Produktai iš Alytaus pieninės pasiekia ir sveikuolių, ir gurmanų stalą

Pienas – vienas svarbiausių nacionalinės lietuviškos virtuvės produktų. Lietuviai nuo seno mėgsta ne tik pieną, bet ir iš jo pagamintą varškę, grietinę, sviestą, raugintus produktus.

 Produktai iš Alytaus pieninės pasiekia ir sveikuolių, ir gurmanų stalą.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Produktai iš Alytaus pieninės pasiekia ir sveikuolių, ir gurmanų stalą.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Varškės apkepas be miltų.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Varškės apkepas be miltų.<br> „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė

May 23, 2020, 8:41 AM

Gausybė mokslinių studijų patvirtino, kad pienas naudingas ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų mitybai.

Įrodyta, kad pieno sudedamosios dalys teigiamai veikia visas žmogaus organizmo fiziologines sistemas. Pieno baltymuose yra visos aminorūgštys, būtinos žmogaus organizmo ląstelių gamybai. O pieno baltymai geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus.

Pieno riebalai, juos sudarančios riebalų rūgštys dalyvauja ląstelių gamyboje, padeda reguliuoti kraujospūdį, slopinti diabeto vystymąsi, trukdo vystytis vėžio ląstelėms.

Ne mažiau svarbios ir piene esančios mineralinės medžiagos, ypač kalcis. Pienas – pagrindinis šios medžiagos šaltinis. Kituose produktuose kalcio yra kur kas mažiau.

Be to, raugintuose pieno produktuose yra sveikatai naudingų probiotikų, vadinamųjų gerųjų bakterijų.

Tad ne veltui pienu ar pieno produktais mėgaujasi ne tik gurmanai, bet ir sveikuoliai.

Maždaug 120 tonų – tiek pieno per dieną perdirba 15 metų Alytuje veikianti bendrovės „Rivona“ pieninė. Apie 80 procentų produkcijos išvežama į „Norfos“ parduotuves, kur ištikimi pirkėjai ją atpažįsta pagal „Piemenėlio“ ir „N“ prekės ženklus.

Visa pieno žaliava perkama tik iš Lietuvos tiekėjų, tad pirkėjai, kuriems rūpi lietuviška produkcija, tikrai gali būti ramūs.

„Aš pati, mano šeimos nariai, artimieji ir net draugai – mes visi perkame ir vartojame tiktai mūsų pieninės produkciją, nes žinome, kad ji kokybiška, skani ir naudinga“, – kalbėjo gamybos vadovė Laima Balionienė.

Pienas, rauginti pieno produktai, varškė, sviestas, sūriai, ledai – pieninė gamina visą asortimentą pieno produktų ir jį nuolat plečia.

Pieno mėgėjai jį renkasi pagal tai, kokio riebumo gėrimą mėgsta ar gali gerti, – 3,5, 2,5 ar 1 proc. riebumo. Pienas perkamas tiek atsigerti, tiek košėms, sriuboms ar kitiems patiekalams gaminti.

Itin dideliu populiarumu ir nauda pasižymi rauginti pieno produktai. Pasak L.Balionienės, visais metų laikais populiarus 2,5 proc. riebumo kefyras, nuo jo nedaug atsilieka sveikuolių itin garbinamos pasukos, kurios lieka nuo sviesto mušimo ir dar šviežios užraugiamos ir supilstomos į tarą. Sveikas ir gardus neriebus gėrimas itin tinka atsigaivinti karštą dieną.

Orams šylant didėja ir šaltibarščių kefyro (6 proc. riebumo) pardavimas – šeimininkės jį mėgsta, nes iš jo pagaminti šaltibarščiai būna tiršti, sotūs ir labai gardūs.

O vasarą sveikuoliai ir raugintų produktų mėgėjai iš Alytaus pieninės sulauks naujovės – gaivinančio ir labai naudingo išrūgų gėrimo.

Ir maistas, ir desertas – taip galima apibūdinti jogurtą, kurio Alytaus pieninė siūlo daugybę rūšių. Pirkėjai mėgsta jį pusryčiams, o saugantys kūno linijas mėgaujasi vietoj deserto.

Alytiškiai siūlo ne tik trijų rūšių jogurtą su pasukomis ir skirtingais priedais, bet ir natūralų 3 proc. riebumo, taip pat geriamąjį jogurtą „Gar2“, supilstytą į maišelius ar butelius.

„O labiausiai šiuo metu populiarėja „Piemenėlio“ jogurtas be cukraus su natūraliomis uogomis – žmonės vis dažniau atsisako cukraus, tad džiaugiasi atradę šią mūsų produkciją“, – sakė L.Balionienė.

Sportuojantiems ar gyvenantiems aktyviai alytiškiai irgi turi pasiūlymą – natūralų jogurtą su didesniu baltymų kiekiu.

O kokia lietuviška virtuvė be grietinės? Be jos neapsieina gausybė tradicinių patiekalų, o į „Norfą“ užsukusios šeimininkės tikrai turi iš ko išsirinkti. Iš 4 skirtingo riebumo grietinės rūšių (12, 15, 30, 40 proc. riebumo) šaltuoju metų laiku populiariausia 30 proc. riebumo grietinė – dėl jos sriuba sotesnė ir gardesnė, ši grietinė tinka prie įvairių blynų ar silkės.

Pavasarį ir vasarą, kai daržuose auga ridikėliai, agurkai ar pomidorai, populiaresnė tampa 12 proc. riebumo grietinė, puikiai tinkanti salotoms ir, žinoma, palankesnė kūno linijoms.

Alytiškiai pasirūpino ir grietinėle: gamina ją 30 proc. ir 12 proc. riebumo. Liesesnę pamėgo kavos mėgėjai, o riebesnė perkama desertams ar įvairiems patiekalams gaminti.

Sviestas į „Norfos“ parduotuves tiekiamas taip pat tik tradicinis, 82 proc. riebumo, pažymėtas „Piemenėlio“ ir „N“ ženklais. Parduodamas fasuotas ir luitais po 12,5 kilogramo – šį pamėgo kepėjos, kepančios daug pyragų, mėgstančios gaminti lydytą sviestą.

Neliko pamiršti ir varškės mėgėjai – daugelis pamėgo būtent 9 proc. riebumo varškę. Ją tinka valgyti vieną pusryčiams, pagardintą uogomis, vaisiais, riešutais, grietinėle. Jau nekalbant apie tai, kiek puikių patiekalų iš jos gamina šeimininkės, – varškėčius, blynus su varškės įdarais, varškės apkepą...

Tačiau, pasak L.Balionienės, yra ir tokių, kuriems patinka būtent 0,5 proc. ar 15 proc. riebumo varškė. Taip pat yra nemažai ir trintos „Piemenėlio“ varškės, sufasuotos pakeliuose po 180 g, mėgėjų.

Varškės sūriai – dar vienas alytiškių pasididžiavimas, kurio pagaminama apie 2 tonas per dieną. Visi 9 pavadinimų varškės sūriai turi saugomą geografinę nuorodą – tai reiškia, kad jie gaminami pagal senas tradicijas ir yra kokybiški. Patys populiariausi – 13 proc. ir 22 proc. riebumo, tačiau savo pirkėją turi ir 0,5 proc. riebumo ar sūris su kmynais, šviežio pieno saldus sūris be priedų, šviežio pieno saldus sūris su spanguolėmis ar razinomis.

Prieš porą metų alytiškiai pradėjo gaminti ir fermentinius sūrius. Kol kas asortimente – dviejų rūšių sūriai „Tilsit“ ir „Gouda“ po 200, 350 g ar luitais po 3 kg. Jis mėgstamas tiek pusryčiams, tiek užkandžiui, tiek įvairiems patiekalams gaminti, pavyzdžiui, blyneliams su sūriu, makaronų patiekalams, daržovių, mėsos apkepams apibarstyti.

„Nors dar esame naujokai sūrių pasaulyje, jau netrukus pasiūlysime dar vieną naujieną – lydytų sūrelių“, – pasakojo pieninės gamybos vadovė. Lydyti sūreliai tinka ne tik ant duonos tepti ar užkandžiams gaminti, bet ir paskanina sriubą ar padažą.

Patiems tikriausiems smaližiams alytiškiai siūlo gausų ledų asortimentą, iš kurio išsirenka net išrankiausieji.

Technologo Lino Sieniučio teigimu, tikra klasika – grietininiai ledai ant pagaliuko: vaniliniai ir kakaviniai su kakaviniu glaistu. O naujovių gerbėjai mėgaujasi naujais skoniais – kramtomosios gumos ir cukraus vatos skonio ledais su vaisiniu glaistu.

Mėgstami ir grietininiai ledai ragelyje – vaniliniai ir karameliniai, glaistyti.

Patys populiariausi ledai, pasak L.Sieniučio, – vanilinis ir kakavinis 13 proc. riebumo plombyras. Taip pat mėgstamas vanilinis plombyras su mangų ir ananasų įdaru. O neseniai alytiškiai smaližius pradžiugino trims naujomis versijomis: „Piemenėlio“ vaniliniu plombyru su kriaušių, mėlynių, taip pat rabarbarų ir aviečių įdarais.

Netrukus ledų gerbėjus pradžiugins dar dvi naujovės: LOLO vanilinis plombyras su šokoladinių sausainių gabalėliais ir vanilinis plombyras su sūdytais skrudintais žemės riešutais ir karamele.

Technologas išskyrė dar vieną skanėstą – plombyrą pagal senovinę receptūrą su natūralia vanile: „Šis 18 proc. riebumo plombyras labai patinka vyresniems žmonėms, valgiusiems tokius ledus vaikystėje. Ir ne tik jiems – vaikai ar jaunesni žmonės juos taip pat labai mėgsta.“

Netrukus pasirodys ir naujas 18 proc. riebumo plombyras – pagardintas razinomis. Tad smaližiai tikrai turės kuo atsigaivinti vasarą.

Varškės apkepas be miltų

Reikės:

- 0,5 kg varškės (9 proc.)

- 4 kiaušinių

- 4 v. š. cukraus

- 4 v. š. riebios grietinės

- 4 v. š. krakmolo

- vanilinio cukraus

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.

Varškę su tryniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi, grietine ir krakmolu dėkite į plaktuvą, maišytuvą ar kokteilinę ir gerai išplakite.

Kitame inde išplakite baltymus.

Atsargiai sumaišykite abi mases.

Supilkite į riebalais išteptą formą ir kepkite apie 40 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.