Sveika, skanu ir nebrangu: Gian Lucos vakarienė 5 asmenų šeimai – vos už 10 eurų

Nauji metai neretai prasideda nuo pažadų sau – pavyzdžiui, sveikiau maitintis ar daugiau taupyti. Ir nors dažnai girdime, kad būtent tokie pažadai vienas kitam prieštarauja, TV3 laidoje „La maistas“ Gian Luca Demarco įrodė kitaip. Žinomas vyras pagamino skanų ir sotų troškinį, kuris 5 asmenų šeimai tekainuos 10 eurų!

Pamatęs viską, kuo dar prekiauja Vytautas, Gian Luca šįkart nuspręs pagaminti ypatingą patiekalą – maistingą ir skanų troškinį, puikiai tiksiantį vakarienei.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pamatęs viską, kuo dar prekiauja Vytautas, Gian Luca šįkart nuspręs pagaminti ypatingą patiekalą – maistingą ir skanų troškinį, puikiai tiksiantį vakarienei.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca Demarco su Vytautu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca Demarco su Vytautu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Maistingas troškinys.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Maistingas troškinys.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca Demarco su Vytautu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca Demarco su Vytautu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 6:00 PM

Tačiau prieš savo kulinarinius eksperimentus, pirmiausiai Gian Luca apsilankė pas tikrą malūnininką Vytautą, Prienų rajone įkūrusį savo ūkį „Du medu“. „Patys viską auginame, tuomet atsivežame į malūną, sumalame miltus, juos – į duoną, o duoną – į parduotuvę. Tai – tvariausia ir trumpiausia grandinė iki stalo“, – pasakojo Vytautas.

Vyras apie savo verslą atskleidė ir daugiau paslapčių. Pavyzdžiui, ar žinojote, kodėl tuo atveju, jei prekiautumėte tik miltais, malūno turėti tikrai neapsimokėtų?

„Jei iš viso to kepi skanią duoną, tuomet ciklas atsiperka. Tačiau, jei visą ciklą paimtumėte atskirai – tik augintumėte grūdus, tik maltumėte miltus arba tik keptumėte duoną – jie visi neapsimokėtų. Tam, kad kažkas išeitų, būtina turėti viską. Sutaupyti padeda ir trumpesni procesai, jei viską turi vietoje“, – patarimais dalijosi jis.

Gian Lucai Vytautas parodė visą kasdienį savo verslo procesą – nuo to, kur ir kaip sumalami grūdai, iki to, kaip jie galiausiai virsta duona ar kitais kepiniais. Šiame ūkyje naudojami senoviniai tradiciniai metodai, leidžiantys jų produkcijai išgauti idealų, lietuvių mėgstamą skonį.

Tiesa, mokymosi procesai čia taip pat niekuomet nesibaigia. „Vieno teisingo kelio, kaip kepti duoną, dar neradome – visuomet esame kelyje. Nors viršūnė ir netoli, mes kiekvienais metais mokomės. Kadangi turime ekologiškus grūdus, jie kiekvienais metais užauga kitokie, todėl kasmet duoną mokomės kepti kitokią“, – paaiškino Vytautas.

Per dieną Vytauto ūkyje iškepama apie 500 kilogramų duonos ir per tą pačią dieną tiek pat jos parduodama. „Kiek kepame, tiek ir parduodame. O mūsų duona prekiauja tie prekybos tinklai, kuriems rūpi ne tik ekologiški gaminiai, bet ir tvarumas“, – pasakojo jis.

Pamatęs viską, kuo dar prekiauja Vytautas, Gian Luca šįkart nusprendė pagaminti ypatingą patiekalą – maistingą ir skanų troškinį, puikiai tiksiantį vakarienei. O svarbiausia, kad jei gaminsite pagal receptą, 5 asmenų šeimą pamaitinsite vos už… 10 eurų!

Šis patiekalas taip pat bus pagardintas ir žirniais, kuriems Gian Luca pripažinęs jaučiantis didžiulę silpnybę. „Vienas mėgstamiausių mano patiekalų, pasislėpus nuo žmonos, yra žirniai su šonine. Man tai – genialus Lietuvos dalykas“, – sako jis.

Maistingas troškinys

Reikės:

  • aliejaus;
  • česnako skiltelės;
  • vištienos filė;
  • salieras;
  • morka;
  • svogūnas;
  • speltos ir perlinių kruopų;
  • avižų;
  • žirnių.

Pagardinimui:

  • kreminis sūris;
  • druska;
  • pipirai;
  • švieži čiobreliai;
  • aliejus.

Kaip gaminti:

Norėdami pasigaminti troškinį, pirmiausiai į keptuvę įpilkite aliejaus ir sudėkite česnako skilteles. Aliejui įkaitus, česnaką išimkite ir gerai apkepinkite pjaustytą vištieną.

Mėsai apkepus, suberkite smulkiai pjaustytą salierą, morką ir svogūną. Viskam kelias minutes pasitroškinus, suberkite iš vakaro užmerktas speltų ir perlines kruopas, avižas ir žirnius. Įpilkite vandens ir patroškinkite 12 minučių.

Po to suberkite pupeles ir leiskite patiekalui dar 10 minučių pasitroškinti. Troškinį pagardinkite kreminiu sūriu, druska, pipirais, šviežiu čiobreliu ir alyvuogių aliejumi.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.