Meilės emigrantas mylimąją lietuvę lepina ypatingais patiekalais

Devynerius metus Lietuvoje gyvenantis virėjas Dilanas Dampella Gamage (33 m.) primiršo kai kuriuos gimtosios sinhalų kalbos žodžius, tačiau Šri Lankos patiekalais dažnai lepina mylimąją Renatą Kundelytę (30 m.).

D.Dampella Gamage Lietuvoje išgarsėjo ir kaip kulinarinių laidų vedėjas. Su mylimąja Renata juodu neseniai tapo tėvais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Dampella Gamage Lietuvoje išgarsėjo ir kaip kulinarinių laidų vedėjas. Su mylimąja Renata juodu neseniai tapo tėvais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Dampella Gamage su mylimąja Renata neseniai tapo tėvais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Dampella Gamage su mylimąja Renata neseniai tapo tėvais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Savo gimtinėje Šri Lankoje virėjo patirties įgijęs ir viename Lietuvos restoranų dirbantis D.Dampella Gamage išgarsėjo ir kaip kulinarinių laidų vedėjas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Savo gimtinėje Šri Lankoje virėjo patirties įgijęs ir viename Lietuvos restoranų dirbantis D.Dampella Gamage išgarsėjo ir kaip kulinarinių laidų vedėjas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 2, 2019, 8:35 PM, atnaujinta Nov 3, 2019, 7:01 PM

Nors Šri Lankos gyventojų šeimose sūnus turėtų likti gyventi su tėvais ir pagelbėti senatvėje, Dilanas tapo meilės emigrantu ir neplanuoja grįžti.

Lietuvoje D.Dampella Gamage jaustųsi kaip namuose, jei nebūtų žiemos. Šaltasis sezonas – vienintelis siaubas, kuris nepatinka šrilankiečiui.

Nuo peršalimo Dilanas saugosi vartodamas aštrių prieskonių mišinį, kurį atsiunčia tėvai.

Rugsėjo 26-ąją kauniečiai Dilanas ir Renata susilaukė pirmagimio Neido.

Sūnaus gimimas Dilaną tik dar labiau pririšo prie mylimosios tėvynės, nors televizijos laidose „Maisto kelias“ ir „Virtuvės istorijos“ kaip vienas vedėjų sužibėjęs D.Dampella Gamage neketina niekur išvykti.

Namų virtuvėje sukasi ir vyras, ir žmona

Virėjas džiaugiasi ir geromis darbo sąlygomis viešbučio „Harmony Park“ restorane, kurio virtuvė – itin modernizuota. Bet grįžęs po darbo iš Prienų rajono į Kauną, kur laukia šeima, Dilanas pamiršta dienos rūpesčius – vyras nešioja kūdikį, stalą vakarienei padengia mylimoji.

Virėjui patinka Renatos kepti varškėčiai, juos galėtų valgyti dažnai. Dilanas nepamiršo ir tradicinių Šri Lankos patiekalų, bet juos namuose gamina tris kartus per mėnesį. Kodėl retokai?

Šri Lankoje valgoma daug rudųjų ryžių, tokių Lietuvoje sunku rasti. Bet vyrui puikiai pavyksta paruošti vištienos karį.

Šį patiekalą Dilanas gamina tik tada, kai turi kaimiškos vištos. Kadangi Renata kilusi iš kaimo, tėvai augina vištas ir dažnai jiems atveža paukštienos.

Dilanas pastebėjo, kad lietuviai neretai jo šalies patiekalus ruošia improvizuodami, keisdami vienus produktus kitais. Virėjui keistai atrodė, jog kartais kokosų pieną kulinarijos mėgėjai keičia grietinėle.

Tai iškreipia Šri Lankos patiekalų skonį, juk ar naudoti šviežiai nuskinto kokoso pieną, ar grietinėlę – didelis skirtumas.

Į Lietuvą atvedė meilė

Tačiau šiuos niuansus D.Dampella Gamage perprato tik gyvendamas mūsų šalyje. Į Lietuvą jį atviliojo meilė vienai lietuvei turistei. Ji atostogavo Šri Lankoje.

Tuo metu Dilanas dirbo viešbučio, kuriame buvo apsistojusi lietuvė, restorane. „Įsimylėjau, tai mane ir atvedė į Lietuvą“, – juokėsi meilės emigrantas. Bet Kaune įsikūrę įsimylėjėliai po dvejų draugystės metų išsiskyrė.

„Abu norėjome skirtis, kiekvienas suradome savo kelius“, – lietuviškai pasakojo D.Dampella Gamage, Šri Lankos komercine sostine vadinamame Kolombe įgijęs virėjo profesiją.

Gyvendamas Kaune Dilanas dar pasimokė kulinaro specialybės, dirbo restoranuose. Gerokai vėliau užsienietis gavo darbą sostinėje ir ten susipažino su Renata. Ji dirbo barmene to paties restorano bare.

„Gyventi Vilniuje nelabai patiko, Renata norėjo grįžti į Kauną“, – apie dabartinę šeimos gyvenamąją vietą užsiminė virėjas.

Anuomet barmene dirbusi moteris įgijo matininko specialybę, bet šiuo metu to darbo nedirba, augina kūdikį.

Į Šri Lanką – tik atostogų

Pažintis kulinarijos erdvėje porai buvo lemtinga, o jų meilę vainikavo sūnaus gimimas. Nors pora nėra susižadėjusi ir susituokusi, pastaruoju metu apie tai pasvarsto, o draugai, artimieji klausinėja, kada jie kels vestuves.

Dilano tėvai vis prašo sūnaus grįžti, tačiau jis neplanuoja į Šri Lanką parvykti gyventi, tik atostogų. Artimiausią susitikimą su tėvais ir giminėmis Šri Lankoje virėjas numato kitų metų balandį, kai galės vykti į Šri Lanką su mylimąja ir ūgtelėjusiu sūnumi.

„Aišku, pasiilgstu tėvų, seserų, bet gyvenimas ir Lietuvoje yra gražus. Turiu siekti daugiau, jei noriu, kad gyvenimas būtų gražus. Kasmet sugrįžti namo būtų sunku finansiškai, todėl vykstu atostogų kas dvejus metus ir praleidžiu mažiausiai 3 savaites“, – sakė vienintelis šeimoje sūnus.

Kai jis paliko tėvynę, tėvai išgyveno – laikantis vietos tradicijų Dilanas turėjo į namus parvesti žmoną. Tokiu atveju tėvai sūnui palieka savo turtą, o jis turi visąlaik gyventi su jais. Grįžti visam laikui į Šri Lanką virėjas neketina, bet susimąsto, kad senatvėje norėtų gyventi, kur šilta.

Vaišes ruošia visa šeima

Šiuo metu D.Dampella Gamage ne tik džiaugiasi akimirkomis su sūnumi, bet ir atsidavimu profesijai – pluša restorane, dalyvauja televizijos laidų filmavime.

Tai jis daro iš pašaukimo, nes Šri Lankoje ne tik vyrai, bet ir moterys nuo mažens susiję su maisto ruošimu.

„Mano šeimoje visi mėgsta suktis virtuvėje: tėvas, mama, abi seserys. Šri Lankoje vyrauja kitos tradicijos nei Lietuvoje – moterys turi mokėti šeimininkauti.

Kiek pamenu, sulaukusios keturiolikos metų seserys jau gerai gamino valgį. Nors mano šeimoje nėra profesionalių virėjų, pasigaminti pietus, vakarienę ar suruošti vaišes svečiams gali visi“, – tikino pašnekovas.

Į restoraną pateko atsitiktinai 

Dilanas nesvajojo tapti virėju, bet tradicijų ir aplinkybių sūkurio buvo įstumtas į virtuvę. Būdamas septyniolikametis D.Dampella Gamage vakarais dirbo netoli namų esančiame bičiulių šeimos restorane Kolombe.

Valgiaraštyje buvo tik nacionaliniai patiekalai, o tuo metu restoranas neturėjo virėjo ir pakvietė į virtuvę pažįstamą Dilaną.

„Restorane daugiausia lankėsi turistai. Jie norėjo paragauti Šri Lankos virtuvės patiekalų. Sukdamasis virtuvėje telefonu skambinau mamai, seserims ir klausiau, kaip gaminti vieną ar kitą valgį, kiek ir kokių produktų naudoti, nes nenorėjome, kad klientai išeitų iš restorano“, – juokdamasis apie pirmąsias darbo dienas pasakojo Dilanas.

Ši patirtis jam buvo naudinga – padirbėjęs restorane Dilanas mokėsi virėjų mokykloje. Šiuo metu jis turi tris diplomus, liudijančius kulinarijos studijų baigimą tėvynėje ir Lietuvoje.

„Džiaugiuosi, kad Renata puikiai ruošia maistą. Neretai žmonės mano, kad dirbdamas restorano virtuvėje virėjas turi laiko pavalgyti. Ne visuomet taip būna, virėjai darbe paprastai mažai valgo, o daug valgo, kai grįžta namo. Jeigu turiu daugiau laisvo laiko, gaminu namuose, bet neruošiu maisto dvi tris valandas, nes norisi pailsėti.

Vasarą visai neturėjau laisvo laiko, nes buvo daug darbo, kulinarinės laidos filmavimai, todėl kasdien maistą gamino Renata“, – pasakojo vyras.

Prieskonius siunčiasi iš gimtinės

D.Dampella Gamage mylimąją mėgsta palepinti savo šalies patiekalais, kuriuos ji labai mėgsta. Bet norint paruošti ką nors šrilankietiško, reikia sulaukti ir siuntinio su prieskoniais iš Dilano tėvų. Tokių prieskonių, kokių reikia tradiciniams valgiams, Lietuvoje nėra.

Nors ir mylimoji mėgino ruošti vyro šalies valgius naudodamasi receptais, jai taip gerai kaip jam nepavyko. Matyt, reikia turėti ne tik produktų, bet ir nuojautą arba netgi gimti toje šalyje, kurios valgį gaminame.

„Šri Lankoje žmonės valgo daug ryžių, kaip Lietuvoje lietuviai valgo daug duonos, bulvių“, – palygino D.Dampella Gamage. Ryžius šrilankiečiai valgo su kariu, prieskonių mišiniu, kurio pagrindą sudaro ciberžolių šaknys.

Taip pat populiarūs patiekalai – lęšiai su kariu arba žuvis, vištiena su kariu.

Šie patiekalai, kaip įprasta Šri Lankoje, paruošiami su kokosų pienu, o ne kaip europiečiai įpratę su grietinėle.

Lęšių karis su kokosų pienu

Reikės (5 porcijoms):

  • 200 g oranžinių lęšių;
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 150 g svogūnų;
  • 30 g česnako;
  • pusės arbatinio šaukštelio maltų ciberžolių;
  • šaukštelio kario prieskonių;
  • 10 g šviežių kalendrų;
  • druskos, pipirų pagal skonį;
  • čiabatos – purios itališkos kvietinių miltų mielinės duonos.

Kaip gaminti

Lęšius pusvalandį pamirkykite vandenyje. Po to juos gerai perplaukite 6–7 kartus vandeniu. Svogūnus, česnakus supjaustykite, dėkite ant lęšių. Taip pat suberkite visus prieskonius. Užpilkite 200 ml vandens ir virkite. Kai lęšiai suminkštės, supilkite kokosų pieną. Kaitinkite, kol užvirs. Šį patiekalą tinka valgyti kaip humusą, tai yra kaip užkandį. Jį galima tepti ant čiabatos, valgyti su ryžiais.

Rožinis tunas su žaliąja Šri Lankos arbata

Šio patiekalo receptas pritaikytas europietiškai virtuvei. Jis patiekiamas kaip užkandis.

Reikės (5 porcijoms):

  • 500 g tuno;
  • 100 žaliosios Šri Lankos arbatos;
  • didžiojo greipfruto;
  • 200 g vyšninių pomidorų;
  • žaliosios citrinos;
  • aliejaus kepti;
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Žuvį supjaustykite po 100 g, marinuokite druska ir pipirais. Sutrinkite arbatos lapelius ir juose apvoliokite tuną. Keptuvę pašlakstykite aliejumi ir kepkite kiekvieną tuno gabaliuko pusę po 1 minutę.

Iškeptą žuvį palikite „pailsėti“, atvėsti. Po to pjaukite porciją per pusę. Tunas turi būti ne perkeptas, o rožinės spalvos. Patiekite su didžiojo greipfruto skiltelėmis ir vyšniniais pomidorais. Lėkštę galite papuošti ir kitais rūgščiais vaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.