Lengvai paruošiamas jautienos kepsnys įtiks net išrankiausiųjų skoniui

Nors vasara ir baigėsi, grilio sezono pabaigos vis dar nematyti. Kiemuose vis dar rūksta kepsninės, čirška kepami patiekalai, girdėti laimingi valgytojų balsai. Pietūs ar vakarienė lauke – vienas didžiausių malonumų, ypač tokiu oru, kokiu mus lepina šis šiltas ruduo.

Jautienos brandinimo spintos stovi „Norfos“ parduotuvėse visoje Lietuvoje – šios mėsos galima įsigyti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir atokesnių rajonų centruose.
Jautienos brandinimo spintos stovi „Norfos“ parduotuvėse visoje Lietuvoje – šios mėsos galima įsigyti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir atokesnių rajonų centruose.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 9:00 AM

Nors maistą ant gyvos ugnies žmonės ruošia jau tūkstantmečius, yra keli svarbūs dalykai, nuo kurių priklauso galutinis rezultatas. Vienas jų – kokybiškų kepsnių ar mėsos pasirinkimas.

Todėl verta pasikliauti profesionalais, žinančiais, kaip paruošti mėsą ar kitus gaminius, kad iškepti jie tiesiog tirptų burnoje, o namuose paruoštas patiekalas būtų lyg restorane.

Prekyba šviežia, kokybiška, atvėsinta lietuviška mėsa yra lyg vizitinė „Norfos“ parduotuvių kortelė. O pasiūlę išskirtinės mėsos – sausai brandintos jautienos – „Norfos“ tinklo mėsininkai užsitikrino gerą vardą tarp išrankiausių jautienos gerbėjų.

„Brandintą jautieną renkasi žmonės, vertinantys kokybiškus lietuviškus produktus, aukštesnės kokybės mėsą ir mėgstantys išsikepti gardų jautienos kepsnį“, – pažymėjo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.

Raktas į pirkėjų širdis – paprastumas ruošiant šiuos kepsnius ir visuomet puikus rezultatas. Mat šiems kepsniams faktiškai nereikia jokio paruošimo – jokio marinavimo, jokių prieskonių, tik druskos ir pipirų. Nereikia ir ypatingų įgūdžių juos kepant, todėl ši mėsa patinka ir savamoksliam kepėjui, ir profesionalui, o jos gerbėjų gretos tik didėja.

Tai patvirtino ir D.Bartošius: „Gana efektyviai pavyko panaudoti jautienos brandinimo spintas, todėl šiemet sausai brandintos jautienos pardavimas padidėjo apie 20 proc.“

Brandintos jautienos paklausa ypač išaugo Vilniuje. Norėdamas kuo geriau patenkinti išaugusius pirkėjų poreikius prekybos tinklas „Norfa“ keliose parduotuvėse net padidino brandinimo spintų skaičių.

„Brandinimo spintose telpa tik tam tikras jautienos kiekis. Reikia mažiausiai trijų savaičių, kad iš sausai brandinamos jautienos būtų galima pjaustyti ir kepti kepsnius. Paspartinti brandinimo proceso negalime, todėl kai kuriose parduotuvėse sausai brandintos jautienos pirkėjams neužtekdavo“, – atskleidė mėsininkas.

Jautienos brandinimo spintos stovi „Norfos“ parduotuvėse visoje Lietuvoje – šios mėsos galima įsigyti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir atokesnių rajonų centruose.

Jautiena brandinti į „Norfos“ parduotuves atkeliauja iš „Rivonos“ mėsos padalinio, kur iš mėsinių galvijų išpjaunamos nugarinės dalys. Jautienos dalys kabinamos specialiose brandinimo spintose, kur palaikoma 1,5 laipsnio temperatūra ir 85 proc. drėgmė. Tokioje aplinkoje mėsa bręsta 21 dieną, tiktai tada subrendusi supjaustoma kepsniais ir patiekiama pirkėjams.

„Norfose“ pirkėjai gali įsigyti sausai brandintos jautienos nugarinės, išpjovos ir antrekoto. Jie idealiai tinka kepsniams kepti, tačiau, kaip pabrėžė D.Bartošius, iškeptą mėsą galima naudoti salotoms ruošti ar, pavyzdžiui, tortilijų įdarui.

Kodėl sausai brandinta jautiena yra tokia vertinama? Kas joje keičiasi brandinimo metu?

Brandinant mėsoje vyksta fermentacijos procesai, jų metu ardomas tarpraumeninis audinys ir skaidomi mėsos baltymai, dėl to jie tampa lengviau virškinami, o mėsa minkštesnė, sultingesnė ir lengviau paruošiama.

„Sausuoju būdu brandinama mėsa netenka iki 30 procentų svorio, dėl to suintensyvėja jos skonis. Mėsa įgauna brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonį“, – atskleidė D.Bartošius.

Būtent todėl jos nereikia gardinti jokiais prieskoniais, kad nebūtų užgožtas natūralus mėsos skonis.

„Norfa“ buvo pirmasis prekybos tinklas, pats pradėjęs brandinti jautieną ir pasiūlęs ją savo pirkėjams.

Ar šio prekybos tinklo mėsininkai jaučia konkurenciją? Ar jie nenukentėjo atsiradus daugiau tokios jautienos gamintojų?

„Konkurencija visada išeina į naudą pirkėjui. Dėl konkurencijos ir mes turime labiau stengtis atsižvelgti į jų poreikius. „Norfoje“ brandinama jautiena išsiskiria savo kokybe, tuo, kad tinkamomis sąlygomis ir tinkamą laiką yra išlaikoma brandinimo spintose, procesas vyksta parduotuvėje, tad pirkėjai gali jį matyti. Čia pat, vietoje, po brandinimo jautiena išpjaustoma kepsniais ir patiekiama pirkėjui“, – privalumus išvardijo D.Bartošius.

Visa brandinta jautiena patiekiama tiktai „Norfos“ pirkėjams – prekybos tinklas kol kas negali patenkinti restoranų ar kavinių poreikių dėl ribotos vietos brandinimo kamerose.

Kokių atsiliepimų D.Bartošiui teko sulaukti apie sausai brandintą mėsą?

„Manau, vietoj geriausių atsiliepimų yra tai, kad pirkėjas vis grįžta pas mus ir perka mūsų brandinamus jautienos kepsnius“, – šyptelėjo mėsininkas D.Bartošius.

Kelios taisyklės, kaip kepti brandintą jautieną

  • „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas pasidalijo keliais patarimais, kaip kepti brandintą jautieną ir išgauti geriausią rezultatą.
  • Prieš kepimą mėsą bent pusvalandį reikia palaikyti kambario temperatūroje – tuomet kepsniai iškeps tolygiau.
  • Brandintos mėsos kepsnių iš anksto nereikia gardinti nei druska, nei pipirais, nei jokiais kitais pagardais – ji savaime turi sodrų mėsos skonį ir poskonius.
  • Kepsnius reikia kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, kepsninėje ar grilyje tiksliai minutės tikslumu – tai priklauso nuo to, kaip iškepto kepsnio norite. Vieną kepsnio pusę reikia kepti nuo 1 iki 10 minučių.
  • Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad kepsnyje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys. Gardinti reikėtų tik prieš valgant. Tereikia druskos ir kelių rūšių ką tik maltų pipirų – tuomet nebus užgožtas sodriai išreikštas jautienos skonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.