Lietuvoje auginami neįprasti grybai stebina ne tik skoniu

Egzotiniai grybai – šitakiai, kreivabudės, „Lion‘s Mane“ grybai arba „liūto karčiai“, naudojami ne tik patiekalams ruošti, bet ir ekstraktams ar tinktūroms gaminti, jie džiovinami, iš jų gaminami desertai, kurie, kaip pripažįsta tokių grybų augintojai, sulaukia vis daugiau susidomėjimo.

 „Lion‘s Mane“ grybai, dar vadinami „liūto karčiais“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Lion‘s Mane“ grybai, dar vadinami „liūto karčiais“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Lion‘s Mane“ grybai, dar vadinami „liūto karčiais“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Lion‘s Mane“ grybai, dar vadinami „liūto karčiais“.<br> Organizatorių nuotr.
 Šokoladas.<br> Organizatorių nuotr.
 Šokoladas.<br> Organizatorių nuotr.
 Duona su rugiagėlėmis.<br> Organizatorių nuotr.
 Duona su rugiagėlėmis.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 9:31 AM, atnaujinta Nov 10, 2023, 10:47 AM

Viena iš ūkio „Pjaunu grybą“ bendraįkūrėjų ir vadovė Aurelija Varnė su egzotiniais grybais supažindins visus, apsilankiusius maisto ir gėrimų mugėje „Kaunas Food“. Kaip pasakojo Aurelija, kaime, Molėtų rajone, grybų auginimo ėmėsi daugiau nei prieš trejus metus. Pirmąsias kreivabudes užaugino moters brolis, vėliau egzotiniais grybais susidomėjo ir pati. Šiuo metu ūkyje auga lietuvių pamėgti šitakiai, įspūdingos išvaizdos „liūto karčiai“ ar karališkosios kreivabudės.

Lietuvių, anot A. Varnės, jau per daug nestebina šitaki grybai, paprastosios ar karališkosios kreivabudės, tačiau „liūto karčius“ dauguma dar tik atranda. Ne visi drįsta jų paragauti, nes „liūto karčiai“ tradicinių grybų neprimena nei išvaizda, nei skoniu – šis artimesnis vištienai, jūros gėrybėms. Tiesa, šis grybas vis populiaresnis tarp veganų ar vegetarų.

„Kalbant apie grybus kaip maisto papildus, priešingai, populiariausi būtent „liūto karčiai“. Vyresni žmonės žino ir antioksidantų bombą – juodojo beržo grybą. Populiarėja ir auksiagrybis, puikiai žinomas kininis kordicepsas, tikrinis blizgutis.

Švieži grybai – kulinarinis malonumas: egzotiškus grybus galima panaudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies, „liūto karčius“ patariama kepti kaip mėsos kepsnį, apvolioti tešloje, džiūvėsėliuose ar miltuose ir kepti keptuvėje. Jeigu nesakytumėte, ką gaminote, daugelis net neatspėtų, ką ragauja. Šitakius galima kepti ant laužo, grilyje, ant grotelių, rūkyti, marinuoti, jie – puikus įdaras blynams, koldūnams, kibinams“, – kalbėjo Aurelija.

Ne tik egzotinių grybų, bet ir liofilizuotų sūrių ir ledų, duonos su rugiagėlėmis ir gurmaniškų grybų lapkričio 11–12 dienomis bus galima paragauti prekybos centre Kauno „Akropolis“ vyksiančioje maisto ir gėrimų mugėje.

„Jau įsitikinome – mūsų lankytojai labai mėgsta išskirtinius skonius, tad džiaugiamės galintys jiems pasiūlyti platų gurmaniškų maisto gaminių asortimentą. Po vienu stogu susiburs gamintojai, kurie nuolat stebina savo idėjomis, tad ką išbandyti ir ką paragauti, ras net tie, kurie, atrodo, jau ragavo visko“, – sako Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė.

Organizatoriai mugės lankytojams rekomenduoja būtinai paragauti mugės pažibos – remiantis senomis latvių tradicijomis iškeptos duonos su rugiagėlėmis. Žinoma, privalu paragauti liofilizuotų sūrių ir ledų, kurių nereikia šaldyti šaldymo kameroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.