Šefas pamokė, kaip lengvai paruošti kulinarinį šedevrą: nereikės ilgai stovėti virtuvėje

Nors jau mėnesį gyvename karantine ir daugelis iš mūsų dirba nuotoliniu būdu – gyvenimo tempas nemažėja. Daug laiko leisdami namuose turime ne tik atlikti darbines užduotis, bet ir pasirūpinti buitimi, maisto gamyba. Pavargę ieškoti receptų ir eksperimentuoti prie puodų žmonės vis dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius.

 Kad nereikėtų pusės dienos praleisti prie puodų, J.Kapkovičius siūlo kelis paprastus receptus, kulinarijos gaminiams suteiksiančius šventinio prieskonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kad nereikėtų pusės dienos praleisti prie puodų, J.Kapkovičius siūlo kelis paprastus receptus, kulinarijos gaminiams suteiksiančius šventinio prieskonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 J.Kapkovičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 J.Kapkovičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Šaltiena su bulvių šimtalapiu ir krapų padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Šaltiena su bulvių šimtalapiu ir krapų padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
„Jūratės“ kotletas su salierų tyre ir marinuotais burokėliais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
„Jūratės“ kotletas su salierų tyre ir marinuotais burokėliais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-08 13:20

Virtuvės šefas ir tinklaraščio „Pavarsdienoraštis“ autorius Justinas Kapkovičius sako, kad tai puikus būdas sutaupyti brangaus laiko, kurį galima skirti šeimai.

„Prekybos centrai siūlo vis daugiau įdomesnių pusgaminių. Kepsniai, salotos, įvairūs garnyrai, padažai. Tai yra puiki išeitis tiems, kurie neturi daug laiko suktis virtuvėje. Juk kartais į viską galima pažiūrėti paprasčiau ir iš jau paruoštų kulinarijos gaminių pasigaminti kelis įdomesnius patiekalus namiškiams palepinti“, – teigia J.Kapkovičius.

Pasak jo, naudojant pamėgtus tradicinius kulinarijos gaminius galima atrasti netikėtų derinių.

„Siūlau rinktis produktus, kuriuos sudėtingiau pasigaminti namuose. Šiais laikais retas turi laiko visą dieną skirti maisto ruošimui. Parduotuvėje galime įsigyti jau pagamintos šaltienos, o namie ją virti užtruktume ne vieną valandą, be to, prisideda virtuvės tvarkymas baigus gaminti, laukimas, kol šaltiena sustings.

Tą patį galime pasakyti ir apie „Kijevo“ kotletą ar kepsnį „Jūratė“, cepelinus. Kartais leidžiu sau paimprovizuoti ir užsukęs į šalia esančią parduotuvę nusiperku kulinarijos gaminių. Šalia jų parinkus tinkamą padažą ar garnyrą toks patiekalas gali tapti tikru kulinariniu šedevru“, – sako virtuvės šefas.

Padidėjusias jau pagamintų kulinarijos gaminių pirkimo tendencijas pastebi ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Lietuviai vis dažniau renkasi jau pagamintus patiekalus, paruoštus iš aukščiausios kokybės ingredientų pagal tradicinius ir naujus receptus“, – sako V.Budrienė. Nors pirkėjai yra itin pamėgę tradicinius patiekalus, nebijo išbandyti ir naujų skonių. Eksperimentus žmonės ypač mėgsta prieš šventes.

„Šiemet artėjant neįprastoms Kalėdoms pirkėjai ieško naujų būdų, kaip nustebinti savo artimuosius, dairosi naujų receptų ar išbando naujų parduotuvėse jau siūlomų produktų. Dažnas savo šventinį stalą planuoja iš anksto, todėl šiuo metu – puikus metas pagalvoti apie naujus receptus“, – teigia V.Budrienė.

Kulinarijos gaminiai – puikus ir greitas būdas pavalgyti, tačiau įdėjus šiek tiek vaizduotės ir truputį pastangų jie gali tapti ir šventinių pietų puošmena.

Kad nereikėtų pusės dienos praleisti prie puodų, J.Kapkovičius siūlo kelis paprastus receptus, kulinarijos gaminiams suteiksiančius šventinio prieskonio.

Šaltiena su bulvių šimtalapiu ir krapų padažu

Bulvių šimtalapiui reikės:

  • 1,5 kg bulvių
  • 0,2 kg sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 5 šakelių čiobrelių
  • druskos

Paruošimas

„Iš pradžių į prikaistuvį dedame 100 gramų sviesto, smulkiai tarkuotą česnaką ir čiobrelio lapelius. Sviestą užkaitiname, kol šonuose ims formuotis burbulai. Tuomet paliekame šiek tiek atvėsti ir įmaišome likusį sviestą“, – pasakoja šefas.

Toliau J.Kapkovičius kuo ploniau supjausto bulves – tam puikiai gali pasitarnauti speciali tarka. Jas paruošęs nuplauna vandeniu ir nusausina popieriniu rankšluosčiu, bulves deda į didelį dubenį ir sumaišo su sviestu. Viską paskanina keliais žiupsneliais druskos.

„Toliau kepimo indą išklojame sviestiniu popieriumi ir pradedame dėlioti bulves. Bulves reikia sudėti tolygiais sluoksniais, kad išeitų tobulas šimtalapis. Sudėjus visas bulves, uždengiame sviestiniu popieriumi. Kepame 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių“, – sako jis.

Krapų aliejui reikės:

  • 100 ml aliejaus
  • 100 ml acto
  • 10 g krapų
  • 80 g cukraus

Paruošimas

Visus produktus virtuvės šefas deda į indą ir sutrina rankiniu trintuvu. „Krapų aliejų pasigaminti užtruksite vos kelias minutes. Serviruodami patiekalą juo šiek tiek pašlakstykite šaltieną, taip suteiksite jai naujų skonių“, – pabrėžia virtuvės šefas.

„Jūratės“ kotletas su salierų tyre ir marinuotais burokėliais

Salierų tyrei reikės:

  • 2 vnt. salierų šaknies
  • 100 g sviesto
  • 1 šaukštelio valgomosios sodos
  • žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas

„Saliero šaknį nulupame ir supjaustome mažais gabalėliais. Į puodą dedame sviestą ir kaitiname, kol jis ims ruduoti. Tuomet į puodą dedame saliero šaknį ir ją šiek tiek apskrudiname. Beriame šaukštelį sodos, uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies troškiname tol, kol salieras tampa minkštas. Tuomet rankiniu trintuvu viską sutriname iki vientisos masės. Tyrę pagal skonį paskaniname druska ir pipirais“, – pasakoja J.Kapkovičius.

Marinuotiems burokėliams reikės:

  • 200 g virtų burokėlių
  • 120 ml obuolių acto
  • 60 ml vandens
  • 30 g cukraus
  • 1 šakelės rozmarino
  • 1 lauro lapo

Paruošimas

„Šis receptas taip pat labai paprastas: visus ingredientus tereikia sudėti į prikaistuvį ir užvirti. Burokėlius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į indą ir užpilkite marinatu bei leiskite jiems kelias valandas pasimarinuoti. Taip išgausite kur kas ryškesnį burokėlių skonį“, – pataria virtuvės šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.