Alfas Ivanauskas dalijasi dviem šventiniais receptais: kalakuto krūtinėlė ir tarta su mandarinais

Virtuvės šefas Alfas Ivanauskas (37 m.) šventes pasitinka gana tradiciškai. Ir nors dažnai matome jo bandymus patiekalus gaminti ir tiekti kuo įdomiau, Kūčioms ir Kalėdoms jis visada ruošia kelis tuos pačius patiekalus.

Laura Bulvydė
Laura Bulvydė
A.Ivanauskas.<br>iš Alfo Ivanausko nemokamos knygos „Alfas (ne)vienas namuose. Kalėdos II“.
A.Ivanauskas.<br>iš Alfo Ivanausko nemokamos knygos „Alfas (ne)vienas namuose. Kalėdos II“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-12-18 01:45, atnaujinta 2021-12-27 17:13

Savo šventinėmis tradicijomis, puoselėjamomis jau daugybę metų, Alfas dalijasi ir su „Stiliaus“ skaitytojais.

1. Kasmet kelis tuos pačius patiekalus A.Ivanauskas ruošia jau daugiau nei 30 metų. Nesvarbu, kur būtų, su kuo švęstų, Kūčių vakarienei ant stalo visada turi būti Alfo ruošti kūčiukai, pyragėliai su kopūstais, kisielius ir silkė pataluose.

2. Nauja, prieš 5 metus Alfo įvesta tradicija: gražiai išpuošiamas stalas ir ant jo patiekalų nededama, jiems skirtas atskiras staliukas. Vėliau patiekalai perduodami iš rankų į rankas ir taip kiekvienas žmogus sau įsideda norimo patiekalo.

„Jų ruošiame tiek, kad paskutinis lėkštę paėmęs žmogus įsidėtų ir paskutinį patiekalo šaukštą. Taip patiekalai keliauja ratu ir mes jų antrą kartą ant staliuko negrąžiname“, – pasakojo vyras.

3. Per Kūčių vakarienę po staltiese visada rasite šieno – svečiai traukia šiaudus. O pasibaigus vakarienei ant stalo paliekama tuščia lėkštė giminės dvasioms.

4. Taip pat Alfo tradicija – kasmet išleisti naują knygą, kurią jis dovanoja visiems savo sekėjams visiškai nemokamai. Šiais metais joje rasite, kaip pasigaminti Kūčių vainiką, dvisluoksnį kisielių ir kitokių įdomių patiekalų, kurie turi senas kalėdines tradicijas, bet garsus virtuvės šefas juos vis patobulina.

5. „Žinoma, visada galvoju, ką ruošti tarp švenčių. Man labai svarbu, kad per šventes nebūtų prigaminta patiekalų per daug ar tokio dydžio, kad reikėtų juos išdalyti (nors vėliau jau niekas nenori jų valgyti).

Antrą dieną mėgstu ruošti sriubą, nes po visų silkių ir kepsnių norisi kažko, kas sušildytų skrandį. Šiais metais patariu pasigaminti vietnamietišką sriubą, kurią paskaninau juodąja „Earl Grey“ arbata“, – pasakojo A.Ivanauskas.

6. Kiekvienais metais Alfas galvoja, ką skanaus pagaminti, nes yra 2–3 vakarienės, kurių metu ruošiamos antys arba žąsys, kitai dienai – viščiukas, o trečiajai norisi ko nors naujo ir ypatingo.

„Todėl siūlau jums pasinaudoti receptu iš mano naujausios knygos ir pasigaminti kalakutienos krūtinėlę su triušiena ir pistacijomis. Jį galite valgyti su gaiviomis salotomis, bulvių koše ar kitu mėgstamu garnyru. Šį patiekalą galite gaminti tiek mažesnį, tiek didesnį, be to, valgyti ir karštą, ir šaltą“, – sakė jis.

7. Šiais metais Alfas pradės naują tradiciją: sukūrė kalėdinį patiekalą savo naujam šeimos nariui – šuniui Hariui.

Triušiena ir pistacijomis įdaryta kalakuto krūtinėlė

Reikės:

  • 2 svogūnų
  • 100 g rūkyto kiaulienos kumpio
  • 100 g sūrio „Mozzarella di Bufala“
  • 200 g pistacijų
  • 100 g špinatų
  • 100 g sviesto
  • 250 g triušienos dešrelių
  • 1 kalakutienos filė
  • 2 pakelių juodosios arbatos
  • 3 stiklinių vandens
  • 1 šaukšto miltų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų

Svogūnus, rūkytą kiaulieną, sūrį ir pistacijas susmulkinkite. Špinatus apkepkite keptuvėje su ½ kiekio sviesto apie 3 min. arba kol špinatai suminkštės.

Iš triušienos dešrelių išspauskite mėsą ir ją sumaišykite su kapotomis pistacijomis, svogūnais, rūkytu kumpiu, sūriu ir keptais špinatais.

Kalakutienos filė išpjaukite kaip išklotinę, iš abiejų pusių įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais, į vidinę dalį sudėkite triušienos dešrelių mėsos įdarą, susukite vyniotinį ir suriškite maistiniu siūlu, kad laikytųsi forma. Šiek tiek patepkite lydytu sviestu.

Juodąją arbatą užplikykite karštu vandeniu.

Į skardą supilkite arbatą, sudėkite kalakutienos vyniotinį ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 1 val.

Iškepusį vyniotinį suvyniokite į foliją ir pailsinkite 30 min.

Padažą gaminkite taip: prikaistuvyje su likusiu sviestu apkepkite miltus (2–3 min.). Nuolat maišydami po truputį supilkite iš skardos gautą arbatos sultinį ir pavirkite apie 10 min., kol sutirštės, tada dėkite druskos ir pipirų. Patiekite su mėgstamomis žaliomis salotomis ar kitokiu garnyru.

Tarta su mandarinais

Tešlai reikės:

  • 170 g kvietinių miltų
  • 80 g šalto sviesto
  • 30 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 2 kiaušinių trynių
  • 2–3 šaukštų ledinio vandens

Įdarui reikės:

  • 300 ml vandens
  • 50 ml šviesiojo sirupo
  • 2 cinamono lazdelių
  • 6–8 mandarinų
  • 20 g želatinos
  • 500 ml sausojo vermuto
  • 50 g ličių tyrės
  • 50 g baltojo šokolado

Persijokite miltus, sudėkite sviestą ir greitai supjaustykite peiliu iki trupinių. Suberkite nerafinuotą cukranendrių cukrų, druską, sudėkite trynius, supilkite ledinį vandenį ir greitai užminkykite (tai galima padaryti ir virtuvės kombainu). Iš tešlos suformuokite diską, apvyniokite maistine plėvele ir valandą atvėsinkite šaldytuve.

18–20 cm skersmens konditerinį žiedą aptepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Pastatykite jį ant nedidelės skardelės. Atvėsusią tešlą iškočiokite iki maždaug 3 mm storio ir įklokite į žiedą. Šį kartą žiedą su skardele ir tešla dėkite į šaldiklį ir šaldykite 30 min.

Sumaigykite kepimo popieriaus lakštą, sudėkite į žiedą su tešla, ant viršaus užpilkite sausų kruopų arba pupelių. Dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 20 min. Atsargiai nuimkite „balastą“ ir kepkite, kol tartos pagrindas iškeps. Atvėsinkite. Atsargiai nuimkite žiedą – patikrinkite, ar nusiima. Uždėkite žiedą vėl.

Užvirinkite vandenį su šviesiuoju sirupu, cinamono lazdelėmis ir dviejų mandarinų žievelėmis. Pavirkite mažoje kaitroje 10–12 min. Skystį nukoškite ir atvėsinkite. Želatiną užmerkite visiškai atvėsintame skystyje 20 min. Tada ištirpinkite, sumaišykite su sausuoju vermutu ir ličių tyre.

Baltąjį šokoladą ištirpinkite, plonu sluoksniu padenkite tartos vidurį. Iš karto galima ant pagrindo uždėti kelias plonas mandarinų riekeles. Sustingdykite.

Likusius mandarinus sudėkite į tartą ir užpilkite želatinos tirpalu. Įdėkite į šaldytuvą ir palikite stingti. Prieš patiekdami nuimkite žiedą ir perkelkite tartą ant serviravimo padėklo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.