Iš Škotijos grįžusi pora rado nišą: gamina produktą, be kurio nebeįsivaizduoja nė dienos 4 šeimos pamėgti receptai

Riešutų kremas kasdien? O kaip kitaip, jei namuose jo niekada netrūksta. Klaipėdiečių pora Veronika Kontrimaitė (31 m.) ir Valdas Špėgis (40 m.) neįsivaizduoja dienos be sporto ir riešutų kremo, kurio gamyba šeimai tapo verslu.

Poros dukrelė, kuriai tėvai davė Militos vardą, gimė jau Lietuvoje. O praėjus keliems mėnesiams jie pradėjo šeimos verslą, kurį pavadino „MiliNuts“.<br>lrytas.lt koliažas.
Poros dukrelė, kuriai tėvai davė Militos vardą, gimė jau Lietuvoje. O praėjus keliems mėnesiams jie pradėjo šeimos verslą, kurį pavadino „MiliNuts“.<br>lrytas.lt koliažas.
Poros dukrelė, kuriai tėvai davė Militos vardą, gimė jau Lietuvoje. O praėjus keliems mėnesiams jie pradėjo šeimos verslą, kurį pavadino „MiliNuts“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Poros dukrelė, kuriai tėvai davė Militos vardą, gimė jau Lietuvoje. O praėjus keliems mėnesiams jie pradėjo šeimos verslą, kurį pavadino „MiliNuts“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tobuli vieno kąsnio sumuštiniai<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tobuli vieno kąsnio sumuštiniai<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Datulių ir riešutų pyragas<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Datulių ir riešutų pyragas<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tinginys, kuris išnyksta per dieną<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tinginys, kuris išnyksta per dieną<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
V.Kontrimaitės ir V.Špėgio verslo pavadinimas kilo iš minčių apie dukrą Militą.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
V.Kontrimaitės ir V.Špėgio verslo pavadinimas kilo iš minčių apie dukrą Militą.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šį pavasarį Veronika bėgioja kasdien.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šį pavasarį Veronika bėgioja kasdien.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 8:30 PM

Iš Kretingos rajono kilusiai Veronikai sportas, ypač bėgimas, nuo mažens yra geros nuotaikos ir puikios savijautos šaltinis. Neseniai įveiktais kilometrais ėmusi dalintis socialiniuose tinkluose moteris įkvėpė ir kitus.

Jos mintis – tiesiog kasdien išeiti iš namų pajudėti. Nesvarbu – eisi ar bėgsi, šviečia saulė, lyja arba sninga, privalai įveikti ne mažiau kaip 3, bet ne daugiau kaip 5 kilometrus.

Tokia sąlyga pasidalijusi su savo sekėjais ir įkūrusi atskirą grupę Veronika kartu su keliomis dešimtimis bendraminčių bėgioja kasdien ir seka vienas kitą socialiniame tinkle.

Iš dalies būtent sportas ir siekis maitintis kuo sveikiau daugiau nei prieš trejus metus pastūmėjo porą pamėginti įkurti savo verslą.

„Kai grįžome iš Škotijos į Lietuvą, pamenu, dėliojomės pirkinių krepšelį pagal tai, ką valgydavome būdami ten. Ieškojome riešutų kremo, kurio tuo metu Lietuvoje nebuvo didelio pasirinkimo, daugiausia buvo galima įsigyti sporto papildų parduotuvėse.

O paprasčiausio žemės riešutų kremo kaina, lyginant su Škotija, mums pasirodė kur kas didesnė! Tai labai nustebino. Valdas pasiūlė: gal jo pasigaminkime patys?“ – prisimena darbo užsienyje ragavusi V.Kontrimaitė.

Pora buvo išvykusi pagyventi į Škotiją, tačiau ilgai neužsibuvo. Ji – apie dvejus metus, Valdas – kiek daugiau nei pusantrų, kol gavo gerą darbo pasiūlymą Lietuvoje.

Taip sutapo, jog po kelių dienų pora sužinojo, kad Veronika laukiasi.

„Mums ten nelabai patiko, Valdas sakė nesusigyvenęs su ta vieta, mūsų netenkino darbai, kurių ėmėmės. Ir tą akimirką nebeliko jokių klausimų – mums reikia grįžti! Valdas išvyko netrukus, o aš dar likau kelis mėnesius pabaigti studijų“, – pasakojo klaipėdietė.

Poros dukrelė, kuriai tėvai davė Militos vardą, gimė jau Lietuvoje. O praėjus keliems mėnesiams, kaip Veronika sako, gimė dar vienas vaikas labai panašiu vardu – šeimos verslas „MiliNuts“ (išvertus iš anglų k. – „Mili riešutai“).

Taip jis pavadintas pusketvirtų metų dukros Militos garbei. Veronika niekada nepamirš, kaip pradžioje riešutus maldavo dukrelės kambaryje.

„Iš pradžių namuose pradėjome orkaitėje skrudinti žemės riešutus sau. Nusipirkome pirmą nedidelį malimo aparatą. Netrukus prigamindavome tiek, kad ir kaimynams po kibirėlį užtekdavo. Nejučia viskas įsivažiavo“, – prisiminė V.Kontrimaitė.

Vieni mėgsta švelnų, kiti traškų, su druska ar be druskos, mažiau ar labiau pakepintų riešutų kremą. Kiekvienas tikras riešutų kremo mėgėjas yra įsiminęs sau labiausiai patinkantį gaminį. O Veronika gali išduoti, kiek jie žemės riešutų sugadino, kol išgavo tokį skonį, koks juos tenkino.

„Tėčio draugas medžiotojas išveždavo maišais. Visą partiją riešutų buvome sudeginę. Žinoma, gaila, bet vėl bandėme – juk visko būna. Ir imdavome kitą maišą. Ilgainiui perpratome riešutus, atsirinkome jų rūšis. Užtat dabar vis plečiame asortimentą“, – apie savo patirtį pasakojo Veronika.

Žemės riešutai auginami Kinijoje, Indijoje, Nigerijoje, JAV ir kitose užsienio šalyse. Kai kas bando auginti ir Lietuvoje. Tačiau Veronika patikino, kad mūsų šalyje auga tik lazdynų riešutai.

Bet daugiausia lazdynų riešutai pas mus atkeliauja iš Turkijos. O Veronika su Valdu žemės riešutų kremą gamina iš Argentinoje užaugintų riešutų, nes jie jiems skaniausi.

Riešutų kremą pora gamina kartą per savaitę arba kas dvi, tad jie neužsistovi. Kai ką tik pagamintą kremą pilsto į kibirėlius, jis dar būna šiltas.

Vis dėlto kad ir kaip pora džiaugiasi savo veikla, Veronika prisipažino, jog sunkių momentų netrūksta, o darbo valandų net neskaičiuoja.

Veronikos rytas prasideda nuo kavos, skrudintos duonelės su riešutų kremu ir bananu arba kokteilio.

Ar neatsibosta riešutų kremas kiekvieną dieną?

„Kai kiekvieną dieną sukamės tarp kremo, vis atrandu skirtingus skonius. Esu šokolado mėgėja, tad man patinka ir su šokoladu, ir anakardžių, ir pistacijų su Himalajų druska kremas. Pastarasis tinka ir su lašišiniais sumuštinukais“, – apie savo pomėgį kalbėjo Veronika.

Riešutų kremas tinka kokteiliams, ant skrudintos duonelės, poros dukra Milita jį valgo su kukurūzais, Veronika jo deda į įvairius kepinius.

„Viena mano klientė riešutų kremo dėjo net į omletą. Šis derinys man pasirodė labai įdomus! Kažkas dar mėgsta jį valgyti su kiviais, bet man toks derinys keistas“, – nusijuokė V.Kontrimaitė.

Tinginys, kurio visa skarda išnyksta per vieną dieną

Reikės:

  • juodojo šokolado plytelės
  • 4 kiaušinių
  • 150 g kokosų kremo
  • 1 stiklinės skrudintų ir sūdytų anakardžių
  • saujelės džiovintų spanguolių
  • 1 stiklinės avižų miltų
  • 4 v. š. datulių sirupo
  • trupučio vanilės esencijos
  • žiupsnelio druskos

Ištirpinkite kokosų kremą su šokoladu. Kiaušinius išplakite, įpilkite datulių sirupo, kokosų kremo ir ištirpintą šokoladą. Pridėkite vanilės ir druskos. Viską išmaišykite. Supilkite miltus, sudėkite spanguoles ir anakardžius.

Visą masę dėkite į skardą ir kepkite 30–40 min. iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patikrinkite, kad tinginys būtų iškepęs, bet neperkepęs. Viršų puoškite, kaip norite.

Bananinis desertas

Reikės:

  • bananų (iš vieno banano išeina keturi gabaliukai skanėsto)
  • riešutų kremo (aš naudojau žemės riešutų, bet tiktų anakardžių, migdolų arba visų trijų kremas)
  • sūdytų ir kepintų migdolų
  • juodojo šokolado

Pirmiausia bananą nulupkite, perpjaukite perpus ir tada dar išilgai – išeina keturios dalys. Tepkite riešutų kremą, pabarstykite susmulkintais sūdytais ir kepintais migdolais (geriausia juos susmulkinti smulkintuvu). Tada banano gabalėlį kiek įmanoma labiau apliekite šokoladu (prieš tai jį ištirpinkite). Gražiai sudėkite į lėkštę ir palikite valandai šaldytuve. Patikėkite – tai taip skanu, kad kitą dieną gaminsite vėl.

Tobuli vieno kąsnio sumuštiniai

Reikės:

  • duonos
  • česnako skiltelės
  • sūdyto pistacijų kremo su žaliaisiais Madagaskaro pipirais iš „MiliNuts“
  • rūkytos lašišos
  • mango

Pirmiausia paskrudinkite duoną ir įtrinkite česnaku. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir tada ant viršaus tepkite pistacijų kremo. Ant jo dėkite pjaustytos rūkytos lašišos ir mango gabalėlį, kuris suteiks gaivumo.

Datulių ir riešutų pyragas

Pagrindui reikės:

  • 10 datulių (prieš tai palaikykite jas vandenyje)
  • 1 stiklinės anakardžių, brinkintų vandenyje
  • 1/2 stiklinės migdolų miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • pusės žaliosios citrinos žievelių
  • trupučio druskos
  • 2 v. š. kokosų kremo
  • vanilės ekstrakto

Viršutiniam sluoksniui reikės:

  • 1/2 stiklinės anakardžių, brinkintų vandenyje
  • 1/4 stiklinės kokosų grietinėlės
  • 2 v. š. kokosų kremo
  • vienos žaliosios citrinos sulčių
  • pusantro prinokusio banano
  • pusės žaliosios citrinos arba apelsino žievelių

Gaminimas labai paprastas: pagrindo produktus sumalkite ir suverskite ant sviestinio popieriaus. Dėkite į nedidelę skardą ir – į šaldytuvą, kol pasiruošite viršų.

Viršutinio sluoksnio produktus irgi sumalkite iki vientisos masės ir uždėkite ant pagrindo. Puoškite, kuo norite, galite pasmulkinti ir užberti pistacijų. Su jomis niekada neprašausite, nes suteikia gerą skonį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.