Neatrasti Palangos skoniai: cepelinus ir šaltibarščius keičia krevetės ir aštuonkojai

Patiekalai su krevetėmis, midijomis ir aštuonkojais – tai ne tik Graikijos ar Ispanijos kurortų meniu, jais mėgautis savo svečius kviečia ir Palangos restoranai bei kavinės. Paklausite, kas gi nutiko tradiciniams cepelinams ar šaltibarščiams? Niekas jų iš valgiaraščių neišbraukė, bet ir į šių tradicinių patiekalų ruošimą ir pateikimą kurorto virtuvių šefai pažvelgė itin kūrybiškai, tad sulaukus užsakyto patiekalo alkį gali pakeisti nuostaba.

Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>123rf nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>123rf nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>V.Balkūno nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>V.Balkūno nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>123f nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>123f nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tradcinius šaltibarščius ir cepelinus keičiai jūros gėrybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 22, 2020, 11:39 AM

Apie tai, į kokią neatrastų skonių kelionę galima leistis per Palangos restoranus ir kavines naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) vadovė Ingrida Valaitienė

Kaip keitėsi restoranų ir kavinių skaičius Palangoje pastaruoju metu? Ar daug atsidarė naujų maitinimo įstaigų?

– Karantino metu nerimavome, ar visi restoranai ir kavinės atlaikys šį išbandymą. Galiu pasidžiaugti, kad užsidaryti nei vienai įstaigai neteko, tik keletas taškų pernuomojo patalpas, tačiau tai niekaip nesusiję su karantinu, o veikiau pačių savininkų sprendimai. Palangoje duris atvėrė net keletas naujų virtuvių: sušių ir meksikietiškų patiekalų restoranai bei itin garsiai spaudoje nuskambėjęs J. Basanavičiaus kiemelis. Kai kurie kiti maitinimo taškai šiemet pasiūlė dar platesnį meniu.

Ar tiesa, kad šių dienų klientas ieško ne tik vietos, kur galėtų skaniai pavalgyti, bet tikisi tam tikrų pasaulėžiūros sutapimų, išieškotos kulinarinės idėjos?

– Taip, svečiai mini, kad jiems labai svarbu pajusti gerą aurą. Tą gerąją aurą kuria daug elementų: ir padavėjos ar barmeno pasitikimas, aplinka, interjeras, aptarnavimas, patiekalų skonis. Lankytojams svarbu ne tik naujų skonių pasiūla ir nustebinimas kokia nors sezono naujove, bet ir jų jau pamėgtų patiekalų kokybės išlaikymas. Visi šie išvardyti dalykai padeda išlaikyti svečio lojalumą ir įstaigų, kurios gali pasigirti turinčios vis sugrįžtančių klientų, Palangoje yra ne viena ir ne dvi. Nesistebime ir tuo, kad prie kai kurių įstaigų durų būriuojasi lankytojų eilės.

Ar galite palyginti, ko Palangos maitinimo įstaigose ieško ar pageidauja lietuviai ir ko svečiai iš užsienio?

– Vieni lietuviai dienos metu mėgsta lankytis tose maitinimo įstaigose, kurios siūlo sočius dienos pietus – šaltibarščius, cepelinus, plokštainį, vištienos patiekalus, kiti ieško maitinimo įstaigų, apie kurias girdėjo gerų atsiliepimų, rekomendacijų ir jose tikisi įdomesnių virtuvės skonių ar pasimėgauti kitų pasaulio virtuvių patiekalais. Šie svečiai būna nusiteikę nueiti ir į prabangesnį restoraną. Tokių svečių būna ir lietuvių, ir užsieniečių.

Ką Palangos restoranai siūlo naujų skonių ieškotojams?

– Didelė pasiūla įvairių jūros gėrybių – krevetės, midijos, paruoštos su įvairiais netradiciniais skoniais ir poskoniais. Svečiai gali pasimėgauti įvairiais sraigių patiekalais. Šios vasaros karalius – aštuonkojis. Jo paragauti siūlo ne vienas Palangos restoranas, kviečia pasimėgauti pagal skirtingus receptus ruošta šią jūros gėrybe. Tiek lietuviai, tiek užsieniečiai noriai ragauja steikus, kurių pasirinkimas labai platus, virtuvių šefai juos gamina įvairiais būdais ir išmaniai varijuoja skoniais.

Tradicinius patiekalus ruošia ir prabangesnieji Palangos restoranai, bet jie stengiasi juos pateikti kiek kitaip nei esame pratę. Pavyzdžiui, šaltibarščius pasiūlyti su mėtomis ar kitais įdomesniais priedais. Vienas penkių žvaigždučių restoranas kviečia ragauti šaltibarščių, kurių visi priedai pateikiami atskirai ir svečias gali juos čia pat prie staliuko pasiruošti sau pats.

Populiarūs Palangos restoranuose ir smidrai, burata, takos, tapos. Mažesniuose restoranėliuose, kur labai jauku praleisti vakarą, populiarūs išlieka naminiai burgeriai. Jų pasirinkimas labai platus – esama įvairiausių skonių ir pateikimų.

Vasarą restoranai konkuruoja siūlydami kuo įdomesnius desertus su įvairių skonių naminiais ledais, įvairiais vaisiais, kepiniais. Skoniai derinami labai netikėtai – sūrus ir saldus, pasiūlomi įdomūs priedai.

Ar yra Palangoje vietų, kurios kviečia veganus ir vegetarus?

– Išskirtinai besispecializuojančių tokių maitinimo įstaigų nėra, bet daugelyje kavinių ir restoranų renkantis patiekalus ir išsakius savo norus, į juos tikrai atsižvelgiama, pasiūloma įvairios patiekalų variantai.

Kurorto svečiai labai teigiamai įvertino ir kas mėnesį leidžiama išskirtinį gastronomijos gidą – „Skonių kalendorių“, kai kiekvieną mėnesį virtuvių šefai stengiasi kuo išradingiau perteikti vis naują kulinarinę temą. Kulinariniai Palangos metai prasidėjo tradicine stintų švente, gegužė kalendoriuje buvo pažymėta kaip grilio patiekalų mėnuo, liepą kurorto restoranai lankytojus lepino uogų desertais, o rugpjūtis tituluotas šviežių bulvių skanėstų mėnesiu. Ruduo žada ne mažiau smagių gastronominių atradimų. Kaip kilo tokia idėja?

– Praėjusias metais pasibaigus vasarai su kolegomis diskutavome, ką galime padaryti, kad kuo plačiau paskleistume žinią, jog ne sezono metu Palangoje taip pat yra ką veikti, kur užsukti ir pasimėgauti skaniu maistu. Kalendorius tapo priemone mums apjungti bendrai idėjai restoranus ir kavines. Juk vasarą Palangoje daug žmonių ir virtuvių šefai vos spėja suktis, o sezonui pasibaigus virtuvių šefai turi daugiau laiko eksperimentams, kuria naujus meniu, tad tai puikus laikas kviesti ragauti naujų patiekalų.

Gal galite pateikti pavyzdžių, kaip skirtingų mėnesių šio kalendoriaus „užduotis“ interpretavo Palangos kavinės ir restoranai?

– Kai paprašėme pateikti patiekalų nuotraukų, buvome nustebinti, nes kai kurie patiekalai atrodė kaip meno kūriniai. Pavyzdžiui, vienas iš restoranų pasiūlė baltą gėlėmis puoštą desertą, o dekorui naudotos gėlės iš teisų buvo valgomos.

P. Ingrida, kokių patiekalų paragauti Palangos restoranuose rekomenduojate jūs?

– Viskas priklauso nuo dienos meto. Rytais kviečiu pasimėgauti vėlyvaisiais pusryčiais viename ar kitame restorane. Pusryčių meniu yra ir visų išliaupsinti Benedikto kiaušiniai, amerikietiški blyneliai, šviežios sultys, o kartais ir „Mimoza“. Pusryčiais reikia mėgautis neskubant. Pietų galima keliauti valgyti žuvies patiekalų, įdomesnių salotų. Vakarienės galima eiti ir į prabangų restoraną, ir į paprastesnę vietą,. Bet mėgautis maistu netoli jūros galimybių tikrai daug. Jei norite matyti, ką jums gamina, tai reiktų rinktis prabangesnius restoranus, o jei norisi smagaus pasisėdėjimo su draugų kompanija, tai galima pasimėgauti japoniška, meksikietiška virtuve ar grilio patiekalų vakaru su vynų degustacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.