Užkandžių lenta taps tikra švenčių stalo puošmena: 5 taisyklės, kaip ją paruošti ir ką ant jos dėti

Amžina šventinio stalo klasika – užkandžių lenta – tai paprastas būdas ne tik patogiai patiekti maistą, bet ir improvizuoti skoniais ir spalvomis. Įspūdingai atrodančiai ir gardžiai užkandžių lentai paruošti specialių žinių nereikia – serviruodami derinkite įvairiausius vaisius, uogas, parduotuvėje įsigytas užtepėles, sūrius ar delikatesinius mėsos gaminius. 

Kurdama užkandžių lentą A.Kuzmarskė vadovaujasi penkiomis taisyklėmis.<br> A.Kuzmarskės nuotr.
Kurdama užkandžių lentą A.Kuzmarskė vadovaujasi penkiomis taisyklėmis.<br> A.Kuzmarskės nuotr.
Keptas Kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Keptas Kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Keptas kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Keptas kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 31, 2020, 9:33 AM

„Užkandžių kultūra Lietuvoje tikrai keičiasi. Anksčiau užkandžiams buvo papjaustoma dešros ar skanesnio kumpio, greta padedamas marinuotas agurkėlis ar alyvuogių. Pastaruoju metu vis dažniau ruošiamos gurmaniškos užkandžių lentos – derinami įvairiausi sūriai, vaisiai, uogos, užtepėlės, stengiamasi juos patiekti patraukliai, ieškoti naujų skonių derinių. 

Neabejoju, kad šiemet, kai Naujuosius metus visi pasitiksime namuose, jos karaliaus ant mūsų stalo, nenusileisdamos pagrindiniams šventiniams patiekalams“, – sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Tinkamai pasirinkus produktus, užkandžių lenta sužavės tiek tradicinio skonio šalininkus, tiek smaližius. Be to, toks užkandžių patiekimo būdas labai žaismingas, o produktus bei jų kiekį lengva parinkti pagal šeimos narių kiekį ir kiekvieno asmeninius poreikius. 

Pasigaminti užkandžių lentą nėra sunku – dažniausiai pasirinktus produktus tereikia supjaustyti ir gražiai išdėlioti ant pasirinkto paviršiaus – tam tiks namuose naudojamos medinės virtuvės lentelės, šventiškesni padėklai ar kelių aukštų stovai. 

Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė taip pat tvirtina, kad užkandžių lenta – puikus pasirinkimas, kai namuose šventę norite susikurti greitai, paprastai ir artimiesiems padaryti įspūdį. 

„Nors iš pirmo žvilgsnio toks užkandžių patiekimas atrodo paprastas, užkandžių lentai sukomplektuoti reikalinga ir šiokia tokia strategija. Gražiai patiekti užkandžiai sukuria prašmatnumo įspūdį, todėl man tai ne kasdienis, bet puikus proginis užkandžių patiekimo pasirinkimas“, – sako Amelija. 

Jeigu pritrūko fantazijos, Amelija atskleidžia savo šventinės užkandžių lentos ingredientų sąrašą.

Kurdama tokią lentą A.Kuzmarskė vadovaujasi penkiomis taisyklėmis. Ji teigia, kad subalansuotam skoniui ant lentos turi atsidurti ko nors sūraus, pavyzdžiui, sūrio, alyvuogių; ko nors rūgštaus – kivių, džiovintų spanguolių. 

Būtinai turi būti ir traškių užkandžių, kurie dera su užtepėlėmis ir papuošia stalą – krekerių, riešutų. Taip pat reikia nepamiršti ir saldaus pasirinkimo – džemo, medaus. O galiausiai pridėti ir ko nors gaivaus – vynuogių, kriaušių ar šilauogių. 

„Vadovaudamiesi šiomis taisyklėmis susikursite tikrą skonių įvairovę ir ja galėsite maloniai mėgautis laukdami vidurnakčio. Manau, tokia lenta tikrai paliks įspūdį jūsų namiškiams, juk ji sukuria tikrą vaizdo ir skonio šventę“, – šypsosi A.Kuzmarskė.

Nedidelės gudrybės, kaip sukurti įspūdingą užkandžių lentą

Jei neturite išvaizdžios lentos ar didelės gražios lėkštės, užkandžiams gražiai sudėti puikiai tiks ir išvaizdesnis kepimo ar bet kuris kitas didelis indas – tiesiog išklokite jį kepimo popieriumi ar šventiškomis servetėlėmis ir drąsiai dėliokite produktus.

Ingredientams sudėti panaudokite įvairiausius nedidelius indelius – nedideli dubenėliai puikiai tiks alyvuogėms, uogoms ar užtepėlėms, padažams. Ne mažiau svarbu nepamiršti ir dantų krapštukų ar desertinių šakučių bei servetėlių, kad valgyti būtų patogiau.

Prieš pjaustydami produktus ar dėdami juos į dubenėlius šiek tiek pastrateguokite. Sudėliokite dar neišvyniotus iš pakuotės produktus ant užkandžių lentos. Pirmiausia dėkite daugiau vietos užimančius užkandžius, po jų – smulkesnius. Taip pasitikrinsite, ar nieko nepamiršote, ir įsitikinsite, ar viskas tilps.

Tarp didesnių užkandžių likusią laisvą vietą kuo puikiausiai užpildysite riešutais, vynuogėmis ar šviežiomis žolelėmis – rozmarinais, bazilikais ar kitomis. Patys susikurkite gražiausią derinį.

Svarbiausia – ruošdami užkandžių lentą nepamirškite improvizuoti ir pasikliaukite nuojauta. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.