Lietuvoje kepama pica sulaukė užsieniečių liaupsių, pranoko tik rusai

Vilniuje kepama tikra neapolietiška pica sulaukė komplimentų iš pačios picos gimtinės Neapolio Italijoje. Užupio picerija pasauliniame geriausios neapolietiškos picerijos konkurse laimėjo antrąją vietą.

Užupio picerijoje neapolietiška pica kepama tik malkinėje krosnyje ir kur kas aukštesnėje temperatūroje nei kitos picos – karštis siekia net 450–480 laipsnių.
Užupio picerijoje neapolietiška pica kepama tik malkinėje krosnyje ir kur kas aukštesnėje temperatūroje nei kitos picos – karštis siekia net 450–480 laipsnių.
2018 metais Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų vadovas Ugo Meucci (kairėje) Užupio picerijos virtuvės vadovui F.Meschino (viduryje) įteikė „Associazione Verace Pizza Napoletana“ sertifikatą. Dešinėje – picerijos savininkas A.Meschino.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2018 metais Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų vadovas Ugo Meucci (kairėje) Užupio picerijos virtuvės vadovui F.Meschino (viduryje) įteikė „Associazione Verace Pizza Napoletana“ sertifikatą. Dešinėje – picerijos savininkas A.Meschino.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Sostinei“, Italija

Jun 13, 2021, 2:27 PM

Konkursą rengė šimtametes picos tradicijas rūpestingai sauganti asociacija iš Neapolio „Associazione Verace Pizza Napoletana“ (Tikros Neapolio picos asociacija).

Jos atstovai „Sostinei“ sakė, jog labai džiaugiasi Viniaus picerijos įvertinimu, ir pabrėžė, kad gera neapolietiška pica gali būti gaminama visame pasaulyje, jei meistrams pavyksta perprasti tradicines jos gamybos subtilybes, kurias jau keletą metų saugo ir UNESCO.

Aplenkė tiktai rusai

Italijos žiniasklaidos dėmesio centre šį kartą atsidūrė Vilnius ir jame įsikūrusi Užupio picerija, kuri birželio pradžioje asociacijos „Associazione Verace Pizza Napoletana“ surengtame tarptautiniame geriausios picerijos konkurse laimėjo antrąją vietą pasaulyje ir pirmąją Europoje, paskutinę konkurso dieną nusileidusi tik picerijai iš Rusijos Omsko miesto.

„Užupis arba, kitaip sakant, už upės. Tai Lietuvos sostinės centre esantis kvartalas, kurį saugo UNESCO.

Artistų Respublika – valstybė valstybėje – dėl savo bohemiškos atmosferos tobulas Monmartro Paryžiuje ir Kristianijos Kopenhagoje miksas“, – rašė Italijos dienraštis „Il Messagero“ ir pabrėžė, kad būtent Užupyje įsikūrusi pripažinimo sulaukusi tikrą neapolietišką picą kepanti picerija.

Jos užnugaryje liko daugybė kitų picerijų: konkurso nugalėtojai išrinkti remiantis daugiau kaip 70 tūkst. picos mėgėjų, išsibarsčiusių po visus penkis žemynus, balsais.

Jie ir nusprendė, kuri picerija yra geriausia „Associazione Verace Pizza Napoletana“ paskelbtame konkurse.

Už nugaros liko prestižiniai vardai Italijoje, picerijos, įsikūrusios Amerikoje, Kanadoje, Japonijoje, Čilėje, Ekvadore ar kitose Europos šalyse.

Išskirtinis gamybos būdas

„Džiaugiamės, kad Užupio picerija užėmė antrąją vietą klasifikacijoje gavusi per 8700 klientų balsų. Mums buvo kiek apmaudu, kad jiems pritrūko šiek tiek iki pirmosios vietos, nes Vilniaus picerija ilgą laiką pirmavo.

Iki paskutinės minutės balsavimas vyko taškas į tašką su picerija iš Rusijos, kuri paskutinę dieną laimėjo konkursą.

Tuo pat metu vyko kitas konkursas, kur jau mūsų organizacijai priklausantys picų kepėjai balsavo už geriausią piceriją ir šį konkursą laimėjo Neapolio picerija, taigi turėjome kelis nugalėtojus“, – pasakojo asociacijos atstovas iš Neapolio Gianluca Liccardo.

Jis teigė, kad organizacijos tikslas yra ne tiktai saugoti, bet ir populiarinti tikrą neapolietišką picą Italijoje ir pasaulyje.

„Neapolietiška pica gaminama pagal tam tikrus standartus. Būtina gerai žinoti ingredientus, naudoti tik aukščiausios kokybės produktus, tiksliai sekti kepimo laiką ir temperatūrą, kurie reikalingi neapolietiškai picai iškepti“, – pasakojo G.Liccardo.

Neapolietiška pica kepama tiktai malkinėje krosnyje ir kur kas aukštesnėje temperatūroje nei kitos picos. Karštis ją kepant gali siekti net 450–480 laipsnių.

Nustebino net picų ekspertą

Tarptautiniame geriausios picerijos konkurse galėjo dalyvauti tik tos picerijos, kurios po griežto Neapolio picos meistrų įvertinimo buvo sertifikuotos ir priimtos į asociaciją.

Užupio picerija yra vienintelė jai priklausanti Lietuvoje.

„Žinomas picų ekspertas, įtakingas italų žurnalistas Tommaso Esposito atostogaudamas Vilniuje man paskambino ir pasakė, kad net ir jis, žmogus, suvalgantis daugybę picų, buvo nustebintas to, ką rado Lietuvoje, – būtent Užupio piceriją.

Nebūtina turėti neapolietiško akcento, kad pagamintum gerą picą, – svarbu perprasti jos gamybą, ir jiems tai tikrai pavyko“, – pagyras Vilniaus picerijai tiesiai iš Neapolio žėrė G.Liccardo.

Į Vilnių pakvietė dėdė

Neapolietiško akcento picas Užupio picerijoje kepa italas Federico Meschino.

Geriausiu neapolietiškos picos kepėju Europoje pripažintas italas į Lietuvą, kur gyvena jo dėdė Antonio Meschino, atsikraustė prieš septynerius metus ir iš karto pasinėrė į širdžiai malonią veiklą – tikro itališko maisto gaminimą.

Todėl birželio pradžioje pelnytas solidus įvertinimas jam paglostė širdį.

Nors neapolietiška pica iš pažiūros paprastas patiekalas, kuriam sukurti užtenka paprasčiausių ingredientų, F.Meschino sakė, kad teko nemažai pasistengti norint pagaminti tikrą tradicinę picą ir gauti tai patvirtinantį atestatą iš Neapolio.

„Asociacija ir rūpinasi, ir saugo šimtametes neapolietiškos picos tradicijas Italijoje ir pasaulyje. Kad būtum pripažintas, privalai atitikti tam tikrus standartus, meistrai iš Neapolio tikrina produktus, naudojamus neapolietiškai picai“, – sakė F.Meschino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.