Paaiškino, kuo skiriasi skirtingos mėsos išpjovos ir kaip išsirinkti mėgstamiausią

Jei vis bandote pasigaminti tobulą patiekalą, tačiau tai niekaip nepavyksta, vertėtų susimąstyti, ar mėsa, kurią pasirinkote, atitinka jūsų skonį. Retas susimąsto, kiek daug lemia pasirenkama ne tik mėsos rūšies, bet ir dalies pasirinkimas.

Dabar parduotuvėje „Norfa“ galite atrasti net 12 skirtingų mėsos dalių, o superkamos net kelių rūšių mėsos: limuzinų, angusų ir kitokių veislių, kurių ženklinime nurodomas užrašas „Mėsinių galvijų“.
Dabar parduotuvėje „Norfa“ galite atrasti net 12 skirtingų mėsos dalių, o superkamos net kelių rūšių mėsos: limuzinų, angusų ir kitokių veislių, kurių ženklinime nurodomas užrašas „Mėsinių galvijų“.
Dabar parduotuvėje „Norfa“ galite atrasti net 12 skirtingų mėsos dalių, o superkamos net kelių rūšių mėsos: limuzinų, angusų ir kitokių veislių, kurių ženklinime nurodomas užrašas „Mėsinių galvijų“.
Dabar parduotuvėje „Norfa“ galite atrasti net 12 skirtingų mėsos dalių, o superkamos net kelių rūšių mėsos: limuzinų, angusų ir kitokių veislių, kurių ženklinime nurodomas užrašas „Mėsinių galvijų“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 9:00 AM

Prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius sako, kad nuo to, kokią dalį pasirinksite, priklauso ir mėsos sultingumas, ir minkštumas, o pagalvoti prieš perkant reikėtų ir apie tai, ką gaminsite.

Kiauliena – ne vienodai riebi

Nors, sako D.Bartošius, jautiena išties yra liesesnė už kiaulieną, pastaroji taip pat turi dalių, kurioje riebalų visai nedaug. Verta prisiminti, kad neriebia kauliena laikoma ta, kuri turi iki 10 proc. matomų tarpraumeninių riebalų, pusriebė – 30–50 proc., riebi kiauliena – 50–85 proc. matomų tarpraumeninių riebalų.

„Kiaulienos liesiausia dalis turbūt yra nugarinė. Išpjova taip pat iš liesesnių. Sprandinė turi ir riebalo, ir raumens, ją dažniausiai renkasi kepimui. Kepant tą skonį ir sultingumą duoda riebalas“, – aiškina „Norfa“ vyr. mėsininkas.

Sprandinė yra raumeninga mėsa, išpjaustoma nuo 1 iki 4 slankstelių su kaulu arba be jo. Ją galima kepti tiek smulkintą, tiek didelį gabalą. Ją, sako D.Bartošius, pirkėjai renkasi tiek kepsnių, tiek šašlykų gamybai.

Tiesa, šašlykams žmonės renkasi ir dar vieną kiaulienos dalį – mentę.

„Mentę, kam aktualu kaina, taip pat šašlykams naudoja. Tai yra tvirtesnė mėsa, bet ji turi tarpraumeninio audinio, kas irgi suteikia sultingumo“, – sako specialistas.

O štai norintys variacijų ir pasirinkimo gali rinktis nugarinę – ją, sako D.Bartošius, galima pasirinkti ir kepti tiek su kauliuku, tiek su lašinuko dalimi.

Kumpis, aiškina ekspertas, dažnai perkamas malimui bei troškiniams. Į troškinius dažnai dedama ir mentė – patiekale esantis padažas duoda sultingumo ir taip kompensuoja dėl riebalų trūkumo kiek sausesnę mėsą.

„Galime ir kumpio kepsnį išsikepti, bet, aišku, jis bus sausesnis. Norintiems liesesnio taip pat tiks ir išpjova. Ji savaime minkšta, todėl lengviau iškepama“, – primena „Norfa“ vyr. mėsininkas.

Jautiena – ne tik kepsniams

Jautienos minkštumas bei skonis priklauso nuo to, kokią mėsą rinksitės – ar tai bus paprasta jautiena ar mėsinių galvijų mėsa. Lietuvoje auginami mėsiniai galvijai ypač vertinami dėl mėsos kokybės, nes jie turi ypatingai geras augimo sąlygas.

Dabar parduotuvėje „Norfa“ galite atrasti net 12 skirtingų mėsos dalių, o superkamos net kelių rūšių mėsos: limuzinų, angusų ir kitokių veislių, kurių ženklinime nurodomas užrašas „Mėsinių galvijų“.

Troškiniams tinkamos visos jautienos dalys, o faršui naudokite krūtininę, sprandinę ar mentę.

Paslėpsnį galima virti, o kadangi ši mėsa turi riebalų, ji taip pat gali tikti mėsainiams.

„Jautienos steikams dažniausiai naudojamas antrekotas – nei sprandas, nei nugarinė. Ji savyje tarp raumenų turi kažkiek riebaliuko. Kepant steikus labiausiai vertinama ši dalis, nes jie gaunasi sultingi ir skonio prasme, riebalas jį duoda geresnį“, – paaiškina D.Bartošius.

Visgi iš šviežios mėsos steiką išsikepti gali būti kiek sudėtingiau, todėl dažniau renkamasi sauso brandinimo jautiena, su kuria, pasak mėsininko, tikrai pavyks geras kepsnys.

Sauso brandinimo jautiena išsiskiria ne tik tuo, kad ją paruošti lyg restorane gali kiekvienas, tačiau ir savo minkštumu, sultingumu bei, žinoma, aromatingumu.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.