R. Ničajienė siūlo išbandyti lenkišką obuolių pyragą „Szarlotka“: receptas, kuris nenuvils

Populiarių kulinarinių knygų ir tinklaraščio autorė vilnietė Renata Ničajienė (47 m.) dabar dažniau sutinkama gimtuosiuose Druskininkuose. Šiltuoju metų laiku tinklaraštininkė rūpinasi šeimos verslu – svečių namais, o kulinarinę patirtį pritaiko praktiškai – smagurius vaišina savo kurtais patiekalais ir atskleidžia sezoninės virtuvės paslaptis.

 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lenkiškas obuolių pyragas „Szarlotka“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-09-25 15:28

Šeimos vasarnamį Druskininkuose Renata su vyru įsigijo prieš 18 metų ir namą atnaujino savo poreikiams. 2016-aisiais šis statinys buvo rekonstruotas į atostogų namus. Kambariai dekoruoti pagal metų laikus, jiems suteikti pavadinimai: pavasaris, vasara, ruduo, žiema.

Jaukiame mediniame name, esančiame pušų apsuptyje Druskininkų parke, norinčių apsistoti ir pailsėti svečių iš Lietuvos ir užsienio netrūksta, nors „Kurorto namo“ darbo laikas – sezoninis.

„Pradedame dirbti per Velykas, o baigiame po Naujųjų, žiemą namui leidžiame pailsėti ir atnaujiname jį naujam sezonui. Turime nuolatinių svečių, kurie kiekvienais metais čia švenčia savo šeimos šventes, gimtadienius ar pasirinktą savaitę metų metus čia atostogauja. Mūsų namas puikiai pritaikytas atostogoms su didesne šeima ar draugų kompanija, nes čia patogiai apsistoti gali iki devynių asmenų“, – pasakoja Renata.

Iš svečių ji ne kartą girdėjo pageidavimų ir norų, kad šalia apgyvendinimo labai trūksta maitinimo paslaugos, tuo labiau kad šeimininkė yra populiari maisto tinklaraštininkė. Šis lankytojų noras ir pastūmėjo šalia „Kurorto namo“ pastatyti „Stiklo namą“, kuris būtų skirtas svečių vaišėms ir šventėms.

– Kodėl su smaguriais nutarėte bendrauti ne tik per knygas ir tinklaraštį, bet ir tikrovėje? – paklausiau R.Ničajienės.

– Manau, tai natūralus augimo procesas. Mano patiekalų iš virtualaus tinklaraščio ir knygų dabar jau ir realiai galima paragauti „Stiklo name“, kurį įrengėme šalia svečių namų „Kurorto namas“ Druskininkuose. Jau seniai norėjau nuo teorijos pereiti prie praktikos ir savo knygų bei svetainės skaitytojus pakviesti paragauti mano gaminamų patiekalų atostogaujant kurorte.

Dabar šią galimybę galiu pasiūlyti apsistojusiems svečių namuose, kuriuos prieš penkerius metus su šeima atidarėme gražioje kurorto vietoje, pušų apsuptyje, visai šalia Nemuno.

– Vasarą duris atvėręs „Stiklo namas“ kiek primena šiltnamį, bet čia galima pietauti, gurkšnoti popiečio arbatą. Kuo šis namas dar vilioja žmones?

– „Stiklo namas“ buvo sena mano svajonė, labai norėjau viename pastate sutalpinti valgomąjį, virtuvę, daržą. Ir man pavyko!

Mūsų 40 kvadratinių metrų ploto stiklinėje oranžerijoje po vienu stogu telpa ne tik ilgas stalas, prie kurio susėda beveik 20 svečių, bet ir atvira virtuvė su orkaite, virtuvės spintelėmis, plautuve ir per visą pastato ilgį einanti pomidorų bei prieskoninių žolelių lysvė.

Šiame pastate galima jaustis kaip gamtoje, nes pro stiklą smagu stebėti aplink augančius medžius, gėles, straksinčius paukščius. Stikliniame pastate jaukiausia būti, kai lyja. Manau, kad neįprastumu ir romantiška aplinka jis vilioja žmones čia apsilankyti.

Šiuo metu „Stiklo name“ pradedu rengti kurortines popiečio arbatėles su saldžiais ir pikantiškais užkandžiais, ilguosius kurortinius pusryčius ir „Kurorto namo“ svečių šventes: gimtadienius, krikštynas, nedidelius įmonių darbuotojų susibūrimus.

– Ar sulaukiate grįžtamojo ryšio su kulinarinių knygų ir tinklaraščio skaitytojais ir kuo jis jums svarbus?

– Beveik kiekvieną dieną sulaukiu klausimų ir komentarų iš skaitytojų socialiniuose tinkluose, tinklaraštyje, elektroniniu paštu. Stengiuosi į visus juos atsakyti. Malonu, kad žmonės randa laiko parašyti, kaip jiems pavyko vienas ar kitas mano receptas. Vertinu kiekvieną skaitytoją, nes be jų nebūtų ir mano tinklaraščio, knygų bei dabartinės veiklos. Džiaugiuosi būdama įdomi ir naudinga!

Su žurnalo „Savaitgalis“ skaitytojais dalijuosi skaniausiais obuolių pyragų receptais iš savo elektroninės knygos „Obuolių pyragai iš viso pasaulio“. Šią elektroninę knygą su 12 obuolių pyragų receptais nemokamai galima parsisiųsti iš mano tinklaraščio SezonineVirtuve.lt.

Lenkiška „Szarlotka“

Šio pyrago pavadinimas labai apgaulingas, nes „Szarlotka“ anksčiau vadindavome biskvitinį obuolių pyragą, kurį vaikystėje dažnai kepdavau, jo receptą irgi rasite šioje knygelėje.

Tik vėliau sužinojau, kad šiuo pavadinimu Lenkijoje vadinamas visai kitoks – trapios tešlos obuolių pyragas. Tešla gaminama su šaldytu sviestu, o ant obuolių įdaro ji paprasčiausiai užtarkuojama burokine tarka.

Reikės (20x7 cm kepimo formai)

  • 2 stiklinių kvietinių miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 200 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 80 g cukraus
  • miltelinio cukraus apibarstyti

Įdarui:

  • 1 kg antaninių obuolių
  • 2 šaukštelių cinamono

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Į kapoklę suberkite miltus su cukrumi ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, viską sukapokite S tipo peiliukais iki riebių trupinių. Tada įmuškite kiaušinį ir toje pat kapoklėje užminkykite tešlą. Padalykite ją į 2 dalis ir padėkite į šaldytuvą valandai, kad sustingtų.

Kol tešla šąla, supjaustykite, nulupkite ir burokine tarka sutarkuokite obuolius. Sukrėskite juos į kiaurasamtį, rankomis obuolius paminkykite, kad išsiskirtų obuolių sultys. Palikite obuolius 20–30 minučių nuvarvėti. Tada sumaišykite su cinamonu, o nuvarvėjusias obuolių sultis panaudokite kitur.

Iš šaldytuvo išimkite vieną gabaliuką sušalusios tešlos, supjaustykite riekelėmis ir išdėliokite ant kepimo formoje patiesto kepimo popieriaus. Kad nereikėtų kočioti, atšilusią tešlą kepimo formoje paskirstykite rankomis, kad visur būtų vienodo storio. Ant viršaus berkite tarkuotus obuolius, o ant jų burokine tarka užtarkuokite likusią sušalusios tešlos dalį.

Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių. Kai iškeps, palikite ataušti, apibarstykite milteliniu cukrumi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.