Aktorė iš giminės moterų paveldėjo ypatingą anties su kopūstais receptą

Aktorė Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė (39 m.) šventėms įprastai ruošia raugintais kopūstais ir antaniniais obuoliais įdarytą antį. Šio kalėdinio patiekalo receptas patikrintas giminės moterų.

Vilnietė L.Bražinskaitė-Tupikovskienė nekantriai laukia švenčių, nes pasirengimas joms – vienas didžiausių malonumų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Vilnietė L.Bražinskaitė-Tupikovskienė nekantriai laukia švenčių, nes pasirengimas joms – vienas didžiausių malonumų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Su raugintais kopūstais, obuoliais ir medumi kepta antis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Su raugintais kopūstais, obuoliais ir medumi kepta antis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Vilnietė L.Bražinskaitė-Tupikovskienė nekantriai laukia švenčių, nes pasirengimas joms – vienas didžiausių malonumų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Vilnietė L.Bražinskaitė-Tupikovskienė nekantriai laukia švenčių, nes pasirengimas joms – vienas didžiausių malonumų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2019, 6:58 AM

Atvėsus orams aktorė L.Bražinskaitė- Tupikovskienė neretai į orkaitę pašauna įdarytą antį, nes paukštienos patiekalus mėgsta visa šeima.

„Vasarą mes mėgaujamės grilio patiekalais, ruošiamais gamtoje, namų kieme, o tai, kas kepama orkaitėje, ant stalo atkeliauja šaltesniu metų laiku“, – užsiminė šeimininkauti mėgstanti lietuviškų serialų aktorė.

Kad Lina kepa gardžią antį, jau žino ir draugai – jie juokauja, kad į jos namus Kalėdos ateina anksčiausiai. Juk troškintos orkaitėje paukštienos su kopūstais ir antaniniais obuoliais kvapas iš tiesų primena didžiąsias metų šventes.

Norint pasimėgauti kepta antimi, neretai nereikia laukti nė Kalėdų, nes rudenį aktorės mama raugia kopūstus, jais aprūpina ir dukters šeimą.

Tėvų sode jau būna nuskinti antaniniai obuoliai, kurie irgi pasiekia Linos namus. Tad žinomai aktorei belieka pasirūpinti antimi, bet ir tai – ne bėda.

L.Bražinskaitei-Tupikovskienei ne kartą antį šventėms yra dovanojusi jos krikšto motina, auginanti šiuos naminius paukščius. Bet jei paukštienos norisi valgyti dar iki didžiųjų švenčių, aktorė ją perka turguje iš ūkininkų. Tad visi produktai, naudojami gurmaniškam patiekalui ruošti, atkeliauja iš patikimų augintojų.

Kaip kepti antį, Lina išmoko iš savo močiučių.

„Nepaisant to, kad viena močiutė buvo chirurgė, kita – mokyklos direktorė, abi buvo puikios šeimininkės. Jos su malonumu gamino nuo tradicinių šventinių patiekalų iki saldumynų“, – pasakojo aktorė.

Kiekviena močiutė anties receptą šiek tiek patobulindavo, tačiau patiekalas visada būdavo labai gardus.

„Nuo vaikystės augau su šiuo receptu. Dažniausiai kimšta antis buvo valgoma per Kalėdas, juk buvo ne tie laikai, kad žmonės įmantriais valgiais būtų galėję lepintis kasdien. Visada buvo stengiamasi šventiniu laikotarpiu gaminti ką nors skaniau“, – praeitį prisiminė aktorė, su vyru verslininku Ričardu (37 m.) auginanti sūnų Dominyką (12 m.) ir dukrą Izabelę (4 m.).

Šeimos atžalos per šventes laukia ne tik keptos anties, bet ir saldžių vaišių. Moteris saldžiam Kalėdų stalui kepa meduolius, sausainius, mielines bandeles su cinamonu, aguonomis.

Kūčioms Lina kepa bandeles su grybais. Dukra jau padeda minkyti bandelių tešlą, tad greičiausiai ateityje iš mamos perims ir visų šventinių valgių ruošimo tradicijas.

Bandelės su įdarais, saldžiais ir nesaldžiais, – taip pat aktorės giminės moterų kulinarinė tradicija.

„Dėl vaišių ruošimo susirenkame visos trys mano šeimos moterys – mama, mano sesuo ir aš. Kepame daug bandelių, nes kiekviena turime savo šeimas. Taip pat drauge pas mamą ruošiame ir kitus kepinius.

Šventes sutinkame kartu arba atskirai, bet pasirengimas joms būna labai jaukus“, – apie tradicinius vakarus Kūčių išvakarėse pasakojo L.Bražinskaitė-Tupikovskienė.

Rūgštų įdarą pagardina medumi

L.Bražinskaitė-Tupikovskienė antį prikemša naminiais raugintais kopūstais, kurie pagardinti spanguolėmis, kmynais, druska. Antaninis obuolys įdarui suteikia papildomos rūgšties. Naudojamas ir medus, kuris suteikia atsvarą rūgštiems produktams. Be to, medus suminkština mėsą.

Reikės:

  • apie 2 kg anties
  • apie 500 g naminių raugintų kopūstų
  • vidutinio dydžio antaninio obuolio
  • šaukšto su kaupu medaus

Antį ištrinkite paukštienai skirtais prieskoniais, pabarstykite kmynais ar džiovintais krapais. Bent porą valandų palaikykite šaldytuve, kad pasimarinuotų.

Antaninį obuolį supjaustykite skiltelėmis, išimkite sėklas, bet žievelių lupti nebūtina. Skilteles sudėkite į raugintus kopūstus, sumaišykite. Kopūstų sunkos nenupilkite. Įdaro prikimškite į prieskoniais pagardintą antį, taip pat paruoškite ir medaus užpilo. Lina naudoja grikių medų iš tėvų bityno.

Jei medus kietas, ištirpinkite jį pusėje stiklinės karšto virinto vandens. Kiek telpa skysto medaus, pripilkite į įdarą. Taip paruoštą antį dėkite į kepimo rankovę. Medaus likutį paskleiskite kepimo rankovėje, jos viršuje padarykite kelias orui laidžias skylutes, kad antis galėtų troškintis įdaro sultyse.

Prieš kepdami orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kai pašausite antį į orkaitę, kaitrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite apie dvi valandas. Iš orkaitės ištrauktą paukštį galite apibarstyti šviežiais žalumynais – krapais ar svogūnų laiškais. Antį patiekite su bulvių kroketais ar kitu garnyru – dera virtos bulvės ar košė, ryžiai. Pjaustydami antį į lėkštes įdėkite troškinto kopūstų ir obuolių įdaro, taip pat galite patiekti ir šviežiai raugintų kopūstų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.