Per siaubo vakarienę kaunietis vaišins valgiais, kurie daugelį privers pašiurpti

Kad per Heloviną iš išgąsčio kūnu bėgiotų šiurpulys, svarbu ne tik pasipuošti skeleto, giltinės ar zombio kostiumu. Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius (53 m.) pasiūlė šventinę nuotaiką tą vakarą paryškinti siaubo vakariene su moliūgais ir svirpliais.

Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis virtuvės vadovas Saulius Šikšnius.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 7:07 PM

Helovino nuotaiką įprasta kurti sutelkiant dėmesį į erdvių gražinimą, šio vakaro nuotaikas atspindintį makiažą ir aprangą, kitą atributiką. Tačiau išradingi žmonės šiais dalykais neturėtų apsiriboti ir Helovino šventę dar labiau paįvairinti.

„Ką baisaus per gyvenimą esate radę savo maisto lėkštėse? Jeigu purtote galvą, vadinasi, metas pradėti gaminti siaubo vakarienės valgius. Tam puikiai tiks moliūgai ir vabalai“, – pasakojo Kauno restorano „Bistronomė“ virtuvės vadovas S.Šikšnius.

Specialiai Helovinui jis sukūrė patiekalus, kurie pagardinti moliūgais ar jų sėklomis ir būtinai svirpliais. Siaubo vakarienės metu tokių patiekalų maisto gaminimo žinovas siūlo paragauti ir restorane, ir namuose.

S.Šikšnius pasidalijo kraupinančių valgių receptais ir paragino pabandyti juos pasigaminti. „Įdomi patirtis laukia ir manęs, nes tokią vakarienę ruošiu pirmąkart, ir tų žmonių, kurie pagal mano receptus pasiūlytą vakarienę namuose bandys gaminti patys“, – sakė kaunietis.

Nors tai bus baisiausias metų vakaras, vabalai po maistą, anot S.Šikšniaus, tikrai nebėgios. Patiekalai bus gaminami ne su gyvais, o su džiovintais svirpliais, kurie laikomi ateities maistu.

Įrodyta, kad svirplių ūkiai eikvoja daug mažiau planetos išteklių negu bet kurios kitos auginamos kultūros. Būtent dėl to šie džiovinti vabzdžiai laikomi skania, maistinga ir draugiška aplinkai maisto alternatyva.

S.Šikšnius aiškino, kad svirplius galima paruošti įvairiai, – paskrudinti su įvairiausiais prieskoniais, karamelizuoti, sumalti vabzdžius ir naudoti jų miltus.

„Tie, kurie dar neragavo, įsitikins, kad svirplių skonis labai panašus į riešutų ar saulėgrąžų sėklų, todėl daugelį patiekalų jie tiesiog gali puikiai pagardinti.

Nedrįstančių paragauti svirplių galiu paklausti, ar jiems nebaisu ir nešlykštu valgyti, tarkime, jūrų gėrybes, kurios būna žalios? Arba valgyti ikrus, kurie yra žuvų kiaušinėliai“, – klausė virtuvės vadovas.

Siaubo vakarienės metu kaunietis virėjas ragino ant stalo padėti salotų, skanintų džiovintais svirpliais ir moliūgų sėklomis, pasigaminti imbierinį vištienos, moliūgų ir svirplių troškinį, apelsinų krembriulė su karamelizuotais svirpliais ir šiais vabalais gardintų brusketų su moliūgais ir brinza.

Jeigu patiekalų ant stalo pasirodys per mažai, kiekvienas gali pasiruošti svirplių miltų, kurie tiks sveikiems moliūgų ar kitų daržovių ir vaisių glotnučiams paskaninti, dėti į įvairius kepinius.

Svirpliais nesunkiai galima paskaninti ir omletus. Dar vienas Helovinui puikiai tinkantis patiekalas – moliūgų sriuba su saujele skrudintų svirplių ar šių vabzdžių miltais.

Virtuvės vadovas patikino, kad su svirplių miltais galima kepti keksus, pyragus, ruošti kitus desertus.

O Helovino vakarą pašiurpinti artimuosius ar bičiulius nesunkiai pavyks su svirplių miltais iškeptą pyragą ar tortą papuošus skrudintais vabalais. S.Šikšnius siūlė atkreipti dėmesį į tai, kad svirpliai pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir savo maistinėmis savybėmis.

„Itin maistinguose džiovintuose svirpliuose, kurie jau auginami ne viename Lietuvos ūkyje, baltymų, geležies ir kalcio gerokai daugiau negu mums įprastuose produktuose: jautienoje, špinatuose ar piene. O dėl savo skonio savybių jie puikiai tinka improvizacijoms virtuvėje“, – kalbėjo kulinaras.

Jis neslėpė, kad kai Lietuvoje pradėjo kurtis pirmieji svirplių ūkiai, mažai kas tikėjo jų sėkme. Dabar tuo abejojančių vis mažiau. Jei svirpliai auginami geromis sąlygomis, baltymai juose gali sudaryti net 65 procentus. Svirpliuose yra būtinų aminorūgščių, kalcio, geležies ir daug kitų vitaminų.

Virėjas sakė, kad vienas džiovintų svirplių miltų šaukštas suteiks pakankamai vitamino B12 visai dienai.

Svirpliuose nėra glitimo, laktozės ir genetiškai modifikuotų organizmų.

Imbierinis vištienos troškinys su svirpliais

Reikės:

  • 300 g vištos krūtinėlės
  • 200 g moliūgo
  • 200 g cukinijos
  • 2 morkų
  • 30 g imbiero
  • 1 raudonosios paprikos
  • 3 g kumino
  • 15 g raudonųjų paprikų pastos
  • 100 g kokosų pieno
  • džiovintų svirplių

Nulupkite imbierą ir supjaustykite šiaudeliais. Taip pat paruoškite ir kitas daržoves. Įkaitinkite keptuvę ir pirmiausia joje pakepinkite kuminą ir raudonųjų paprikų pastą. Tada dėkite papriką, šiaudeliais pjaustytas morkas, stambiau pjaustytą cukiniją ir moliūgą. Paskutinę į keptuvę berkite kubeliais pjaustytą vištieną.

Viską kepkite, kol vištiena gražiai paruduos. Tada į keptuvę supilkite kokosų pieną ir troškinkite apie pusę valandos, kol visa masė sutirštės. Likus 2 minutėms iki troškinimo pabaigos į keptuvę suberkite džiovintus svirplius.

Krembriulė su karamelizuotais svirpliais

Reikės:

  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 0,5 stiklinės pieno
  • 1 apelsino sulčių
  • 1 apelsino žievelių
  • 0,5 stiklinės moliūgų tyrės
  • 4 kiaušinių trynių
  • 0,5 stiklinės cukraus
  • 100 g moliūgų sėklų
  • 1 v. š. cukraus
  • džiovintų svirplių

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ant vidutinės ugnies prikaistuvyje pašildykite grietinėlę, pieną, apelsino žieveles. Nuolat maišykite. Prikaistuvį nuimkite nuo ugnies dar prieš užverdant. Palikite pastovėti apie 10 minučių.

Dubenyje išplakite kiaušinių trynius su cukrumi. Nuolat maišydami pamažu į trynių masę supilkite karštą grietinėlę ir pieną. Įmaišykite moliūgų tyrę ir apelsino sultis. Padalinkite masę į 4 karščiui atsparius indelius. Dėkite juos į gilesnę skardą, pripildytą karšto vandens, kad jis iki pusės apsemtų indelius. Kepkite orkaitėje apie 30–40 minučių. Iš orkaitės išimta masė turėtų atrodyti skystoka, tačiau vėliau vėsdama ji sutvirtės. Išimkite indelius iš vandens vonelės, leiskite atvėsti. Viršų pabarstykite cukrumi ir karamelizuokite orkaitėje apie 2 minutes.

Paruoškite karamelizuotas moliūgų sėklas ir svirplius. Į keptuvę suberkite moliūgų sėklas bei džiovintus svirplius ir pakepkite 2–3 minutes. Suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Atvėsinkite ir karamelizuotomis moliūgų sėklomis ir svirpliais apibarstykite krembriulė.

Salotos su feta ir svirpliais

Reikės:

  • pusės avokado
  • 100 g marinuotų morkų
  • 70 g sojų pupelių
  • 40 g marinuoto imbiero
  • 100 g jūrų dumblių
  • 30 g saldžiųjų bulvių traškučių
  • 70 g fetos
  • 1 v. š. moliūgų sėklų
  • džiovintų svirplių

Marinatui reikės:

  • 1 a. š. ryžių acto
  • pusės a. š. cukraus
  • žiupsnio druskos, aitriųjų paprikų miltelių

Morkas švariai nulupkite ir supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Pamarinuokite jas su ryžių actu, cukrumi, trupučiu druskos ir aitriųjų paprikų milteliais.

Nuskuskite saldžiąsias bulves ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Užvirkite puode aliejų ir įmeskite vis pamaišydami saldžiųjų bulvių riekeles, po 3 minučių išimkite. Galima jas sudėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.

Visas salotų sudedamąsias dalis dėkite ratu į dubenį ir pagardinkite alyvuogių aliejumi. Ant viršaus užbarstykite moliūgų sėklas ir džiovintus svirplius.

Čiabata su moliūgų užtepėle ir svirpliais

Reikės:

  • nedidelio moliūgo (iki 300 g)
  • 1 čiabatos
  • 100 g brinzos
  • 5 g alyvuogių aliejaus
  • džiovintų svirplių
  • Provanso žolelių

Nulupkite ir dideliais kubeliais supjaustykite moliūgą. Pagardinkite jį alyvuogių aliejumi ir Provanso žolelėmis. Moliūgo gabalėlius kepkite 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai moliūgas iškeps, sutrinkite jį.

Čiabatą supjaustykite riekėmis ir paskrudinkite orkaitėje apie 2–3 minutes.

Ant riekių tepkite šiltą moliūgų užtepėlę, sudėkite kubeliais supjaustytą brinzą ir apibarstykite džiovintais svirpliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.