Salotos, kurios labiausiai dera prie žuvies: ne tik geresnis skonis, bet ir nauda sveikatai

Net pati skaniausiai paruošta žuvis negali užburti savo skonio be garnyrų, nes jie suteikia patiekalui išskirtinumo. Štai kodėl labai svarbu atsargiai rinktis garnyrą, ypač kartu su žuvimi naudojamas salotas, kuriomis dažnas gardina žuvies patiekalus.

Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno technologijos universitetas

Jun 4, 2021, 8:00 AM

Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.

Yra salotų rūšių, kuriomis labiausiai tinka gardinti žuvies patiekalus. Tad kokios salotos turėtų atsidurti prie jūsų žuvies patiekalo? Pateiksime penkias tinkamiausias salotas žuvies patiekalams ir pasiūlysime idėjų, kaip jas įkomponuoti į žuvies patiekalus.

Gražgarstės

Aštroko skonio, pienių lapus kiek primenančios gražgarstės ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet ir tinka žuvies patiekalams gardinti. Gražgarstė, kurią daugelis vadina rukola, pasižymi didele nauda sveikatai. Ji sumažina vėžio riziką, išlaiko kaulus sveikus ir pagerina regėjimą. Gražgarstėse gausu vitaminų B, C, D, elementų magnio, cinko, fosforo.

Šis augalas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, taip pat yra naudingas odai, padeda sustiprinti smegenis, pagerinti medžiagų apykaitos funkcijas, mineralų absorbciją ir sustiprinti imuninę sistemą. Gražgarstėse yra daug B-komplekso vitaminų, kurie padeda skatinti medžiagų apykaitą. Aštuoni gražgarstėse esantys B grupės vitaminai dalyvauja įvairiose ląstelių funkcionavimo veiklose, tokiose kaip energijos gamyba, riebalų sintezė, raudonųjų kraujo kūnelių gamyba ir daugelis kitų gyvybiškai svarbių procesų.

Gražgarstes prie žuvies patiekalų galima naudoti kaip salotas, kuriose nėra nieko daugiau, tik lašelis ypač tyro alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Tai taip pat puikus ingredientas kitiems salotų receptams.

JAV Klivlando klinikos Lou Ruvo smegenų sveikatos centro duomenimis, papildyti žuvies suteikiamą naudą smegenų sveikatai galima įtraukiant į žuvies patiekalą gražgarsčių salotas*.

Lapų žalumynuose, kaip ir pipirų skonio gražgarstėsee, gausu daug smegenų funkcionavimui naudingų medžiagų. Šios augalinės kilmės medžiagos taip pat gali padėti apsaugoti organizmą nuo įvairių vėžio formų.

Pabandykite į lėkštę sudėti gražgarstes, vyšninius pomidorus, šviežius agurkus, ant grotelių keptą lašišą ir graikinius riešutus. Tai maistingas žuvies ir salotų patiekalas, su kuriuo gaunama daug baltymų, bet mažai kalorijų. Gražgarsčių lapų forma ir skonis taip pat įdomiai papildo kitus žuvies patiekalus. Pavyzdžiui, troškintą ar garintą žuvį, kurią papildžius gražgarstės lapeliais troškinys įgaus aštresnio, pikantiškesnio skonio.

Špinatai

Špinatai yra žalios spalvos lapinė daržovė, kilusi iš Persijos. Špinatai yra laikomi labai sveikomis salotomis, nes juose gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų. Valgyti špinatus gali būti naudinga norint pagerinti akių sveikatą, sumažinti oksidacinį stresą, norint išvengti vėžio ir sumažinti kraujospūdį.

Būdų, kuriais galima paruošti špinatus, yra daugybė. Galima nusipirkti konservuotų arba šviežių špinatų ir valgyti juos virtus arba žalius. Žuvis, patiekiama ant špinatų ar pagardinta špinatų salotomis, yra paprastas valgis, kuriame gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Šis maistingas patiekalas bus patiektas ant stalo mažiau nei per 20 minučių. Žuvies ir špinatų patiekalai yra sveikiausi, kai išlaikote patiekalo pagrindą, naudodami vos keletą prieskonių, kad sustiprintumėte skonį. Puikiai šį patiekalą pagardina keli lašeliai citrinų sulčių, keli žiupsneliai maltų juodųjų pipirų, kajeno ar česnako miltelių. Nedėkite daug druskos, kad natrio kiekis būtų mažas.

Venkite saulėgrąžų aliejaus, geriau naudokite alyvuogių aliejų, o garindami ar kepdami žuvį nepamirškite kuo daugiau vandens.

Špinatai dera su daugeliu žuvies rūšių: lašiša, menke, plekšnėmis, otu, ešeriu bei kitomis žuvų rūšimis. Kiekvienoje žuvies ir špinatų porcijoje yra daug kalio ir kalcio. Kalis ir kalcis apsaugo jūsų širdį ir nervų sistemą, stiprina kaulinę struktūrą. Žuvyje ir špinatuose taip pat gausu vitamino A, kuris skatina akių, odos, imuninės sistemos, kaulų ir dantų sveikatą.

Rėžiukai

Rėžiukai – agualai, kurie turi mažai kalorijų, tačiau juose yra daugybė maistinių medžiagų. JAV ligų kontrolės centro „Powerhouse Fruits and Vegetables“ sudarytame naudingiausių organizmui salotų sąraše rėžiukai užima pirmąją vietą.**

Maži, apvalūs rėžiukų lapai ir valgomi stiebai turi pipirinį, šiek tiek aštrų skonį. Rėžiukai yra „brassicaceae“ daržovių šeimos dalis, kuriai taip pat priklauso lapiniai kopūstai, Briuselio kopūstai ir kiti kopūstai. Didelis antioksidantų kiekis, esantis rėžiukuose, gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Antioksidantai apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra kenksmingos molekulės, sukeliančios oksidacinį stresą. Be to, tyrimai sieja rėžiukuose esančius antioksidantus su mažesne vėžio, diabeto ir širdies ligų rizika.

Rėžiukų salotos – puikus pagardas prie kepintos žuvies, tokios kaip lašiša ar menkė. Šias salotas prie žuvies patiekalų galima valgyti atskirai arba įkomponuoti jas į patiekalą, sumaišant rėžiukus su pjaustyta žuvimi bei kitomis daržovėmis.

Traškiosios (gūžinės) salotos

Traškiosios salotos, kurias daugelis vadina Aisbergo salotomis, yra itin traškios, vandeningos daržovės. Jos turi neutralų skonį ir suteikia kiekvienam patiekalui gaivų traškumą. Nors šios salotos nepasižymi tokia turtinga maistine verte kaip daugelis kitų salotų, vis dėlto jos teikia tam tikrą naudą. Šiose salotose yra daug vitaminų A ir D, kurie stiprina organizmą. Jose yra taip pat nedidelis kiekis daugelio kitų sveikų maistinių medžiagų.

Nors salotose yra mažai skaidulų, jose yra didelis vandens kiekis, todėl karštu oru šios salotos yra gaivus pasirinkimas. Traškiosios salotos tinkamos norint suteikti gaivos bet kokiam žuvies patiekalui. Idealus šių salotų pasirinkimas – garnyras prie grilyje paruoštos žuvies karštą vasaros dieną. Lašišos, vyšninių pomidorų, ridikėlių ir traškiųjų salotų derinys atgaivins, suteiks reikiamų medžiagų organizmui ir neapsunkins skrandžio.

Romaninės salotos

Tvirtos, traškios ir nemažai naudingų medžiagų turinčios romaninės salotos yra sočios salotos. Romėnų salotos yra žinomos dėl savo maistinių savybių ir pikantiško, tačiau neutralaus skonio. Šios salotos puikiai tinkamos su jūros gėrybėmis – krevetėmis, midijomis, šukutėmis, taip pat tunu. Tuno salotos, kuriose naudojamas šviežias arba konservuotas tunas bei romaninės salotos, yra gausios ne tik maistingomis medžiagomis, bet ir puikiai tinka besilaikantiems dietos, nes yra nekaloringos.

Siūlome pasigaminti patiekalų su salotomis, kurios geriausiai atskleidžia žuvies skonį.

Gaivios ir sveikos salotos su špinatais ir orkaitėje kepta lašiša

Jums reikės:

  • špinatai 65 g
  • virti burokėliai 2 vnt.
  • trumpavaisiai agurkai 1 vnt.
  • putpelių kiaušiniai 4 vnt.
  • šviežia lašiša 120 g
  • alyvuogių aliejus (lašišai) 2 valg. šaukštas
  • mėtos lapeliai
  • keletas baziliko lapelių
  • alyvuogių aliejus (padažui) 3 valg. šaukštas (-ai)
  • citrinų sulčių 2 valg. šaukštas (-ai)
  • česnakas 1 skiltelė (-ės)
  • druska pipirai pagal skonį

Gaminimo būdas:

Lašišą supjaustykite kubeliais, sudėkite ant skardos, pabarstykite pipirais, pašlakstykite aliejumi ir kepkite įkaitintoje iki 180 0C orkaitėje apie 5–7 min.

Putpelių kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3–4 minutes. Išvirtus kiaušinius atvėsinkite šaltame vandenyje. Nulupkite juos ir perpjaukite per pusę.

Virtus burokėlius supjaustykite skiltelėmis, o agurkus – plonais griežinėliais. Į dubenėlį supilkite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, trintą česnaką, įberkite druskos ir pipirų. Padažą suplakite.

Į serviravimo indą dėkite špinatus, lašišą, burokėlius, agurkus, putpelių kiaušinius. Užpilkite padažą ant salotų, papuoškite mėtų ir bazilikų lapeliais.

Sardinių ir bulvių salotos su gražgarstėmis

Pikantiškas patiekalas su vitaminingomis gražgarstėmis ir puikaus skonio sardinėmis

Jums reikės:

  • Bulvės 700 g (perpjautų išilgai);
  • Alyvuogių aliejus 5 valg. š.;
  • Druska 1 arbat. š.;
  • Sultys 3 valg. š. (citrinų);
  • Aliejus 1 arbat. š. (purškiamas, kepimui);
  • Saldžiosios paprikos milteliai 0,25 arbat. š. (rūkyta);
  • Česnakai 2 valg. š. (smulkintas, askaloninis ir 1 skiltelė įprasto);
  • Sardinės 8 vnt.;
  • Gražgarstės (sauja);
  • Citrinos 1 vnt.;
  • Juodieji pipirai – 1 žiupsnelis.

Gaminimo būdas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Gerai išmaišykite bulves su 1 valgomuoju šaukštu aliejaus ir žiupsneliu druskos bei dėkite į skardą, išpurkštą kepimo aliejumi. Kepkite 15 minučių. Pamaišykite bulves ir kepkite dar 10 minučių, arba kol apskrus ir bus minkštos.

Dideliame inde sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, citrinų sultis, česnaką, rūkytą papriką, česnaką ir arbatatinį šaukštelį druskos. Tada į dubenį sudėkite karštas bulves ir gerai išmaišykite su padažu.

Įkaitinkite didelę keptuvę iki šiek tiek didesnio nei vidutiniško karščio. Popieriniais rankšluosčiais nusausinkite sardines. Pabarstykite jas likusia druska. Į keptuvę supilkite likusį aliejų, paskirstykite jį po visą keptuvę. Dėkite sardines ir kiekvieną pusę kepkite po 3 minutes, arba kol žuvis bus traški ir iškepusi.

Ant 4 lėkščių sudėkite po 1,5 stiklinės gražgarsčių. Kiaurasamčiu išimkite bulves iš padažo ir sudėkite į lėkštes Likusiu padažu pašlakstykite žalumynus, ant žalumynų uždėkite po 2 sardines. Patiekite su citrinos skiltelėmis, pabarstykite pipirais. Skanaus!

* „Seared Salmon and Arugula Salad“, Healty Brains, paskelbta 2016 m. lapkričio 17 d. https://healthybrains.org/seared-salmon-arugula-salad/

** Mellisa Groves, „10 Impressive Health Benefits of Watercress“, Healthline, paskelbta 2018 m. rugpjūčio 6 d. https://www.healthline.com/nutrition/watercress-benefits

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.