Maksimaitytė niekada neina į virtuvę, kai jaučiasi kuo nors nepatenkinta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
G.Maksimaitytė niekada neina į virtuvę, kai jaučiasi kuo nors nepatenkinta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Giedrės skanėstai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Giedrės skanėstai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Giedrės skanėstai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Giedrės skanėstai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Giedrės skanėstai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Giedrės skanėstai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Trijų sluoksnių šokoladinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Trijų sluoksnių šokoladinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Panakota su serbentais.<br> 123rf nuotr.
 Panakota su serbentais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 29, 2019, 9:00 AM, atnaujinta Nov 14, 2019, 9:55 AM

Kartais Giedrė tortą iš šokolado paruošia per kelias valandas, o kartais tam tikslui tenka paaukoti visą vakarą, jei saldumynas yra iš želatinos ir vaisių.

Nors desertų kasdien žmonės nevalgo, Giedrė juos gamina dažnai. Jai tai – tikras malonumas. O ruduo – puikus metas išbandyti įvairius sezoninius desertus su šviežiomis uogomis ir vaisiais. Jie dažniausiai būna gaivūs ir gali įtikti netgi tiems žmonėms, kurių organizmas netoleruoja glitimo.

Eksperimentuoti mėgstanti vilnietė ne tik ieško receptų tinklalapiuose, kulinarinėse knygose, bet ir pati juos kuria.

Daug idėjų, ką pasigaminti, ji atsiveža ir iš kelionių. Giedrė įsitikinusi, jog tradiciniai desertai nėra kuo nors nusikaltę, kad visi dabar pultų prie žaliavalgiškų patiekalų ir atsisakytų to, ką mėgsta nuo seno.

Pienas ir grietinėlė yra kalcio šaltinis, todėl nereikėtų šių produktų išbraukti iš valgiaraščio.

Pagaliau ne tik karų istorija, bet ir desertų ruošimo būdas gali daug pasakyti apie visuomenės papročius, ekonomiką, išsilavinimą, prekybos ryšius.

„Ruošti saldumynus – mano sielos polėkis. Yra vos keli gardėsiai, kuriuos valgytojų prašymu gaminu vėl ir vėl, bet man labiau patinka kaskart dairytis ko nors naujo“, – pasakojo Giedrė.

Giedrės šeimoje galioja nerašyta taisyklė: jos mama ir sesuo ruošia patiekalus iš mėsos ir žuvies, o jai tenka tortai ir kiti saldumynai.

Šokoladinis dietinis – taip ironiškai pavadinusi savo naują tortą Giedrė suderino kelių rūšių šokoladą. Šį gardėsį ji ruošė be miltų.

Torto pagrindą sudarė juodojo šokolado, plaktos grietinėlės ir želatinos mišinys: vidurinis sluoksnis buvo iš pieninio šokolado, o viršus – iš baltojo.

Sustingęs putėsių tortas turi būti purus, todėl Giedrė įspėjo, kad svarbu laikytis proporcijų, temperatūros režimo ir nepadauginti želatinos.

Kadangi kiekvienas šokoladinio torto sluoksnis ruošiamas atskirai, moteris nesigailėjo daug sugaišusi, jai tai buvo kaip meditacija.

Tirpinti, išplakti, išmaišyti, atšaldyti, paruošti antrą sluoksnį ir vėl atšaldyti, tada ruošti trečią sluoksnį. Kadangi yra daug etapų, kurie kartojasi, šio gardėsio ruošimas – tikras kantrybės išbandymas.

Šiam darbui reikia nusiteikimo, todėl Giedrė nepataria eiti į virtuvę tada, kai žmogus jaučiasi kuo nors nepatenkintas, piktas ar jaučia apmaudą.

„Bloga nuotaika persiduoda kepiniams – žiūrėk, koks pyragas neiškyla, desertas nenori stingti ar panašiai, – sakė Giedrė. – Visada vadovaujuosi principu – gamink su meile, tada ir valgys su meile!“

Iš visų juodojo šokolado rūšių moteris renkasi tokią plytelę, kurioje yra didžiausia dalis kakavos – ne mažiau kaip 70 ar 80 procentų.

Moteris labai mėgsta įvairias vaisių tyres, kai kurios, tarkim, mangų, gali net pakeisti cukrų ir ypač dera prie putėsių iš baltojo šokolado.

Sviestinių kremų Giedrė nemėgsta, todėl renkasi tai, kas ne taip riebu. Ji domėjosi, kokie desertai populiarūs įvairiose šalyse. Vilnietei ypač patinka panakota – itališkas saldintos grietinėlės desertas, sutirštintas želatina.

Toks kremas gali būti pagardintas kava, romu, vanile ar kitomis kvapiosiomis medžiagomis, taip pat vaisių tyrėmis ar sultimis.

Dar vienas desertų stilius, kurį Giedrė mėgsta, yra jogurto ir kokosų pieno derinys. Su saldžiais putėsiais puikiai dera ir šilauogės, vyšnios, mėlynės. Toks gardumynas lengvesnis ir ypač gaivus, nes jame mažiau kalorijų nei šokoladiniuose putėsiuose.

Giedrė priminė, kad ruošiant putėsius reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Desertams geriau naudoti šviežias uogas, o iš šaldytų verčiau pasigaminti tyrių, nes jos suteikia puikų skonį, bet nėra labai gražios.

Derinant produktus vertėtų laikytis tam tikrų proporcijų, pavyzdžiui, natūralaus jogurto reikia dvigubai daugiau nei kokosų pieno, o pastarasis turi būti didžiausio riebumo.

„Tačiau reikia pasikliauti ir savo nuojauta, nes kiek žmonių – tiek skonių“, – įsitikino G.Maksimaitytė.

Svarbiausia tokiems desertams tiksliai apskaičiuoti želatinos kiekį, nes ir per daug, ir per mažai jos įdėjus patiekalas gal nenusisekti.

Būna ir taip, kad paruošusi tortą vilnietė ieško valgytojų, nes didelio apetito saldumynams pati neturi.

Už kitiems dovanotus desertus Giedrė nė karto nebuvo sukritikuota. Valgoma dovana – tai staigmena, ji negali būti neįvertinta, jei tirpsta burnoje.

Trijų šokoladų tortas

Trijų šokoladų desertų receptų interneto platybėse galima rasti įvairiausių, bet šį, išbandytą ir šiek tiek patobulintą, pasigaminti paprasta, o skonis nenuvilia.

Vienam sluoksniui reikės (kiekvienam sluoksniui produktų kiekis vienodas, tik skiriasi šokolado rūšis):

150 g juodojo šokolado (kitiems sluoksniams toks pat kiekis pieninio ir baltojo šokolado),

120 g grietinėlės (35 proc. riebumo),

4 g želatinos miltelių,

160 g grietinėlės (bent 35 proc. riebumo) išplakti.

Kaip gaminti

18–20 cm skersmens torto formos nuimamais kraštais dugną reikėtų iškloti kepimo popieriumi, kad desertą būtų lengviau išimti.

Želatiną užpilkite 2 šaukštais šalto virinto vandens ir palikite brinkti. Karšto vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą su 120 g grietinėlės. Kaitinkite, kol susidarys vientisa švelni masė.

Ištirpintą želatiną supilkite į šokolado masę. Viską gerai atvėsinkite.

Išplakite 160 ml grietinėlės, supilkite atvėsintą šokolado masę, gerai išmaišykite ir supilkite į formą. Laikykite šaldytuve, kol bus paruoštas kitas torto sluoksnis.

Tada tokiu pat principu ruoškite pieninio ir baltojo šokolado sluoksnius.

Trijų sluoksnių tortą galima papuošti šviežiomis uogomis (prieš pat patiekiant), taip pat tinka apibarstyti kakavos milteliais ar šokolado drožlėmis.

Panakota su raudonaisiais serbentais

Ypač skanu, jei naudojama klasikinė naminė raudonųjų serbentų uogienė, tiks ir švieži serbentai, bet juos reikia pakaitinti su cukrumi, pertrinti per sietelį ir naudoti atitinkamą kiekį gautų sulčių.

Reikės:

200 g raudonųjų serbentų drebučių,

kelių lašų citrinų sulčių,

cukraus pagal skonį (priklauso nuo drebučių saldumo),

300 ml grietinėlės (35 proc. ar riebesnės),

100 ml pieno,

13–14 g želatinos miltelių.

Kaip gaminti

Užpilkite želatiną nedideliu kiekiu šalto virinto vandens, brinkinkite apie 10 minučių. Pakaitinkite raudonųjų serbentų drebučius su citrinų sultimis (nereikia užvirinti).

Pakaitinkite grietinėlę su pienu ir cukrumi ant mažos ugnies iki virimo. Ištirpinkite želatiną. Į karštą grietinėlės ir pieno mišinį supilkite raudonųjų serbentų masę, taip pat želatiną. Gerai išmaišykite.

Gaminant panakotą svarbiausia kantriai sulaukti, kol masė atvės kambario temperatūroje, vis pamaišant, kad deserto paviršius neužsitrauktų plėvele.

Iki kambario temperatūros atvėsintą desertą supilstykite į nedidelius indelius ir šaldykite šaldytuve (geriausiai per naktį).

Patiekti galima su raudonųjų serbentų padažu ir baltojo šokolado drožlėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.