4 ypatingi grilio patiekalai: nustebinkite šeimą

Motinos diena – puiki proga pasimėgauti nuostabaus skonio maistu, ruoštu ant grilio. Į kepimą ant grotelių pažvelgti galima tikrai išradingai: kepsninėje paprasta gaminti ypatingo skonio jūros gėrybes, daržoves, sūrį ar net vaisius. Grilyje ruošti patiekalai ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir taps tikrų tikriausiu ypatingųjų pietų hitu. Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti ir pasitelkti fantaziją. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atšilus orams pirkėjai renkasi grilyje tinkamą kepti mėsą, žuvį, daržoves. Taip pat Motinos dieną išauga ir gurmaniškų prekių bei tortų pardavimai.

 Grilis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grilis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2022, 3:54 PM, atnaujinta May 12, 2022, 3:52 PM

Grilyje – ne tik šašlykai

„Motinos diena – svarbi pavasario šventė. Ypatingomis progomis pirkėjai linkę pasilepinti ir palepinti savo artimuosius. Pastebime, kad prieš Motinos dieną didėja gurmaniškesnio maisto paklausa. Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria jūros gėrybės, įmantresnė žuvis, įvairiausi vaisiai, sūriai, desertai, tortai ir saldainiai“, – teigia V. Budrienė.

Motinos diena tradicinių patiekalų neturi, tad sukant galvą, ką skanaus pagaminti artimiesiems, galima laisvai improvizuoti ir pietus ar vakarienę ruošti ne orkaitėje, o ant grilio. Nors maisto ruošimas ant žarijų dažniausiai asocijuojasi su įvairiausiai mėsos patiekalais, kepti ant grotelių puikiai tinka ir įvairiausios jūros gėrybės. Pavyzdžiui, aštuonkojai. Nors iš pažiūros šią ypatingo skonio jūros gėrybę pasigaminti atrodo sudėtinga, jį paruošti iš tiesų paprasta. Tereikia aštuonkojį išvirti, o tuomet supjaustyti norimo dydžio gabalėliais, juos patepti alyvuogių aliejumi ir greitai apskrudinti ant grilio. Taip aštuonkojis įgaus šiek tiek traškesio ir nuostabaus dūminio skonio.

Ant grilio puikiai tinka kepti ir įvairiausios žuvys. Tam, kad žuvis išliktų sultinga, geriausia grilyje ją kepti visą. Visgi, jeigu norite, ant žarijų kepti galite ir žuvies pjausnelius. Tereikia sekti laiką ir kepti apie 10 min., kad jie neperkeptų ir netaptų sausi.

Nuo sūrių iki vaisių

Dar vienas puikus pasirinkimas – sūris. Ant grilio galite kepti tiek Graikijoje mėgstamą halumio sūrį, tiek tradicinį lietuvišką varškės. Jį galite pamarinuoti medaus, alyvuogių aliejaus, susmulkintų česnakų ir mėgstamų prieskonių padaže. Galiausiai sūrį susukti į foliją ir dėti į iki vidutinės ugnies įkaitintą grilį.

Daržovių mėgėjams grilis taip pat puikus pasirinkimas. Ant grilio „Iki“ rekomenduoja ruošti įvairiausius daržovių garnyrus. Pavyzdžiui, galite aliejaus, druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių marinate pasimarinuoti cukinijas, baklažanus, svogūnus, netgi pievagrybius. Tuomet juos iškepti grilyje ir naudoti kaip garnyrą. Arba ant žarijų galite ruošti ir sotesnius daržovių patiekalus: sūriu įdarytas paprikas, netgi gaminti įvairiausius apkepus ar virti troškinius.

Dar viena tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje populiarėjanti tendencija – ant grilio kepami vaisiai. Tam puikiai tinka nektarinai, persikai, ananasai ir arbūzai. Tereikia vaisius patepti sviestu ar aliejumi, šiek tiek apibarstyti cukrumi, greitai pakepti ant grilio ir patiekti su ledais ar plakta grietinėle. Apkepti vaisiai gali tapti ne tik netikėtu desertu, bet ir garnyru prie įvairiausių pikantiškų patiekalų. Pavyzdžiui, slyvas ar persikus prie keptos paukštienos galima patiekti ir vienus – arba juos supjausčius gabaliukais įmaišyti į įvairiausias salotas. Svarbiausia tinkamai subalansuoti skonius ir tokioms salotoms pasirinkti rūgštesnį padažą, kad šis „atsvertų“ vaisių saldumą. „Iki“ dalijasi net 4 receptais, kuriuos drąsiai galėsite išbandyti artėjančios Motinos dienos proga.

Česnakinis aštuonkojis

Jums reikės:

  • 1 kg aštuonkojų
  • 3 skiltelių česnakų
  • 1 žaliosios citrinos
  • 3 g šviežių kalendros lapelių
  • Šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio raudonėlio
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Puode užvirkite vandenį, tuomet aštuonkojų čiuptuvus tris kartus į verdantį vandenį pamerkite bei ištraukite ir tik tuomet pilnai panardinkite aštuonkojus į puodą. Aštuonkojus virkite apie 40 minučių atvirame puode ant vidutinės kaitros. Tuomet nupilkite vandenį, aštuonkojus perplaukite po bėgančiu vandeniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite išspaustais česnakais. Palikite aštuonkojus marinuotis kambario temperatūroje apie 30 minučių. Čiuptuvus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, išdėliokite ant kepimo grotelių, dar kartą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite vartydami apie 5 minutes. Prieš patiekdami, apšlakstykite aštuonkojus citrinos sultimis, apibarstykite prieskoniais ir papuoškite mėgstamomis šviežiomis žolelėmis – čia ypač tiks kalendros.

Ant žarijų kepta kiauliena su šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

  • Kelių vidutinio dydžio susmulkintų česnakų skiltelių
  • ⅓ puodelio žuvies padažo
  • ⅓ puodelio žaliųjų citrinų sulčių
  • Kelių šaukštų rudojo cukraus
  • 8 kiaulienos kepsnių
  • Čili pipiro (jeigu mėgstate aštriau)
  • Šviežių baziliko lapų
  • Šviežios kalendros
  • Šviežių petražolių
  • Šviežių krapų

Pagaminimas:

Pirmiausia į indą sudėkite smulkintą česnaką, žuvies padažą, žaliosios citrinos sultis ir rudojo cukraus ir viską gerai išmaišykite. Tuomet kepsnius lengvai pagardinkite druska. Juos sudėliokite į dubenį ir supilkite gautą marinatą. Juo padengtu kepsnius geriausia apie 12 valandų palikti šaldytuve, kad mėsa gerai išsimarinuotų. Išmarinuotą mėtą dėkite ant vidutiniškai įkaitintos kepsninės ir juos vartydami kepkite apie 10-12 minučių. Tuomet juos nuimkite nuo liepsnos, sudėkite į lėkštę, uždenkite ją folija ir leiskite mėsai apie 5 min pailsėti.

Į atskirą indą sudekite nuskabytus baziliko, kalendros, krapų, petražolių ar kitų mėgstamų žolelių lapelius ir juos sumaišykite. Kol mėsa ilsisi smulkiai supjaustykite dar vieną česnako skiltelę ir čili pipirą. Juos sudėkite į nedidelį dubenėlį, tuomet į jį įpilkite šiek tiek žuvies padažo, žaliųjų citrinų sulčių, rudojo cukraus, šlakelį vandens ir druskos ir viską sumaišykite – šį padažą galite naudoti valgymui kartu su kiauliena arba užpilti ant žolelių.

Keptos paprikos su sūriu

Jums reikės:

  • 4 raudonųjų paprikų
  • 300 g mocarelos
  • 200 g rikotos sūrio
  • 100 g puskiečio sūrio
  • 3 g šviežių petražolių
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Paprikas perpjaukite pusiau ir išimkite sėklytes. Visų rūšių sūrius sutarkuokite ir sumaišykite, tuomet suberkite prieskonius, smulkintas petražoles ir dar kartą viską išmaišykite. Paruoštu sūrio įdaru įdarykite 8 paprikų puseles, o likusiomis jas uždenkite. Paprikas ties sujungimais galite sutvirtinti dantų kraštukais ar kitais mediniais smeigtukais, prieš tai išmirkytais šaltame vandenyje. Įdarytas paprikas kepkite ant grotelių apie 10 minučių arba tol, kol paruduos.

Keptas saldžiai sūrus arbūzas

Jums reikės:

  • ½ didelio arbūzo
  • 2 citrinų
  • 2 v. š. medaus
  • 20 g graikinių riešutų
  • 3 g šviežių mėtų lapelių
  • Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Medų sumaišykite su citrinų sultimis. Arbūzą supjaustykite 2 cm storio griežinėliais ir ištepkite juos medaus ir citrinų padažu. Kiekvieną griežinėlių pusę nepertraukiamai kepkite po 2 minutes. Keptą arbūzą patiekite lėkštėje, apibarstykite žiupsneliu druskos, smulkintais graikiniais riešutais ir papuoškite mėtos lapeliais. Skonis tikrai neįprastas, tačiau maloniai nustebins!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.