Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu

Pavasaris pokštauja ir erzina: čia nutvieskia dienas saule, čia vėl paskandina po debesimis. Virtuvėje istorijos irgi kasdien vis kitos – čia maišau salotas ir šaltibarščius, čia verdu jaukią lęšių sriubą ar šaunu į orkaitę bešamelio padažu užpiltą daržovių apkepą (kurio receptą tikrai norėsiu prisimint ir rudenį).

Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>lrytas.lt montažas.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>lrytas.lt montažas.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Greitai paruošiamas pavasarinis daržovių apkepas su klasikiniu bešamelio padažu.<br>Astos Černės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 4:00 PM

Ribos tarp metų laikų kartais atrodo išsitrynusios, bet skanus maistas visad yra skanus maistas.

Taip ir su šiuo apkepu – paprastas, greitai paruošiamas, gardus.

Su daržovėmis čia viskas paprasta kaip dukart du: supjaustysit, apvirsit, nukošit.

Svarbiausia recepto dalis – bešamelio padažas, žinoma.

Geras bešamelio padažas prasideda nuo gabalėlio tikro, kokybiško sviesto – tikrai neapsigausit pasirinkdami „DVARO“ saldžios grietinėlės sviestą, kaip kad padariau aš.

Pakepinkite jame kelias skilteles česnako, kol šios paskleis malonų aromatą, berkit miltų ir maišykit, kol jie visi apkeps išsilydžiusiame svieste.

Tuomet lėtai, po šlakelį, pilkite pieną. Maišykite, maišykite, vis maišykite. Mažas triukas: bus lengviau ir patogiau, jei maišymui naudosite plakimo šluotelę.

Galiausiai, kai jau paruošite glotnios tekstūros padažą, pagardinkit jį muskatu, garstyčiomis, druska ir pipirais. Ragaukite, įberkite daugiau ar mažiau, pasiskaninkite pagal savo skonį.

Pabaigoje, nukėlę keptuvę nuo ugnies, įmaišykite kelias dosnias saujas tarkuoto čederio sūrio.

Užpilkite paruoštu padažu daržoves, apiberkite kietojo sūrio ir traškių džiūvėsėlių trupiniais.

Kol orkaitėje keps, paruoškite dubenėlius ir didelį šaukštą. Patiekite apkepą vos tik iškeptą, kol daržovės bei padažas dar karštas, o trupiniai – traškūs.

Ar kepat apkepus pavasarį? Jei taip, nelaukit rudens, kad iškeptumėt šį. Permainingoms pavasario dienoms jis taip pat labai tinka. Skanaus!

Apkepui pagaminti reikės:

  • ½ brokolio (apie 300 g),
  • ½ žiedinio kopūsto (apie 300 g),
  • 3 vidutinio dydžio bulvių (apie 300 g).

Bešamelio padažui pagaminti reikės:

  • 50 g „DVARO“ sviesto,
  • 3 skiltelių česnako,
  • ½ stiklinės (70 g) kvietinių miltų,
  • 600 ml pieno,
  • 1 arb. š. „Dižono“ garstyčių,
  • ½ arb. š. malto muskato,
  • žiupsnio druskos,
  • žiupsnio grūstų juodųjų pipirų,
  • 150 g tarkuoto čederio sūrio.

Viršui pagaminti reikės:

  • ½ stiklinės (35 g) stambių (Panko) džiūvėsėlių,
  • ¼ stiklinės (25 g) tarkuoto kietojo sūrio,
  • 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių,
  • ½ arb. š. česnako miltelių,
  • žiupsnio druskos,
  • žiupsnio grūstų,
  • juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškit didesnį ir gana gilų kepimo indą (22-24 cm cm skersmens).

2. Paruoškite daržoves. Brokolio ir žiedinio kopūsto žiedynėlius bei nedideliais kubeliais supjaustytas bulves apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, tačiau dar tvirtai laikys savo formą. Nepervirkite! Nukoškite ir atidėkite į šalį.

3. Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite sutarkuotas česnako skilteles ir pakepinkite apie minutę, kol pasklis česnakų aromatas.

4. Suberkite į keptuvę miltus ir išmaišykite mentele, kol neliks sausų baltų miltų. Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir pamažu pilkite pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Palaipsniui supylę pieną, toliau kaitinkite nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Sutirštėjus pagardinkite druska, pipirais, muskatu, garstyčiomis ir gerai išmaišykite. Galiausiai įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį. Nuimkite nuo ugnies.

5. Paruoštą bešamelio padažą sumaišykite su apvirtomis daržovėmis. Sukrėskite į kepimo indą, paviršių išlyginkite.

6. Paruoškite trupinius. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir prieskonius. Suberkite juos ant apkepo viršaus.

7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Jei norite, kad viršus būtų labiau apskrudęs, porai minučių kepimo pabaigoje įjunkite „grill“ kepimo režimą.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su AB „Pieno žvaigždės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.