Patys populiariausi padažai užsienyje ir Lietuvoje: pasirinkimas gali nustebinti

Tinkamai parinktas padažas ir suteiks įdomesnio bei sodresnio skonio mėgstamam patiekalui, ir pagerins nuobodoko patiekalo skonį. Kokius padažus daugelis mėgsta, o jūs galbūt dar neatradote? Ir kokie pagardai ypač tiks Kalėdų stalui?

 Lietuviai lieka ištikimi majonezui, bet neatsisako ir įmantresnių padažų.<br> 123rf nuotr.
 Lietuviai lieka ištikimi majonezui, bet neatsisako ir įmantresnių padažų.<br> 123rf nuotr.
 Makaronai su Bolonijos padažu.<br> 123rf nuotr.
 Makaronai su Bolonijos padažu.<br> 123rf nuotr.
 Vištiena su mole.<br> 123rf nuotr.
 Vištiena su mole.<br> 123rf nuotr.
 Vištiena su daržovėmis ir kario padažu.<br> 123rf nuotr.
 Vištiena su daržovėmis ir kario padažu.<br> 123rf nuotr.
 Dzadzikio padažas.<br> 123rf nuotr.
 Dzadzikio padažas.<br> 123rf nuotr.
 Pesto padažas.<br> 123rf nuotr.
 Pesto padažas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-15 10:00

Populiarus maisto tinklaraštis „TasteAtlas“ šio gruodžio pradžioje paskelbė pasaulyje populiariausių padažų dešimtuką. Ekspertų vertinimu, geriausiųjų penketukas atrodo taip.

5 vieta. Bolonijos padažas

Bolonijos (Bolognese) padažas buvo sugalvotas 18 a. pabaigoje Italijoje popiežiaus Pijaus VII virėjo Alberto Alvisi. Padažo pagrindą sudaro jautiena ar kiauliena (galima maišyti ir abi), pomidorai ar pomidorų tyrė, raudonas vynas, muskato riešutas, druska ir pipirai. Kartais pridedama ir kitokių prieskonių, pieno ar grietinėlės.

Šis padažas ypač tinka prie lazanijos ir kitų makaronų.

Reikės: 250 g maltos jautienos; 1 nedidelės morkos; 1 svogūno; 2 česnako skiltelių; 2 v. š. alyvuogių aliejaus; 2 v. š. pomidorų pastos; 200 g pomidorų savo sultyse; 25 ml pieno; saujelės tarkuoto kietojo sūrio.

Morką sutarkuokite burokine tarka, susmulkinkite svogūnus ir česnakus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, berkite morkas, svogūną, česnaką ir kepkite, kol apskrus. Į tą pačią keptuvę suverskite maltą jautieną, kepkite, kol iš mėsos išgaruos vanduo. Dėkite pomidorų pastą, berkite druskos, pipirų ir dar pakepkite 5 min.

Supilkite į keptuvę pomidorus savo sultyse ir troškinkite apie 10 min. Supilkite pieną ir dar šiek tiek patroškinkite.

Padažą sumaišę su virtais makaronais, pabarstykite sūriu.

4 vieta. Dzadzikio („tzatziki“) padažas

Tai iš Graikijos atkeliavęs padažas iš graikiško jogurto, sumaišyto su agurkais, smulkintu česnaku ir įvairiais prieskoniais (pavyzdžiui, krapais, mėta, petražolėmis).

Patiekiamas šaltas. Tinka ir prie įvairių mėsos patiekalų, bulvių, ir kaip pagardas prie įvairių užkandžių, taip pat vartojamas kaip užtepėlė ant duonos.

Mėtiniam dzadzikiui reikės: 400 g graikiško jogurto; pusės ilgavaisio agurko; poros skiltelių česnako; 2 v. š. alyvuogių aliejaus; puokštelės šviežių krapų; šviežių mėtų; citrinos; druskos.

Perpjaukite pusę agurko išilgai, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite stambia tarka. Paspauskite, nuvarvinkite skystį. Agurko tarkius sumaišykite su trintais česnakais, dėkite jogurtą, išmaišykite.

Suberkite sukapotas mėtas ir krapus, druską, įspauskite citrinos sulčių ir išmaišykite.

3 vieta. Mole padažas

Mole Meksikoje vadinama plati padažų ir marinatų grupė. Mole padažo pagrindą sudaro trinti čili pipirai, o kiti ingredientai labai skiriasi – tai įvairūs vaisiai, daržovės, prieskoniai, sėklos, riešutai ir netgi šokoladas.

Patiekiamas prie mėsos, ryžių, daržovių ir kitokių patiekalų.

Mole padažui prie vištienos reikės: 1 v. š. alyvuogių aliejaus; 1 saldžiojo svogūno; 4 skiltelių česnako; 1 v. š. kukurūzų krakmolo; 2,5 puodelio vištienos ar daržovių sultinio; 2 v.š. aitriosios paprikos miltelių; 1–2 konservuotų chalapos paprikų; 3 v. š. razinų; 3 a. š. migdolų ar žemės riešutų sviesto; 2,5 a. š. kakavos; 1 a. š. kmynų; po 0,5 a. š. cinamono, kalendros, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Ant keptuvės aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, pridėkite smulkintą česnaką ir dar pakepinkite.

Dubenėlyje sumaišykite aitriosios paprikos miltelius, kmynus, cinamoną, kalendrą, gvazdikėlius, druską ir juoduosius pipirus.

Į puodą supilkite puodelį sultinio bei kukurūzų krakmolą, pakaitinkite ir gerai išmaišykite.

Elektriniu trintuvu iki vientisos masės sutrinkite kepintus svogūnus su česnakais, sumaišytus prieskonius, razinas, chalapos paprikas, riešutų sviestą, kakavą bei likusį sultinį.

Gautą masę pilkite į puodą su sultiniu ir pavirkite ant žemos ugnies apie 15 min.

2 vieta. Kario padažas

Šis Tailande ypač populiarus padažas gali būti geltonos, raudonos ar žalios spalvos – geltonas būna švelnesnio skonio, o žalias – aštriausias. Padažo pagrindas būna kokoso aliejus, taip pat pridedama daug prieskonių – kardamono, ciberžolių, cinamono, imbiero, lauro lapų, kalendros ir kt.

Šiame padaže gali būti troškinama mėsa arba juo gardinami jau paruošti mėsiški patiekalai.

Riešutiniam kario padažui reikės: pusės skardinės kokosų pieno; 4 v. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių; 2 v. š. riešutų sviesto; 2 a. š. raudonojo kario pastos; skiltelės smulkinto česnako.

Visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą šaldytuve galima laikyti iki savaitės.

1 vieta. Pesto

Iš Italijos, o gal net senovės Romos atkeliavęs pesto padažas tradiciškai gaminamas iš baziliko, česnako, pušų (pvz., kedro) riešutų, alyvų aliejaus ir parmezano ar pekorino kietojo sūrio.

Tradiciškai patiekiamas prie makaronų, bet kartais juo ir gardinamos salotos, ryžiai ar virtos bulvės.

Krapų pesto padažui reikės: 3 v. š. alyvuogių aliejaus; puokštelės krapų; 50 g anakardžių riešutų; 30 g tarkuoto kietojo sūrio; 2 skiltelių česnako; druskos; pipirų.

Krapus, riešutus, česnaką ir sūrį elektriniu trintuvu sumaišykite iki vientisos masės. Tada į jį supilkite aliejų ir išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Trumų pesto ir kitos naujovės

Lietuvių mėgstamiausi padažai rikiuojasi kiek kitaip, bet ir jie neatsisako šių pasaulyje populiarių ar juos primenančių padažų.

Kaip pasakojo prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, prieš šventes pardavimų piką pasiekia skirtingų rūšių majonezas ir tai, turbūt, nieko nuostabaus, nes juo gardiname įvairias mišraines, vartojame prie mėsos ir žuvies patiekalų. „Maximoje“ majonezų asortimentas yra itin platus – jų galime rasti ne tik klasikinių, tačiau ir gardintų mangais, grybais, krapais ar jūros druska.

Kaip Lietuvoje populiarų ir paklausų B.Baratinskaitė dar išskirtų sojos padažą, kuris gali būti naudojamas įvairių patiekalų gamyboje ar tiesiog kaip prieskonis.

Prieš šventes daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia ir įvairios užtepėlės – jų kiekvienas randa pagal savo skonį. Jas patogu derinti su įvairiais užkandžiais – šis paprastas sprendimas leidžia sutaupyti daug laiko.

„Renkantis padažą dėmesį reiktų atkreipti į tai, ką juo planuojate gardinti. Jeigu per Kalėdas mėgstate valgyti mėsos patiekalus, jiems puikiai tiks pirkėjų vis dažniau atrandami įvairių uogų padažai – pavyzdžiui, džiovintų slyvų ir bruknių padažas ar aštrus gervuogių padažas.

Svečius taip pat maloniai nustebins parduotuvės padažų skyriuje randama juodųjų trumų pesto salsa, svogūnų čatnis, o Kūčių patiekalams naujo skonio tikrai suteiks krienai su vasabiais. Puikiu padažu taip pat gali tapti tiesiog aukštos kokybės grynas alyvuogių aliejus ar balzaminis actas. Taip pagardinti šventiniai patiekalai ir užkandžiai suteiks jūsų šventiniam stalui išskirtinių skonių“, – teigė B.Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.