Kūrėja stebina neįprastais tortais, nuo kurių sunku atplėšti akis

2020 m. spalio 31 d. 14:13
Lrytas.lt
Menininkė Natalie Sideserf (35 m.) kepa tortus, kurie ne tik primena tikrus daiktus, bet yra visiškai tokie pat. Bananas, baklažanas, marinuotas agurkas, lėkštė makaronų, mėsainis, Joda iš „Žvaigždžių karų“, atlikėjo Jimino iš BTS galva, Fredžio Kriugerio galva. Ji gali iškepti ir jūsų šuns išvaizdos tortą.
Daugiau nuotraukų (8)
Tenka tik aikčioti ir pasitrinti kumščiais akis, kai imi žiūrinėti vaizdus N.Sideserf „YouTube“ kanale ir „Instagram“ profilyje.
Vaizduojamojo meno diplomą turinti amerikietė suderino savo profesiją su aistra konditerijai ir jai tai puikiai pavyko. Ji iš pyrago tešlos ir modeliavimo šokolado kuria tiesiogine žodžio prasme viską: nuo vaisių ir daržovių, kuriuos ji vadina natiurmortais, iki žaislų, gyvūnų ir garsių televizijos personažų.
Ir retai N.Sideserf daro tokį pat tortą kelis kartus, o dažniausiai užsakymų sulaukia iš šunis auginančių amerikiečių, kurie prašo iškepti jų augintinio išvaizdos tortą.
Pavyzdžiui, banano išvaizdos kepinį ji sukuria per kelias valandas, o sudėtingesni kūriniai pareikalauja ir 40 valandų darbo. Kaina priklauso nuo dizaino – nuo 500 JAV dolerių (apie 421 eurą) iki 5000 JAV dolerių (apie 4200 eurų).
N.Sideserf prisipažino, kad sunkiausia kepant tokius tortus ne atkartoti daiktus, gyvūnus ar žmones, o apskaičiuoti proporcijas ir dirbti su šiltesnėje temperatūroje tirpstančiomis medžiagomis.
„Reikia labai daug praktikos. Šiuos tortus gaminu ir formuoju jau aštuonerius metus. Nėra taip, kad išmokau per vieną naktį“, – apie savo veiklą pasakojo menininkė N.Sideserf.
Jos kuriami tortai – tikri meno kūriniai. Ir nieko keista, nes ji menininkės karjerą pradėjo nuo skulptorės darbo.
O link tortų viskas pakrypo tuomet, kai draugė jos paprašė iškepti karvės kaukolės išvaizdos gimtadienio tortą, pasakiusi: taigi čia tas pat, kas ir kurti skulptūras.
Natalie taip patiko daryti tą tortą ir ji sulaukė tiek gražių atsiliepimų, kad nusprendė imtis tokių desertų gaminimo.
„Yra daugybė būdų, kaip pritaikyti vaizduojamąjį meną kuriant valgomus dalykus“, – tikino amerikietė.
Ji kuria televizijos laidą „Texas Cake House“ kanale „Food Network“ ir yra pakviesta teisėjauti amerikiečių kulinarijos turnyruose „Chopped Desserts!“ ir „Nailed It!“.
O svarbiausia – ji kartu su sutuoktiniu Dave’u Sideserfu turi savo studiją, kurioje kuriami šie nerealiai realūs tortai.
2011 metais Natalie iš Klivlando, Ohajo valstijos, iš kur yra kilusi, persikraustė į Austiną, Teksasą. Iš pradžių ji įsidarbino mažoje vietos kepyklėlėje, kur tobulino kepimo įgūdžius.
„Tada neturėjau jokio supratimo, kaip kepti“, – prisipažino Natalie. O po metų, po dalyvavimo kepimo konkurse, žaibiškai išgarsėjo socialiniame tinkle „Reddit“. Sulaukusi reakcijos iš viso pasaulio ji ėmė nuolat šlifuoti savo įgūdžius.
„Svarbu ne tik tai, kaip kepinys atrodo, bet ir koks jo skonis. Tortas turi būti tokio pat gero skonio kaip ir jo išvaizda. Jei būtų neskanus, jausčiausi taip, tarsi švaistyčiau laiką tik tam, kad jis būtų gražus.
Tad tobulinu ir receptus, ieškau geriausių sudedamųjų dalių“, – savo darbo subtilybėmis dalijosi N.Sideserf.
Tortas „Citrina“
Reikės:
  • pyrago
  • baltojo modeliavimo šokolado
Išsikepkite mėgstamą pyragą ir išpjaukite iš jo citrinos formos gabalą. Pasiruoškite modeliavimo šokolado. Jungtinėse Amerikos Valstijose jis labai populiarus, jo galima nusipirkti daug kur, tačiau tokio šokolado galima pasidaryti ir pačiam išlydžius plytelę mėgstamo baltojo šokolado, įpylus kukurūzų sirupo dalimis 4:1 ir tai atvėsinus.
Tuomet į modeliavimo šokoladą reikia įlašinti lašą geltonų maistinių dažų ir išminkyti. Kad spalva visiškai atitiktų tikrą citrinos spalvą, pasidėkite citriną šalia ir žinosite, kiek dar lašų dažų reikia įlašinti.
Gautą masę iškočiokite, kad išeitų plonas lakštas. Tada į jį įvyniokite pyrago gabalą ir suformuokite citriną. Nereikalingą modeliavimo šokolado dalį nukirpkite žirklėmis. Pasidėję šalia citriną ir naudodami įrankius stenkitės padaryti paviršių kuo panašesnį į tikros citrinos. Galite panaudoti apelsino žievelę. Kai suformuosite citrinos paviršių, ištepkite jį riebalais, kad vaisius atrodytų blizgus ir kuo panašesnis į tikrą. Tam galima naudoti sviestą, aliejų ar kokosų aliejų.
Parengė Vykintė BUDRYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.