Gian Luca atskleidė, kaip paruošti nepelnytai pamirštą ėrieną: mėsa tirps burnoje

Savaitgalį TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco pakvietė į Ukmergės rajone esantį ūkį, kuriame žiūrovai galėjo išgirsti viską apie avis. O virtuvės šefas pirmąkart gyvai susidūrė ir su alpakomis! Tačiau labiausiai visus nustebins sultingos ėrienos mentės receptas – patiekalas tiesiog ištirps burnoje…

Gian Luca Demarco pakvietė į Ukmergės rajone esantį ūkį, kuriame žiūrovai galėjo išgirsti viską apie avis. Tačiau labiausiai visus nustebins sultingos ėrienos mentės receptas – patiekalas tiesiog ištirps burnoje…<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca Demarco pakvietė į Ukmergės rajone esantį ūkį, kuriame žiūrovai galėjo išgirsti viską apie avis. Tačiau labiausiai visus nustebins sultingos ėrienos mentės receptas – patiekalas tiesiog ištirps burnoje…<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca su Gražvydu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gian Luca su Gražvydu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Avys.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Avys.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gaminimo procesas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gaminimo procesas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 2, 2024, 1:21 PM

Atvykęs į Ukmergės rajone esantį Tuomų ūkį, kur jį priėmė Gražvydas ir Edita, Gian Luca neslėpė nuostabos – žiūrėdami laidą, žmonės niekaip nepatikės, kad jie susitinka pavasarį, mat ūkis skęs sniege!

Tačiau ar į Lietuvą grįžusi žiema sutrukdė ūkininkų gyvenimą? „Mes esame Ukmergės rajone, Medinų kaime – būna, kad Senelis Šaltis užsuka ir pas mus. Tačiau mes prie klimato prisitaikome, tai – visai gražu, įdomu. O juk ir šis oras būna ne visuomet“, – šypsojosi Gražvydas.

Kaime, kuriame dabar ūkininkauja Edita ir Gražvydas, anksčiau gyveno moters seneliai. Tiesa, ne pati Edita, o jos vyras įkalbėjo moterį ūkininkauti! „Auginame avis, alpakas bei ožkas“, – sakė ji, tačiau laidos eigoje paaiškėjo, kad tai – tikrai ne vieninteliai ūkio gyventojai.

Kaip pasakojo Gražvydas, jų ūkyje auginamos genofondinės avys. Jas augindami, Edita ir Gražvydas siekia išsaugoti lietuviškas avių veisles. Tuomų ūkyje šiuo metu auginama net 110 tokių avių. „Tokios veislės labiau pripratusios prie mūsų klimato“, – aiškino Gražvydas.

Įkurti avių ūkį šeimai idėja kilo tuomet, kai ir patys panoro sveikiau gyventi ir valgyti tik sveiką mėsą. „Patys įsikūrėme mėsos perdirbimo cechą, o tuomet mėsą pradėjome siūlyti ir žmonėms. Lietuvoje tai galbūt ir nėra populiaru, bet mes bandome įrodyti, kad tai – skanu ir sveika“, – pasakojo vyras.

O štai alpakos, anot Editos, yra tikras vaikų traukos objektas! „Kuo daugiau gyvūnų, tuo linksmiau ir pačiam. O taip pat juos norime parodyti ir žmonėms. Mūsų ūkis taip pat yra ir edukacinis, todėl visi norintys gali atvykti, pasižiūrėti, gerai praleisti laiką“, – pasakojo Gražvydas.

Galiausiai kartu su Gražvydu Gian Luca aplankė ir mėsos perdirbimo cechą. Ir nors jis Gian Lucai paliks įspūdį, virtuvės šefas pastebės ir vieną dalyką, kurio jame trūksta!

Patyrus tiek įspūdžių, beliks tik sočiai pavalgyti. Gian Luca šįkart nusprendė nustebinti sultinga ėrienos nugarine su smidrais ir artišokais.

O begamindamas, Gian Luca daugiau papasakojo ir apie avieną. Anot jo, aviena – ne tik bene sveikiausia mėsa, bet ir ta, kurią žmonės renkasi nuo seniausių laikų. „Dabar žmonės dažnai sako, kad jiems nepatinka avienos kvapas, bet viskas tik dėl to, kad jie nemoka su ja elgtis“, – pasakojo jis.

Sultinga ėrienos nugarinė su smidrais ir artišokais

Reikės:

  • ėrienos nugarinės;
  • balto vyno acto;
  • marinato;
  • susmulkinti šalavijai ir rozmarinai;
  • lauro lapų;
  • kadagio uogos;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • konservuoti artišokai;
  • smulkinti smidrai;
  • sviestas;
  • rozmarinų druska.

Gaminimas:

Anot Gian Lucos, pagal seną italų tradiciją, prieš naudojimą avieną pirmiausiai reikėtų nuplauti su balto vyno actu, o tuomet – su vandeniu. Galiausiai kvapą panaikint padeda ir marinatas.

Norėdami pakartoti patiekalą, pirmiausiai ėrienos nugarinę sudėkite į puodą, o tuomet paruoškite marinatą. Tam prireiks susmulkinti šalavijus ir rozmarinus, o tuomet juos taip pat suberti į puodą.

Sudėkite lauro lapus ir kadagio uogas bei pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Pridėkite konservuotų artišokų ir smulkintų smidrų. Įpilkite balto vyno acto, įdėkite sviesto ir pagardinkite rozmarinų druska. Patiekalą palikite lėtai troškintis grilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.