Be šių patiekalų graikai neįsivaizduoja Kalėdų: pasiruoškite vieną ir jūs

Nors Kalėdų esmė ta pati visame krikščioniškame pasaulyje, skirtingos tautos turi įvairių ir gana nevienodų tradicijų, kurių laikosi per šią šventę. Keturiolika metų Graikijoje praleidusi, o dabar jau trejus metus kartu su savo vyru graiku Lietuvoje gyvenanti uteniškė Sigita Deveikytė papasakojo apie Kalėdų tradicijas Graikijoje.

 Graikiški saldumynai ant Kalėdų stalo. 
 Graikiški saldumynai ant Kalėdų stalo. 
Graikiškos fetos salotos.
Graikiškos fetos salotos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-26 09:46, atnaujinta 2019-12-26 09:50

Veža į Lietuvą graikiškus produktus

Dabar Sigita su savo vyru Gianniu Zagganu gyvena Utenoje ir užsiima graikiškų maisto produktų importu į Lietuvą. Sutuoktinių pora turi „Graikiškų gėrybių“ parduotuves Vilniuje ir Kaune, įsikūrusią prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančiame Centriniame Kauno turguje.

„Prieš dešimtmetį pasaulį sukrėtusi ekonominė krizė, Graikiją palietė ypač stipriai. Su darbais buvo sunku, todėl nutarėme pabandyti vežti graikiškus produktus į Lietuvą. Kadangi verslas įsisuko, prieš trejus metus nutarėme persikelti gyventi čia“, – pasakojo S. Deveikytė.

Verslas įsisuko sėkmingai, nes tokių produktų, kurie yra poros parduotuvėse, niekur kitur Lietuvoje arba visai nėra, arba gauti labai sunku. Jų parduotuvėse prekiaujama daugybe rūšių įvairiausių alyvuogių, graikiška feta ir kitais sūriais, alyvuogių aliejumi, prieskoniais, saldumynais jūros gėrybėmis.

Į parduotuves užsuka Graikiją ir jos virtuvę pamėgę lietuviai, vietiniai graikai, Viduržemio jūros virtuvę mėgstantieji, bei visi tie, kuriems nesvetimas džiugus kulinarinių atradimų jausmas.

Laivelis simbolizuoja kelionę

Kadangi pora dabar gyvena Lietuvoje, per šventes laikosi lietuviškų tradicijų. Tačiau puikiai žino ir visas graikiškas tradicijas bei Kalėdų stalo patiekalus. Kai kuriuos patiekalus jie siūlo išbandyti ir lietuviams taip paįvairinant savo šventinį stalą.

„Graikijoje Kalėdos – visų pirmiausia vaikų šventė. Yra tradicija, kad vaikai skambindami trikampiu – muzikos instrumentu – vaikšto po kaimynų namus ir dainuoja kalėdines daineles, kuriose linki namams laimės. Už tai gauna įvairių gardėsių, kurių graikai tikrai negaili“, – pasakojo S. Deveikytė.

Kaip ir visur, Kalėdos pirmiausia švenčiamos šeimos rate, o po to jaunimas eina švęsti į klubus ar pas draugus. O vyresnieji renkasi į buzukia – tai toks klubas, kur gyvai skamba tradicinės graikiškos dainos, vyksta graikiški šokiai.

Įdomu, kad tik nedaugelis graikų Kalėdoms puošia eglutę. Kur kas labiau paplitęs paprotys puošti laivelį. Kas gyvena prie jūros ir turi – puošia tikrą. Kiti puošia žaislinius. Dažniausiai šios puošmenos statomos lauke. Laivelis simbolizuoja kelionę, Kristaus atėjimą.

Sočios graikiškos Kalėdos

Nors graikų bažnyčia priklauso Rytų krikščionių tradicijai, jie Kalėdas švenčia kartu su Vakarų pasauliu, gruodžio 25 d. Ir taip pat turi keletą laisvų dienų, kaip ir Lietuvoje.

„Kaip ir galima įsivaizduoti, graikiškas Kalėdų stalas gana stipriai skiriasi nuo lietuviško. Paprastai graikai valgo daug avienos ir jautienos, bet per Kalėdas būna nemažai patiekalų iš kiaulienos. Pavyzdžiui, dažnai valgoma kiauliena su salierais ir morengu (citrina ir plakti kiaušiniai). Graikiškas stalas taip pat neapsieina be daugybės rūšių salotų ir įvairių sūrių. Būtinas Kalėdų stalo atributas Graikijoje – kurabides ir melomakarona saldumynai.

Vieną nesudėtingą graikiško patiekalo receptą, kuriuo galite paįvairinti savo Kalėdų stalą, galiu išduoti. Dėkite sluoksnį fetos sūrio, tada riekelėmis pjaustytų pomidorų, svogūnų, raudonos, žalios paprikos ir ant viršaus vėl fetos sūrio. Pagardinkite raudonėliu, alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę maždaug pusvalandžiui, kol išsilydys sūris. Bus labai gardžios bei sočios graikiškos Kalėdos“, – šypsojosi pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.