Sūris, kuris idealiai tinka salotoms: išbandykite receptus

Sūrio gurmanai neleis sumeluoti, jog tikrąja pasaulio sūrių sostine derėtų laikyti Italiją. Įvairiuose šalies regionuose gaminama daugiau nei 2 500 skirtingų tradicinių sūrio rūšių, o Murgia mieste šalies pietuose gimsta gurmaniškasis buratos sūris. 

 Ant grilio skrudintų nektarinų ir buratos sūrio salotos.
 Ant grilio skrudintų nektarinų ir buratos sūrio salotos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-12 08:22

Kuo ypatingas šio sūrio skonis ir kodėl jis taip puikiai dera kartu su salotomis pasakoja prekybos tinklas „Lidl“.

Burata – tai iš karvių pieno gaminamo minkštojo sūrio rūšis. Dažniausiai gaminamas Italijos sūrio meistrų rankomis, buratos sūris yra labai panašus į garsiąją mocarelą, tačiau šiuo atveju sūrio rutulėlis slepia visai kitas gamybos paslaptis. Mocarelos sūris paprastai pjaustomas riekelėmis, o santykinai nemažą koldūną primenančiame buratos rutulėlyje slypi skystas šviežių varškės gabalėlių ir grietinės įdaras.

Buratos sūris pasižymi daug minkštesne, tačiau sotesne tekstūra, jis taip pat yra riebesnis ir išraiškingesnio skonio, todėl patiekalo gamyba naudojant šį ingredientą reikalauja mažiau prieskonių. 

Buratos sūrį įprasta valgyti dar šviežią, todėl nuo išsausėjimo gabenant jis yra saugomas pakuojant į nedidelius krepšelius su sūrymu. Be to, prieš valgant šį sūrį reikėtų išimti iš šaldytuvo ir leisti pasiekti kambario temperatūrą.

Ko gero dažniausiai buratos sūrį galime sutikti jo gimtojo regiono – Italijos – virtuvėse, kur šis ingredientas naudojamas tiek picų gamyboje, tiek ruošiant įvairius duonos užkandžius bei gaivias daržovių ir vaisių salotas. 

Sūrio skonis puikiai dera su šviežiais pomidorais bei gražgarstėmis, o norintiems išbandyti sotesnius buratos patiekalus, „Lidl“ pataria sūrį derinti kartu su vytintu kumpiu „Prosciutto“.

Itališkos daržovių salotos su buratos sūriu (4 porcijos)

Reikės: 

  • 4 nedidelių trumpavaisių agurkų arba 1 ilgavaisio agurko, 
  • 2 didelių pomidorų arba 5 vyšninių pomidoriukų, 
  • 200 g buratos sūrio, 
  • 50 g marinuotų alyvuogių, 
  • 60 ml alyvuogių aliejaus, 
  • ryšelio šviežių žalumynų (bazilikų lapelių, krapų ir kt.), 
  • pusės citrinos, 
  • šiek tiek druskos ir pipirų.

Švariai nuplaukite daržoves ir žalumynus, nedideliais griežinėliais supjaustykite agurkus bei pomidorus ir išdėliokite juos ant didelės lėkštės. Nupilkite buratos sūrio sūrymą ir alyvuogių marinatą, suplėšykite sūrį ir į salotas sudėkite per pusę perpjautas alyvuoges. 

Pasiruoškite nedidelį dubenėlį salotų užpilo gamybai – supilkite alyvuogių aliejų, išspauskite citrinos sultis ir įberkite šiek tiek tarkuotų citrinos žievelių, gerai išmaišykite. Apšlakstykite salotas užpilu ir pagardinkite prieskoniais, taip pat pabarstykite smulkintais šviežiais žalumynais. Skanaus! 

Ant grilio skrudintų nektarinų ir buratos sūrio salotos (4 porcijos)

Reikės: 

  • 3 vnt. prinokusių nektarinų, 
  • 2 rutulėlių buratos sūrio, 
  • 50 g karijų riešutų, 
  • 15 g nesūdyto sviesto, 
  • 2 šaukštų cukraus, 
  • alyvuogių aliejaus, 
  • 2 šaukštų balzaminio acto, 
  • 1 šaukštelio medaus, 
  • ryšelio šviežių bazilikų lapelių ir gražgarsčių, 
  • žiupsnelio raudonųjų aitriųjų paprikų dribsnių.

Nedidelėje keptuvėje ant vidutinio kaitrumo ugnies ištirpinkite sviestą su cukrumi, tuomet sudėkite karijų riešutus ir kepkite apie 5 minutes, kol riešutai bus traškūs ir karamelizuoti. Išberkite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ar skardos ir leiskite atvėsti, vėliau supjaustykite juos peiliu ir atidėkite.

Įkaitinkite grilio tipo keptuvę, kol kaista, švariai nuplaukite nektarinus, išimkite kaulelius ir kiekvieną vaisių supjaustykite į aštuonias pailgas dalis. Nektarino gabalėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant grilio, kiekvieną pusę kepkite apie 1–2 minutes, tuomet perdėkite į serviravimui paruoštą salotų lėkštę. 

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, actą ir medų, pagardinkite norimais prieskoniais. 

Buratos sūrio gabalėlius išdėliokite tolygiai tarp karamelizuotų nektarinų ir įpjaukite viršų, aplink pabarstykite suplėšytų baziliko lapelių ir gražgarsčių, užpilkite paruoštą salotų padažą, apibarstykite kepintais riešutais ir aitriųjų paprikų dribsniais. Skanaus! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.