Susikurkite ispaniško maisto šventę: šefas pasidalijo receptais

Iberijos arba Pirėnų pusiasalis pasižymi ne tik stulbinamais geografiniais paminklais, bet ir gilias istorines šaknis turinčiais kulinariniais šedevrais. Tai – begalės skirtingų kumpių, upėmis tekantis tyriausias alyvuogių aliejus, šviežios jūros gėrybės, apie Iberijos pusiasalio virtuvės ypatumus pasakoja Martynas Meidus, istorinių namų bei sezoninio maisto restorano „Vila Komoda“, esančio Palangoje, bendrasavininkas.

 Paelija.<br> 123rf nuotr.
 Paelija.<br> 123rf nuotr.
 Martynas Meidus.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Martynas Meidus.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 3:57 PM

Šefas taip pat dalijasi dviem ispaniškos vakarienės receptais, jūsų namuose sukursiančiais tikrą ispanišką fiestą.

M.Meidaus teigimu, Ispanijos virtuvė viena labiausiai istoriškai ir kultūriškai paveiktų gastronominių zonų. Šios šalies skonius, produktų suvokimą, apdorojimą ir kulinarines tradicijas stipriai paveikė arabų, graikų, romėnų ir Viduržemio jūros regionų kultūrų kokteilis.

„Ispanai iš šios situacijos įsisavino tai, kas jiems palankiausia ir gali mėgautis viena gardžiausių ir natūraliausių virtuvių. Dažnai joje naudojami ir lietuvių pamėgti prieskoniai – česnakai, juodieji pipirai, petražolės ar jūros druska. Maistui pagardinti renkamasi skirtingų kultūrų ingredientai, kurie per amžius tapo šio regiono kulinarinio identiteto dalimi. Pavyzdžiui, daugybė skirtingų vaisių, džiovintų vaisių, riešutų, taip pat avinžirniai ir cinamonas į šalį atkeliavo iš istorinių arabų šalių ir Viduržemio jūros teritorijos“, – sako pašnekovas.

Šefas akcentuoja, kad visas Iberijos pusiasalis, taip pat ir Ispanija, didžiuojasi savo alyvuogių aliejumi, o jo pagamina daugiausiai pasaulyje. Anot jo, šią virtuvę puikiai atspindi ir šviežia žuvis – ji sutinkama viename populiariausių Iberijos patiekalų paelijoje, skrudinti baltieji ančiuviai neretai patiekiami kaip užkandis prieš vakarienę, o šviežią menkę vietiniai vertina lygiai taip pat, kaip ir Iberijos kiaulienos kumpį.

Ispaniško maisto gamyba ir ragavimas – tikra šventė

M.Meidus pažymi, kad neatsiejama Iberijos gastronominio paveldo dalis yra ir pačių ispanų valgymo įpročiai: „Prieš patiekiant pagrindinius patiekalus, ilgai užkandžiaujama tapomis – dalijimuisi skirtais patiekalais, pinčomis – vieno smeigtuko užkandžiais, Iberijos kiaulienos kumpiu, dedamu ant šviežios duonos ir apšlakstomu alyvuogių aliejumi bei šalta pomidorų sriuba gaspaču.“

„Vilos Komodos“ šefo teigimu, ruošiant Iberijos pusiasalio patiekalus, svarbiausia nepakeisti ir neperkrauti pagardais pagrindinių ingredientų – jo gaminimui labiausiai tinka paprasti, švieži prieskoniai, daržovės, ir, žinoma, alyvuogių aliejus.

„Mūsų šeimoje ispaniško maisto gamyba ir degustacija – tikra šventė, nes kiekvienas gali atrasti skirtingų skonių paletę, skirtą būtent jam. Ir nors didžiulė ispanų patiekalų dalis yra gaminama didesniam kiekiui šeimos narių ar svečių, kadangi šiuo metu su didžiuliu kiekiu artimųjų susitikti  sudėtinga, nepamirškite mėgautis pačiu procesu. Iberijos pusiasalio kulinarinių ypatumų pažinimas – nuostabi patirtis, leidžianti atrasti įvairius derinius ir skirtingų kultūrų skonius“, – sako šefas. 

Iberišką dvasią atspindintys produktai

M.Meidus pratęsia, kad Iberijos pusiasalio virtuvės esmę puikiai atspindi „Lidl“ parduotuvėse randamo „Sol&Mar“ asortimento produktai. Jo teigimu, čia galime įsigyti visus reikiamus ingredientus, norint atsiriekti gabalėlį Iberijos pusiasalio virtuvės.

„Vakarienės pradžiai – užkandžiams – rinkčiausi tuno užtepėlę su aitriosiomis paprikomis, džiovintas figas, vytintą kiaulienos kumpį, žaliąsias ir juodąsias alyvuoges, vytintą dešrą ir kietąjį sūrį. Kartu galima patiekti baltos šviežios duonos, pagardintos aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi. Tai bus puikus pietų ar vakarienės startas“, – sako pašnekovas.

Jis priduria, kad išskirti galima ir daugiau produktų, patobulinsiančių net ir kasdienius patiekalus: „Pavyzdžiui, sūresnį maistą mėgstantys gyventojai gali ančiuviais pagardinti vieno kąsnio sumuštinius ar naminę picą. Taip pat rekomenduoju įsigyti trumpagrūdžių ryžių, kurių skonis prilygsta tų, kuriuos atradau keliaudamas po Ispaniją. Kadangi esu užkietėjęs jūros gėrybių fanas, visada pravartu turėti namuose jūros gėrybių rinkinį, kuriuo galima papildyti makaronų patiekalus. Na ir galiausiai dalijuosi dviem iberiškais receptais, padėsiančiais namuose sukurti tikrą ispanišką maisto fiestą.“

Iberijos kumpio užkandis

Vytintas ispaniškas kumpis yra ruošiamas iš specialiai tam auginamos, juodųjų kiaulių. Jos dažniausiai auga kalnuose arba pietvakarių regionuose. Ši mėsa sūdoma bei džiovinama, o visas procesas gali trukti net iki dviejų mėnesių. Sujungus šį kumpį su tapomis, gausime pasakiško skonio užkandį, tapsiantį puikiu ispaniškos vakarienės atspirties tašku!

Reikės: 

  • 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 
  • 6-8 džiovintų figų, 
  • vytinto ispaniško kiaulienos kumpio (6 – 8 juostelių), 
  • kietojo ispaniško sūrio (pagal poreikį), 
  • 1 skiltelės česnako, 
  • žiupsnio kapotų šviežių petražolių, 
  • 450 ml pieno, 
  • 70 g sviesto, 
  • muskato riešuto pagal skonį, 
  • 45 g miltų, 
  • baltos duonos (šviežios arba namuose keptos) – šefas rekomenduoja rinktis bagetę arba čiabatą, 
  • 1 lauro lapelio.

Baltojo padažo ruošimas: švelniai užvirkite 450 ml pieno turimame puode, į užvirtą pieną įdėkite 1 lauro lapą ir žiupsnelį muskato. Išjunkite ugnį ir palikite 30 minučių. Kitame puode ištirpinkite sviestą, tada įberkite miltus. Maišykite nuolatos, kol junginys pataps vientisa mase, vadinama „Roux“. Virkite dar 2-4 minutes, kol pajusite švelnų skrudintų riešutų kvapą. Sujunkite pieno bei sviesto ir miltų mišinius, maišykite ant lengvos ugnies apie 6 minutes. Padažas turėtų pasidaryti šilkinės tekstūros. Pagardinkite pagal skonį.

Patiekalo ruošimas: perpjaukite duonelę per pusę, padalykite ją norimo dydžio kąsneliais. Įtrinkite duonelę alyvuogių aliejumi ir įdėkite į įkaitintą orkaitę 180 laipsnių, kepkite 6 minutes, kad apskrustų. Apskrudintą duonelę Įtrinkite česnaku, ir silikonine arba medine mentele užtepkite baltą padažą (padažas turi būti atvėsęs, kambario temperatūros).

Ant suteptos duonelės sudėkite susmulkintas figas (pasirinkite norimą dydį, rekomenduoju dėti ketvirtadalį figos).  Paruoštą duonelę dar kartą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite 3-5 minutes. Skrudinkite, kol užteptas padažas įgis švelniai rausvą spalvą. Išimkite apkeptą duonelę, kol karšta, užtarkuokite kietojo sūrio, dėkite vytinto ispaniško kumpio, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Paelija su jūros gėrybėmis

Šis patiekalas gimė dešimtame amžiuje sujungus maurų plačiai kultivuojamus ryžius bei tai, ką žmonės galėdavo sau leisti valgyti tą dieną. Tai buvo greita, pigi ir soti išeitis darbininkams. 

Dabar paelija yra neatsiejama Iberijos pusiasalio ir Ispanijos virtuvės dalis. Ji iki šiol plačiai žinoma, kaip vienas labiausiai žmones sujungiančių socializaciją skatinančių patiekalų. 

Reikės: 

  • 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 
  • 3 skiltelių česnako, 
  • rudojo svogūno, susmulkinto kubeliais, 
  • 1 arbatinio šaukštelio kiekvienos rūšies karštai rūkytų paprikų ir arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių, 
  • 320 g trumpagrūdžių ryžių, 
  • 5 šaukštų sausojo baltojo vyno (tinka visi vynai), 
  • 400 g ispaniško pomidorų padažo, 
  • 800 ml vištienos sultinio, 
  • 500 g jūros gėrybių mišinio, 
  • 1 citrinos (iš pusės išspaudžiame sultis, kitą pusę supjaustome ketvirčiais pagardinimui), 
  • saujos grubiai pjaustytų plokščialapių petražolių, 
  • žiupsnelio šafrano (jei turite, tačiau nebūtina), 
  • druskos pagal skonį.

Paruošimas: įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje arba plačiame puode. Įdėkite smulkintą svogūną ir lengvai kepinkite apie 5 minutes, maišykite, kad nepridegtų. Įpilkite rūkytos paprikos, čiobrelių ir trumpagrūdžių ryžių, maišykite 1-2 minutes. Supilkite baltą vyną. Išgaravus vynui įmaišykite kapotą česnaką, ir sukrėskite pomidorų padažą. Viską išmaišykite. Supilkite vištienos sultinį, pagardinkite druska.

Tuomet virkite neuždengę apie 16 minučių, naudojant lėtą ugnį. Verdant vis pamaišykite, kol ryžiai bus beveik minkšti bei vis dar apsemti gardžiu skysčiu. Įdėkite žiupsnelį šafrano. 

Supilkite jūros gėrybių mišinį ir uždenkite dangčiu. Troškinkite 10 minučių, kol jūros gėrybės išvirs, o ryžiai suminkštės. Išspauskite citrinų sulčių, ir jomis apšlakstykite turinį. 

Prieš pateikiant patiekalą, papuoškite ir pagardinkite petražolėmis bei likusiais citrinos ketvirčiais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.