Pavasaris ne tik už lango, bet ir lėkštėje: jau pasirodė pirmosios šviežios daržovės

Ne ką mažiau nei pavasarinės saulės lietuviai laukia pirmųjų šių metų daržovių derliaus. Šiemet „Norfos“ prekybos centruose jos pasirodė paskutinę vasario savaitę.

Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>lrytas.lt montažas.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>lrytas.lt montažas.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>T.Bauro nuotr.
Pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, bulvės ir morkos. Vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 11:50 AM, atnaujinta Mar 20, 2021, 12:00 PM

Parduotuvių daržovių skyrių lentynose jau galima rasti šių metų derliaus kopūstų, bulvių, morkų ir, žinoma, trumpavaisių agurkų, kurių sezono pradžia dažnam lietuviui asocijuojasi su tikro pavasario atėjimu į Lietuvą. Ir įžvelgiantys čia savotišką ryšį tikrai neklysta, nes, vos saulė pašviečia ilgiau, šviežių daržovių pasiūla parduotuvėse pagausėja.

„Kasmet šviežių daržovių sezonas prasideda skirtingu laiku. Viskas priklauso nuo orų – kartais šviežiu derliumi galime džiaugtis anksčiau, o kartais jo tenka palūkėti ilgiau“, – sakė „Norfos“ daržovių vadybininkė Lina Saldžiūnaitė ir paaiškino, kad šio prekybos tinklo parduotuvėse prekiaujama tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėje Lenkijoje užaugintais agurkais.

Paklausta, kokių agurkų, užaugintų vietoje ar atvežtinių, parduotuvių lentynose yra daugiau, ji patikslino, kad tai priklauso nuo savaitės – jei daugiau produkcijos pasiūlo vietiniai tiekėjai, ir parduotuvėje daugiau lietuviškų, jei paklausa kiek didesnė nei vietinės rinkos pasiūla, tuomet tenka daugiau atsivežti iš kaimyninės šalies ūkių.

„Nereikėtų pamiršti, kad šiai situacijai įtakos turi orai. Jei Lietuvoje orai prastesni, ir derlius mažesnis“, – priminė ji.

Nors kartais pirkėjai ir pasvarsto, kad švieži trumpavaisiai agurkai galbūt atkeliauja iš tokių šilto klimato kraštų kaip Italija ar Ispanija, „Norfos“ atstovė patikino, kad to būti paprasčiausiai negalėtų, nes pietiečiai tokių, atrodytų, mums įprastų agurkų veislių neaugina: „Šiose šalyse augantys agurkai paprastai būna ilgesni nei 12 centimetrų, tokius mes laikome jau dideliais, o jie – mažais.“

Šviežių agurkų kainas lemia ne tik orų sąlygos, bet ir pati rinka. Anot pašnekovės, esančią paklausą patenkinti sunku, o kilogramo kaina, kurią tiekėjui moka pardavėjas, gali prasidėti ir nuo šešių eurų, tad pirkėjui, pridėjus visas išlaidas logistikai ir mokesčius, ji dar šiek tiek didėja.

„Kai orai būna palankūs ir pirmasis derlius gausus, kaina taip pat krinta. Kai agurkai ima derėti ir žmonių šiltnamiuose, ir jų daugiau gali pasiūlyti ūkininkai, tai būna savotiškas ženklas, kad šių daržovių sezonas įsibėgėja, tačiau įvardyti datą, kada bus sezono įkarštis, labai sudėtinga“, – aiškino pašnekovė.

Ar „Norfos“ pirkėjai tikslingai ieško daržovių skyriuje lietuviškų agurkų, ar pirkdami šias daržoves per daug nekreipia dėmesio į tai, kur jos užaugintos? „Jei kainų skirtumas tarp vietinės ir atvežtinės produkcijos yra žymus, dalis pirkėjų linkę skaičiuoti, kas naudingiau – pirkti lietuviškų agurkų, bet mažiau, ar atvežtinių, bet daugiau“, – apie pirkėjams kylančias dilemas pasakojo pašnekovė.

Pirmieji pasirodo kopūstai

Vis dėlto pirmieji pavasario pranašai prekybos centruose yra tikrai ne trumpavaisiai agurkai, o žali kopūstai, atvežami iš tokių šalių kaip Uzbekistanas, Albanija ar Makedonija. Po jų parduotuvėse pasirodo šviežios bulvės, kurios auginamos Egipte, Maroke, Graikijoje ar Ispanijoje. Trečiuoju pavasario pranašu tampa šviežios morkos, jų prekybininkai atsiveža iš Italijos.

Dažnas pirkėjas pastebi, jog pavasarį prekyboje pasirodo ridikėliai, tačiau, pašnekovės teigimu, toks įspūdis gali susidaryti dėl to, kad būtent šiuo metų laiku pirkėjai jų ima aktyviau ieškoti prekybos centruose, o ridikėliais prekiaujama ištisus metus.

„Pavyzdžiui, italai ryšulėliais fasuotais ridikėliais prekiauja visus metus, bet Lietuvoje jų paklausa išauga pavasarį. Matyt, po žiemos žmonės būna pasiilgę šviežių daržovių. Juk ridikėliai daugeliui asocijuojasi su tomis ankstyvosiomis daržovėmis, kurių galima patiems užsiauginti savo darže“, – kalbėjo L.Saldžiūnaitė ir pridūrė, kad po šių šviežių daržo naujienų jau laukiama agurkų ir pomidorų sezono pradžios.

Nors daugelis lietuvių pavasario pradžią mėgsta paminėti pasigamindami didelį šaltibarščių puodą, o būtini šio patiekalo ingredientai yra svogūnų laiškai ir švieži krapai, pašnekovė patikino, kad būtent šie žalumynai ant lietuvių stalo būna ištisus metus.

„Svogūnų laiškai Lietuvoje auginami nuolat, tik šiltuoju metų laiku laukuose, o šaltuoju – šiltnamiuose. Krapų „Norfoje“ taip pat galima rasti visus metus – dažniausiai tai Italijos ūkiuose užauginta produkcija.

Kaip išsirinkti?

Kartais pirkėjai, įsigiję šviežių daržovių, piktinasi, kad jos jau po poros dienų ima vysti ir praranda estetinę išvaizdą.

„Deja, bet čia prekybininkai neturi jokių gudrybių, kurios padėtų išsaugoti šviežumą. Rekomenduočiau šviežių daržovių nepirkti dideliais kiekiais, kad paskui nereikėtų dalies išmesti, o įsigyti tiek, kiek reikia greitai suvartoti“, – patarė L.Saldžiūnaitė ir patikslino, kad renkantis daržoves reikėtų pagalvoti ir apie tai, kokias – daugiau ar mažiau sunokusias – pirkėjas mėgsta ir kaip greitai planuoja jas suvalgyti.

„Renkantis agurkus verta at-kreipti dėmesį, ar jų galai nėra suminkštėję: jei agurkų galai kietesni, tai reiškia, kad daržovė šviežia. Pati labiau mėgstu kietas daržoves ir vaisius, bet kiti žmonės ir parduotuvėje renkasi minkštesnius, nes jiems tokie atrodo skanesni. Minkštesnis pomidoras tokiems pirkėjams atrodo labiau sunokęs. Tuo pačiu kriterijumi pirkėjai vadovaujasi ir pirkdami persikus ar nektarinus“, – pasakojo L.Saldžiūnaitė.

Sveikata lėkštėje

Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nuolat akcentuoja, kad šviežių daržovių reikia valgyti kuo daugiau, tyrimai rodo, jog mūsų šalyje suvartojama tik pusė sveikatos specialistų parai rekomenduojamo jų kiekio.

Nors dažnas žino, kad daržovės yra puikus vitaminų, mineralinių, skaidulinių medžiagų šaltinis, kuris padeda apsaugoti mūsų organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, statistika rodo, jog vidutinis Lietuvos gyventojas per parą vidutiniškai suvartoja tik apie 200 gramų daržovių, nors jų kiekis turėtų siekti bent 400 gramų.

Tyrimai rodo, kad suvartojant rekomenduojamą daržovių kiekį sumažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, osteoporoze, daugybe vėžio formų, lėtine obstrukcine plaučių liga, rečiau vargina kvėpavimo ar virškinamojo trakto sutrikimai.

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad žmogui itin sveika valgyti kuo įvairiausių spalvų daržoves, mat jos pasižymi skirtingomis savybėmis, tačiau lėkštėje turėtų dominuoti žalia spalva, nes būtent žalios daržovės turi daug magnio, kuris itin reikalingas žmogaus nervų sistemos funkcijoms palaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda