Baras Vilniuje jau daug metų neįtikėtinai populiarus – ir ne tik dėl kainų

Vieniems senoji restoranų gastronomijos kultūra asocijuojasi su tokiais restoranais, kaip „Stikliai“ ar „Neringa“. Man, kaip asfalto vaikui, vaikystę leidusiam nuošaliame miegamajame rajone, vienintelis tuo metu pažįstamas baras buvo „Fabai“, kuris iki šių dienų yra itin populiarus.

Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Baras „Fabai“.<br>Nuotr. iš „Pavarsdienorastis“.
Daugiau nuotraukų (4)

Justinas Kapkovičius

2020-01-29 18:48, atnaujinta 2020-01-30 08:17

Paauglystėje nebuvau labai paklusnus jaunuolis, todėl dažnai nepasiruošus vienam ar kitam kontroliniam darbui mokykloje mieliau laiką leisdavau minėtame bare prie biliardo stalo.

Prieš daugiau nei dvidešimt metų įkurtas baras turbūt mažai kuo ir pasikeitė. Tie patys biliardo stalai, mediniai baldai, neįpareigojanti aplinka. Vienintelis dalykas, kuris atsirado – malkomis kūrenamas grilis. Jį prižiūri ir akių nenuleidžia kuprotas nedidelio ūgio senukas, kuris nuolat sukdamas iešmus plaukų džiovintuvu palaiko žarijų kaitrą.

Čia nerasite baltomis staltiesėmis dengtų stalų ar prabangių įrankių. Tai įrodo trumpas žodelis „Baras“. Viskas čia labai paprasta. Platus meniu, kuriame gali rasti įvairių lietinių variacijų, picos, miltinių patiekalų, žinoma, didžiulį pasirinkimą ant žarijų kepamų patiekalų.

Šiame bare tikrai nekepa gardžiausių picų mieste ar pilsto mėgstamą prancūzišką vyną, bet vertėtų paragauti ant žarijų kepto šašlyko ar kepsnio. Viskas kepama malkomis kūrenamame grilyje, visai šalia svečių stalo, todėl dažnai pajauti ne tik dūmų kvapą, bet gali išgirsti, kaip čirška riebalai, nulašėję ant įkaitusios anglies.

Interjeras ir maisto pasiūla „Fabuose“ sugrąžina į 90-tuosius. Sočiai ir skaniai pavalgyti gali iki 10 eurų. Šaltų užkandžių pasirinkime vyrauja silkė, suskaičiavau bent šešis jos variantus. Greičiausiai ši orientuota „rimtiems“ dėdėms prie „rimtų“ gėrimų.

Silkę valgau tik per Kūčias, tai pasirinkau jaučio liežuvį su krienų padažu. Istorijų apie jį pasakoti nesiruošiu – penki gabalėliai liežuvio, krienų padažas ir daržovių griežinėliai. Labai „namūdiškai“ ir paprastai. Mano draugas italas pasakytų „like my mother used to make it“. Dalykas, kuris itin nudžiugins užkandžių mėgėjus – kainos. Už bet kurį pasirinktą užkandį sumokėsite tiek, kiek už puodelį latės kavos mėgstamoje kavinukėje (2 – 3 eurai).

Padavėjas mandagiai pasiūlo užsisakyti grilyje keptus patiekalus, nes vėliau jų gali tekti palaukti ir virš valandos. Ilgai negalvojęs pasirenku jautienos šašlyką, nes būtent dėl žarijų ir esu čia. Garnyrui – keptos ant grotelių daržovės, bulvė folijoje su žolelėmis ir lengvu sūrio padažu, neblogas derinys sekmadienio vakarui.

Po kelių akimirkų jau matau, kaip iešmai sukasi kepėjo rankose. Apie norimą mėsos kepimo lygį su vyresniais geriau nesiginčyti, čia jis bus iškepamas visada „gerai“.

Dabar net susimąstau, jog vienintelis dalykas, kurio aš nemėgstu gaminti savo artimiesiems, tai šašlykas, nes mėsą iškepu vidutiniškai, o mano valgytojams tai reiškia neiškepusią mėsą. Šiaip ar taip, „Fabų“ gerai iškeptas šašlykas tikrai yra minkštas, daržovės prisigėrusios dūmo, o bulvė šiltai maudosi padaže.

Baras „Fabai“ nėra vieta, kurioje rasite nepatirtų skonių ar įmantrių patiekalų, tačiau čia galėsite nevaržomai pasimėgauti geru ant žarijų keptu kepsniu.

Jei planuojate aplankyti šia vietą, rekomenduoju rezervuotis stalelį. Vieta pamėgta vietinių gyventojų ir aplinkinių rajonų svečių, todėl net ir įsitaisius prie stalo kepsnio gali tekti laukti ir valandą.

Nepameluosiu sakydamas, jog pietų metu čia stovi eilės. Negaliu atsakyti, kokia yra to priežastis, nes pačiam nei karto nepavyko papietauti šioje vietoje.

Vienintelis didžiausias minusas nuo atidarymo laikų – tai galimybė atsiskaityti tik grynais pinigais. Prisipažinsiu – ne vieną kartą teko ieškoti aplink esančių bankomatų, kad išgelbėčiau draugą nuo indų plovimo.

„Pavarsdienorastis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.