Supažindino su išskirtiniais S. Smetonienės receptais: taip aplinkinius vaišino pirmoji pora

Jonaviečiai surengtoje šventėje vaišinosi rudens gėrybėmis. Juškonių bendruomenė stebino Lietuvos aukštuomenės pamėgtais valgiais.

Vaišintis kvietė S.Smetonienė ir A.Smetona, kurių vaidmenis atliko jonaviškiai.
Vaišintis kvietė S.Smetonienė ir A.Smetona, kurių vaidmenis atliko jonaviškiai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 2:36 PM

Jonavoje vyko tradicinė rudens mugė. Ją organizavusio Jonavos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Jurgita Serapinė sakė, kad kiekvienais metais renginiui parenkama vis nauja tema.

Šiemet rudeninių gėrybių mugė vadinosi „Mergautinės godos Jonavos traktieriuje“. Jonavos rajono seniūnijų ir bendruomenių atstovai kvietė į savo kiemelius, svečius vaišino įvairiomis pačių užaugintomis rudens gėrybėmis ir pagamintais patiekalais.

Daugeliui patiko Šilų bendruomenės sumanymas šventės metu pjaustyti kopūstus ir juos raugti. Iš kitų mugės dalyvių išsiskyrė Juškonių bendruomenė, kuri kvietė susipažinti su prezidentienės Sofijos Smetonienės virtuvės paslaptimis.

Tokią idėją sumanė Juškonių bendruomenės narė Simona Skorupskienė. Moteris žavisi sveiku gyvenimo būdu ir mėgsta gaminti. Sveikai gyventi ir maitintis ji skatina ir kitas moteris.

„S. Smetonienė buvo pasiaukojanti savo vyrui, bet kartu ir labai savarankiška, drąsi, išradinga bei vaišinga moteris. Aš taip pat raginu moteris būtų drąsias ir mėgstu gaminti.

Visa tai ir paskatino šventės dalyvius supažindinti su išskirtinės moters receptais“, – pasakojo S. Skorupskienė.

Šventės metu Juškonių bendruomenės atstovės, paskaičiusios knygą, kurioje sudėti S. Smetonienės receptai, gamino užtepėlę iš virtų kiaušinių ir sardinių, kuri buvo tepama ant juodos duonos, bei šokoladinius keksus.

Ant laužo buvo iškeptas ir grybais, petražolėmis, kiaušiniais, svogūnais, sardinėmis ir sviestu įdarytas karpis.

Šiomis vaišėmis aplinkinius vaišino pati S. Smetonienė ir A. Smetona, kurių vaidmenis atliko jonaviškiai Rasa Juchnevičienė ir Aurimas Glinskas. Kad atmosfera būtų kuo autentiškesnė, prieš šventę S. Skorupskienė vyko į Kauną ir įsigijo antikvarinių indų.

A. Smetona su žmona lankydavosi viename Jonavos rajono dvare – Barborlaukio, nes jų sūnus Julius buvo vedęs šio dvaro savininkų dukrą pianistę Birutę Nasvytytę. Gal tokie patiekalai ir tada garuodavo ant dvaro šeimininkų bei svečių stalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.