Rudens pažiba – moliūgų latė: namuose pavyks ne prasčiau nei „Starbucks“

Užsienio šalyse moliūgų latė dažniausiai asocijuojasi su „Starbucks“, kuris pirmasis pasiūlė ją klientams dar 2003 metų rudenį, tačiau dabar jau ir Lietuvoje mėgaujamasi vis įvairesniais kavos gėrimų skoniais – pasivaikščiojimas po rudeninį miestą jaunimo neįsivaizduojamas be moliūgų latės.

 Moliūgų latė.<br> „Rimi“ nuotr.
 Moliūgų latė.<br> „Rimi“ nuotr.
 E.Gavelienė.<br> „Rimi“ nuotr.
 E.Gavelienė.<br> „Rimi“ nuotr.
 O.Suchočeva.<br> „Rimi“ nuotr.
 O.Suchočeva.<br> „Rimi“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-19 09:45

Tiesa, ją visai nesudėtingai galima pasigaminti ir namuose, taip sutaupant kitoms rudeninėms pramogoms. Tereikia pasiruošti moliūgų tyrės arba susidžiovinti moliūgų gabalėlių ir pasigaminti iš jų miltelius.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl savo maistinės vertės moliūgai yra priskiriama prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad moliūgų parduotuvėse galima rasti ištisus metus – tai nebrangi ir universali daržovė, tinkanti tiek sriuboms ar troškiniams, tiek desertams.

Vienas geriausių konservavimo būdų – džiovinimas

Norėdami taupiai vartoti ir neišmesti maisto, turėtume prisiminti vieną iš seniausių konservavimo būdų – džiovinimą.Nors sveikatai palankiau valgyti šviežius vaisius bei daržoves, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad nereikia baimintis, jog džiovinant sodo, daržo ar miško gėrybės jos praras savo maistinę vertę: „Dėl džiovinimo maisto produktuose netenkama tam tikrų maistinių medžiagų, visų pirma, žinoma, vandens, sumažėja ir vandenyje tirpių vitaminų.“

Kita vertus, pasak ekspertės, džiovintame maiste koncentruojasi kalorijos, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai ir uogos, lyginant su šviežiais – kaloringesni. „Tačiau mineralinių medžiagų kiekis džiovintuose vaisiuose, uogose, daržovėse, žolelėse 100 gramų produkto netgi didesnis nei šviežiuose. Pavyzdžiui, džiovintų žolelių grame yra daugiau kalio nei žaliame produkte, o daugumoje džiovintų vaisių yra gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, bei skaidulų, reikalingų žarnyno sveikatai užtikrinti“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Moliūgas – nekaloringa ir neįnoringa daržovė

Nors rudenį daugelis iš moliūgų tradiciškai ruošia trintas sriubas, juos galime panaudoti ir įvairiems pyragams, keičiant juose dalį miltų, ar apkepams. Gydytoja dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vertingas ne tik moliūgo minkštimas, bet ir jo sėklos, kuriomis rekomenduojama skaninti salotas ar sriubas: „Moliūgų sėklos nuo seno buvo vartojamos dėl maistinių savybių. Mažai kas žino, bet moliūgai iš pradžių ir buvo auginami dėl sėklų bei odelės, o ne dėl minkštimo, tačiau vėliau buvo išvestos vaisiškesnio skonio ir daugiau minkštimo turinčios moliūgo veislės.“

Dietologė pasakoja, jog moliūguose galima rasti riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. „Juose taip pat gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Moliūgai turtingi skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu ir liuteinu, reikalingu žmogaus regai. Tad ši daržovė yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiomis formomis galėtų rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Džiovinti ir trinti moliūgų milteliai – puikus prieskonis

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasinaudoti dabar prekybos centruose esančia moliūgų įvairove. „Turime muskatinių, kepimui skirtų, sviestinių ir tradicinių moliūgų. Kai kuriems jų taikome akcijas, tad verta jomis pasidomėti ir nusipirkus panaudoti moliūgus įvairiems patiekalams. Dažnai viso moliūgo nesunaudojame, tad verta likusią jo dalį apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą: taip jis išsilaikys dar bent savaitę. Moliūgą galima ir užsišaldyti: supjaustykite jį kubeliais, porcijomis sudėkite į maišelius ir užšaldykite, o vėliau galėsite panaudoti gamindami sriubas, troškinius, košes ar kepinius. Galima iškepti moliūgo gabaliukus orkaitėje, paskui juos sutrinti ir tyrę užšaldyti mažuose indeliuose – taip turėsite paruoštukų įvairiems patiekalams“, – rekomenduoja ekspertė.

Maisto nešvaistymo mėnesį mininčio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dar vienas puikus būdas sunaudoti moliūgo likučius – juos sudžiovinti: „Ne vienuose namuose jau yra elektrinių maisto džiovyklių, kuriuose žmonės dažniausiai džiovina grybus ar obuolius, tačiau supjausčius nedideliais gabaliukais, galima pasidžiovinti ir moliūgo. Sudžiovintus mažus gabaliukus galima sumalti ir kavamale, o miltelius vėliau panaudoti sriuboms, troškiniams, padažams, glotnučiams ar keksiukams gardinti. Be to, moliūgų miltelius gardu barstyti ir vietoje moliūgų tyrės ruošiant moliūgų latė.“

Rekomenduojame pasigaminti aromatingą ir gardų gėrimą – moliūgų latė.

RECEPTAS

Kavos gėrimui reikės:

2 espresso puodelių arba ½ puodelio stiprios juodos kavos;

1 puodelio augalinio arba karvės pieno;

3 šaukštų moliūgų tyrės;

½ šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio jūros druskos;

klevų sirupo, meduolių prieskonių – pagal skonį;

plaktos grietinėlės ir cinamono lazdelių papuošimui (nebūtina).

Kaip gaminti:

Nedideliame puodelyje sumaišykite paruoštą kavą, pieną, klevų sirupą, moliūgų tyrę, vanilę, meduolių prieskonius ir druską. Pamaišykite ir pakaitinkite ant silpnos kaitros, kol gerai susimaišys ir sušils. Išpilstykite į puodelius. Jei norite, ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės kepurėlę, ir papuoškite cinamono lazdelėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.