Žuvų karalienė kitaip: ypatingi silkės receptai, kurie stebina pasaulį

Artėja žiemos šventės, kurių lietuviai neįsivaizduoja be tradicinių silkės patiekalų. Žuvų karaliene tituluojama silkė ypač mėgstama daugelyje Europos šalių. Kiekviena tauta šiai žuviai paruošti turi ypatingus marinavimo, gaminimo ar net valgymo būdus. 

„Matjes“ – jaunos ir itin riebios silkės.<br>123rf nuotr.
„Matjes“ – jaunos ir itin riebios silkės.<br>123rf nuotr.
„Matjes“ – jaunos ir itin riebios silkės.<br>123rf nuotr.
„Matjes“ – jaunos ir itin riebios silkės.<br>123rf nuotr.
 „Matjes“ silkės apvoliojamos kapotuose svogūnuose, paimamos už uodegos, pakeliamos virš galvos ir nuleidžiamos į burną.<br>123rf nuotr.
 „Matjes“ silkės apvoliojamos kapotuose svogūnuose, paimamos už uodegos, pakeliamos virš galvos ir nuleidžiamos į burną.<br>123rf nuotr.
 Daniškas sumuštinis su silke.<br>123rf nuotr.
 Daniškas sumuštinis su silke.<br>123rf nuotr.
Silkė po patalais – vienas populiariausių patiekalų.<br>123rf nuotr.
Silkė po patalais – vienas populiariausių patiekalų.<br>123rf nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švediška pūdyta silkė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 8, 2020, 4:44 PM, atnaujinta Dec 11, 2020, 3:55 PM

Silkė su actu, majonezu, grybais, daržovėmis, uogomis, vaisiais ar net šokoladu – pasaulyje sukurta keli šimtai šios žuvies paruošimo būdų, ji gardinama pačiais netikėčiausiais ingredientais. 

Apžvelgėme bene labiausiai stebinančius silkės paruošimo ir valgymo būdus skirtingose pasaulio šalyse.

Silkė olandiškai

Jei reikėtų įvardinti didžiausius silkės gerbėjus, šis titulas, ko gero, atitektų olandams. Su silke netgi siejamas jų valstybės iškilimas, kai vienas Olandijos žvejys XIV a. pabaigoje sugalvojo specialų silkės marinavimo būdą, kaip iš jūros žuvį nugabenti į krantą nepakitusio kvapo ir skonio. 

Silkė dar laive būdavo pasūdoma, užšaldoma ir tik kurį laiką pastovėjusi patiekiama vartojimui. Šis silkės sūdymo būdas greitai paplito po visą Europą. Taip prastuomenės žuvis visame pasaulyje tapo auksine žuvele, kurios ant savo stalo geidė kilmingieji. 

Silkė Olandijoje liko nenukarūnuota iki šių dienų. Su šia žuvies mėsa netgi gaminami mėsainiai.

Olandai pasaulyje išgarsėjo ir dėl ypatingos silkės „Matjes“. Tai jauna, vadinamoji „nekalta“ silkė, gaudoma pirmaisiais gyvenimo metais, kai dar yra nesubrendusi ir belytė. Olandai „Matjes“ silkę mėgsta patiekti be jokių salotų, neslepia jų po daržovių sluoksniais ir majonezo patalais. 

Gardžiuojasi ja su juoda duona, smulkintu svogūnu, kartais marinuotu agurkėliu. 

Valgoma ši silkė taip pat ypatingai: suimama už uodegos, pakeliama virš galvos ir nuleidžiama į burną.

Silkė daniškai

Nacionalinės virtuvės žuvų karaliene vadinamai silkei danai turi daugiau nei pusšimtį skirtingų paruošimo būdų. Jie silkę marinuoja, sūdo, konservuoja. Tačiau, skirtingai nei mūsų krašte, Danijoje silkė dažniausiai valgoma ne su karštomis bulvėmis ir burokėliais, bet su sumuštiniu. 

Klasikiniai daniški sumuštiniai „Smørrebrød“ gaminami su rugine duona, sviestu ir marinuota silke.

Daniškos silkės skonis mūsų receptoriams taip pat neįprastas, nes šią žuvį jie dažniausiai mėgsta marinuoti su prieskoniais, actu ir... cukrumi. Todėl daniška silkė būna saldžiai rūgšti. 

Silkė švediskai

Švediškai paruoštą silkę galima vadinti patiekalu, kurį išdrįsta valgyti tik didžiausi gurmanai ar smalsuoliai. Pagal seną švedų receptą silkė yra sūdoma ir pūdoma, arba kitaip – fermentuojama, o po gero pusmečio sudedama į skardines. 

Dėl itin aštraus specifinio pūdytos silkės kvapo tokį delikatesą ragauti išdrįsta ne visi. Netgi ne visos oro linijų bendrovės leidžia gabenti pūdytos silkės skardines, nes jei jos būtų atidarytos uždaroje patalpoje, būtų didelė katastrofa.

Vis dėlto ragavusieji pūdytos silkės negaili šiam senoviniam patiekalui komplimentų dėl unikalaus jos skonio. Pūdytą silkę švedai valgo su svogūnais, bulvėmis, grietine, duona. 

Tiesa, švedai taip pat dievina ir labiau tradicinius silkės marinavimo būdus su druska, actu, žolelėmis, svogūnais, vyšniomis, spanguolėmis ar apelsinais.

Silkė rusiškai

Rusijoje „silkė kailiniuose“ ar silkė po patalais galbūt nieko nenustebins. Su bulvėmis, morkomis, burokėliais, kiaušiniais, svogūnais ir majonezu sluoksniuota silkė yra neatsiejamas slaviškos virtuvės simbolis, be kurio neįsivaizduojamas šventinis stalas. 

Taip paruoštą silkę mėgsta ne tik rusai, bet ir ukrainiečiai, baltarusiai, ji atkeliavo ir į mūsų virtuvę. 

Tuo metu Vakaruose „silkė kailiniuose“ įvardijamas kaip vienas įdomiausių patiekalų, kurį rekomenduojama paragauti turistams Rusijoje.

Per gražiausias metų šventes stalo neįsivaizduojame be gardžiausių ir gražiausiai atrodančių patiekalų. Kiekvienas galime pasigirti savo firminiu patiekalu ar desertu, kuriuo lepiname šeimą ar draugus, ir kurį gaminame išskirtinai tik švenčių proga. 

Naujienų portalas lrytas.lt kviečia dalyvauti receptų konkurse „Skanios šventės“ ir pasidalinti geriausiais savo šventinių patiekalų receptais, kurie papuoštų kiekvieno stalą. 

Gardžiausių, šventinių patiekalų receptų su nuotraukomis ir aprašymais laukiame adresu skonis@lrytas.lt iki gruodžio 17 d. 

Redakcijos atrinkti receptai bus publikuojami portale lrytas.lt ir specialiame Kalėdoms skirtame polapyje, o penkių daugiausia skaitytojų dėmesio sulaukę receptų autoriai bus apdovanoti partnerio VIČI produktų rinkiniais Kūčių ir Kalėdų stalui. 

Laimėtojai bus skelbiami gruodžio 18 d. Visus konkurso „Skanios šventės“ receptus rasite čia. Tegul skanios Kalėdos prasideda su lrytas.lt! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.