Smaližiai darosi išrankesni – ieško ne tik saldžių, bet ir sveikesnių saldumynų

Minkštutėlės kanelės, naminius mamos kepinius primenantys pyragai ar uogomis ir vaisiais puošti tortai – tai tik kelios saldžios pagundos, kurioms su malonumu pasiduoda tautiečiai. 

​Minkštutėlės kanelės, naminius mamos kepinius primenantys pyragai ar uogomis ir vaisiais puošti tortai – tai tik kelios saldžios pagundos, kurioms su malonumu pasiduoda tautiečiai.<br>„Norfa“ nuotr.
​Minkštutėlės kanelės, naminius mamos kepinius primenantys pyragai ar uogomis ir vaisiais puošti tortai – tai tik kelios saldžios pagundos, kurioms su malonumu pasiduoda tautiečiai.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ konditerijos skyrių vitrinose visuomet yra didelė kaita: kai kurių gaminių atsisakoma, o į jų vietą pasiūloma naujų. Įtakos tam, ką pirkėjas randa vitrinoje, turi net ir metų laikas.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ konditerijos skyrių vitrinose visuomet yra didelė kaita: kai kurių gaminių atsisakoma, o į jų vietą pasiūloma naujų. Įtakos tam, ką pirkėjas randa vitrinoje, turi net ir metų laikas.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ konditerijos skyrių vitrinose visuomet yra didelė kaita: kai kurių gaminių atsisakoma, o į jų vietą pasiūloma naujų. Įtakos tam, ką pirkėjas randa vitrinoje, turi net ir metų laikas.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ konditerijos skyrių vitrinose visuomet yra didelė kaita: kai kurių gaminių atsisakoma, o į jų vietą pasiūloma naujų. Įtakos tam, ką pirkėjas randa vitrinoje, turi net ir metų laikas.<br>„Norfa“ nuotr.
Pirkėjai ieško naujovių, bet nepamiršta ir klasikinių konditerijos gaminių skonio.<br>„Norfa“ nuotr.
Pirkėjai ieško naujovių, bet nepamiršta ir klasikinių konditerijos gaminių skonio.<br>„Norfa“ nuotr.
Parduotuvėse pirkėjai dairosi sveikesnių saldumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
Parduotuvėse pirkėjai dairosi sveikesnių saldumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 12, 2020, 5:09 PM

Ilgametę darbo patirtį turinti „Norfos“ konditerijos produktų grupės vadybininkė Nadežda Perminienė pasakojo, jog lietuviai yra dideli smaližiai, – jie ne tik noriai seka saldumynų madas, bet ir rinkdamiesi, kuo pasilepinti, nori, kad saldumynai būtų sveikesni.

„Nors iš tortų ir pyragų, kaip ir iš kitų konditerijos gaminių, tikimasi, kad jie bus saldūs, pirkėjai ieško tokių, kurie turėtų mažiau cukraus ar jų sudėtyje būtų kitų sveikesnių produktų.

Rudens ir žiemos sezonu populiarūs saldumynai su riešutais, džiovintais vaisiais, varške ir kitokiais kaloringesniais priedais“, – pasakojo ji.

Pirkėjai skaito sudėtį

Ekspertai jau seniai žino, kad užsukę į konditerijos skyrių lankytojai pirmiausia „perka akimis“, o paskui vertina skonį, tačiau esama ir dar vienos džiuginančios tendencijos.

Anot pašnekovės, pastebima, kad keičiasi ir kiti „Norfos“ parduotuvių konditerijos skyriuose besilankančių pirkėjų įpročiai: dažnas skiria laiko ne tik labiausiai jo skonį atitinkančio gardėsio pasirinkimui, bet ir atidžiai pastudijuoja gaminių sudėtį.

Tokią tendenciją patvirtina ir kai kurių gaminių pardavimo statistika: jei torto etiketėje rašoma, kad jis yra „su karamele“, o ne „karamelės skonio“, jo parduodama kur kas daugiau.

„Pirkėjai įvertina tai, kad gaminio sudėtyje yra tikras produktas, o ne skonio stipriklis arba produkto pakaitalas. Žmonės tapo sąmoningesni, jie atidžiau skaito ir vertina produkto sudėtį. Jiems svarbu, kad, pavyzdžiui, torto sudėtyje būtų tikrų vyšnių ar šokolado, o ne tik jų aromatas“, – sakė N.Perminienė ir pridūrė, jog kuriant naujus gaminius konditerininkų prašoma atsižvelgti į tai, kad pirkėjai ieško mažiau saldžių ir kuo natūralesnės sudėties saldėsių.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad į „Norfos“ prekybos centrus užsuka ir tokie klientai, kurie net nežvilgteli į gaminio sudėtį, bet sprendimą pirkti lemia jo kaina, tačiau laikui bėgant daugėja saldėsių sudėčiai išrankesnių pirkėjų.

Mažesni tortai – populiaresni

Kad šių dienų klientas neretai vadovaujasi taisykle, jog geriau pirkti brangesnį, bet kokybišką gaminį ir suvalgyti jo mažesnį kiekį, puikiai iliustruoja ir tortų pardavimo tendencijos.

Reaguodami į klientų pageidavimus „Norfos“ konditerininkai pradėjo gaminti mažesnių dydžių tortus, ir smaližiai bemat tai įvertino.

„Anksčiau standartinis tortas sverdavo kiek daugiau nei kilogramą, o dabar galima rinktis ir 500–700 gramų sveriančius tortus. Nors tai brangesni gaminiai, dabar jų nuperkama daugiau, tad ir sprendimas fasuoti mažesniais kiekiais tikrai pasiteisino. Šventėms klientai turi galimybę rinktis iš parduotuvėje esančio tortų asortimento, o štai smaližiauti namuose puikiai tinka ir šie mažesni“, – kalbėjo „Norfos“ konditerijos produktų grupės vadybininkė.

Keičiasi ir tortų dekoravimas. Anksčiau buvo madinga šį desertą puošti įvairiais glajais, o ant viršaus prikrauti įvairių saldžių dekoracijų, dabar tortai pirkėjų laukia minimalistiškai papuošti – šių skanėstų viršus ir šonai dažnai papildomai nebedekoruojami jokia saldžia mase, matyti visi gaminio sluoksniai, o viršus puošiamas kiek kukliau ir neretai tai daroma skoningai pasitelkiant natūralias uogas ar vaisius.

Šaltuoju metų laiku pirkėjai konditerijos skyriuose galės rasti ne tik juodaisiais ir raudonaisiais serbentais pagardintų ir puoštų tortų, bet ir susipažinti su dar viena naujove – tortu su vyšniomis, kurio viršus dekoruotas tikrų vyšnių sluoksniu.

Vertina galiojimo laiką

Be tortų ir pyragų, smaližiai iš konditerijos skyriaus lentynų šluoja ir įvairius pyragėlius, prancūziškas kaneles, tartaletes.

„Šiuo metu vėl populiarūs įvairių rūšių „Tinginio“ pyragai. Atrodytų, kad tai saldumynas, kurį lengva pasigaminti namuose, tačiau mūsų parduotuvėse jis labai paklausus ir galima rasti įvairių jo variantų – karamelinio, šokoladinio, su daug riešutų“, – kalbėjo pašnekovė ir paaiškino, kad „Tinginio“ populiarumo paslaptis susijusi su labai praktiškais pirkėjų motyvais.

Be kokybiškų ingredientų, pirkėjams svarbu, kad saldėsis turėtų ilgesnį galiojimo laiką. Įvertinama ir tai, kad parsinešus į namus konditerijos gaminį nereikia jo suvalgyti per porą dienų, o galima mėgautis po truputį bent savaitę.

Nepamirštamoji klasika

Dažnam lietuviui puikiai pažįstami „Napoleono“, „Medučio“, „Jaunystės“ tortai ir plokštainiai, „Kuršėnų“ vyniotinis – tai konditerijos gaminiai, apie kurių skonį dažnas galėtų papasakoti net prikeltas iš miego, o parduotuvių vitrinose šie gardumynai neužleidžia lyderių pozicijų egzotiškoms naujovėms jau ne vieną dešimtmetį.

Tiesa, „Norfoje“ net ir tokie klasikiniai gaminiai kartais ruošiami pagal šiek tiek atnaujintas receptūras: „Žinome, ką mėgsta pirkėjai, ir klasikinius gaminius stengiamės paįvairinti nedideliais pokyčiais.

Pavyzdžiui, „Močiutės“ medaus pyragas ar „Napoleonas“ gaminami kruopščiai: itin ploni biskvito lakštai pertepami natūraliu plikytu kremu.

Tą patį „Medutį“ galima gaminti pagal skirtingus receptus ir suteikti jam skirtingą skonį“, – pasakojo N.Perminienė ir pridūrė, kad ir legendinis „Kuršėnų“ vyniotinis „Norfos“ konditerijos cechuose gaminamas net trijų rūšių.

Skonius keičia metų laikai

Nereikia būti akyliausiu pirkėju, kad pastebėtum, jog parduotuvių konditerijos skyrių vitrinose visuomet yra didelė kaita: kai kurių gaminių atsisakoma, o į jų vietą pasiūloma naujų.

Įtakos tam, ką pirkėjas randa konditerijos skyriaus vitrinoje, turi net ir metų laikas. Vasarą pirkėjai ieško lengvesnių, gaivesnių gaminių su vaisiais, uogomis, jogurtu, o žiemą vadinamųjų žiemiškų skonių – gaminių su aguonomis, cinamonu, riešutais, džiovintais vaisiais.

Šaltuoju metų laiku populiarūs įvairūs morenginiai, riešutiniai, karameliniai gaminiai.

Rudenį daugiau dėmesio skiriama įvairiems sveikiems produktams, kuriais gamta apdovanoja būtent šiuo metų laiku. Vienas jų – šaltalankiai, tad, anot pašnekovės, naujų skonių ir gaminių bus siūloma būtent su jais.

Kokios dar naujovės laukia smaližių? Šį sezoną pirkėjai konditerijos skyrių vitrinose atras daugiau sotesnių sviestinių pyragų ir keksų, kurie primins namų virtuvėje mamų ir močiučių ruošiamus skanėstus.

Jų skonių pasiūla rudeniška ir žiemiška – su aguonomis ir karamele, aguonomis ir riešutais.

Be pyragaičių ir kanelių, smaližiams konditerininkai ruošia ir daug įvairių tartalečių, o šio sezono naujiena – tartaletės su riešutais ir figomis.

Pašnekovė užsiminė, kad atšalus orams „Norfos“ lentynose bus atnaujintas ir sausainių asortimentas.

Jų mėgėjai galės džiaugtis ne tik jau pamėgtais kepiniais, bet ir pagamintais pagal vokiškas kulinarijos tradicijas ar pagardintais tikru belgišku šokoladu.

„Norfos“ konditerijos prekių grupės vadybininkė atskleidė, kad daugiausia konditerijos gaminių lietuviai nuperka penktadienį ir šeštadienį – ruošdamiesi savaitgaliui.

Prieš didžiąsias metų šventes – Velykas ir Kalėdas, anot jos, visuomet stengiamasi paruošti pirkėjams didesnį naujų gaminių asortimentą.

Pašnekovė pasakojo, kad paprastai prieš didžiausias šventes leidžiami proginiai leidiniai ir juose pristatomi nauji gaminiai, kad pirkėjas žinotų, kokių naujovių atsirado parduotuvėse ir ko galima paragauti.

Pirkėjai neslepia lūkesčio, kad proginiai gaminiai būtų dailiai dekoruoti ir padėtų sukurti šventinę nuotaiką – papuoštų ne tik savo stalą, bet ir tiktų pasiimti einant į svečius.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.