Garsenybių dietologo formulė: per savaitę – dvi pasninko dienos

Esate tvirtai įsitikinę, kad sportas ir aktyvus gyvenimo būdas padeda numesti svorio, nuo riebaus maisto tunkama, o pusryčius valgyti būtina? Britų BBC žurnalistas ir garsenybių dietologas Michaelas Mosley (57 m.) iš tokio požiūrio tik juokiasi, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

M.Mosley: „Klaidinga manyti, kad per dieną būtina valgyti daug kartų, bet po mažai.“<br>AOP nuotr.
M.Mosley: „Klaidinga manyti, kad per dieną būtina valgyti daug kartų, bet po mažai.“<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-02-09 08:11, atnaujinta 2018-01-13 18:46

Įveikė diabetą. Prieš keletą metų M.Mosley kankino bėdos – vyras turėjo antsvorio, susirgo diabetu.

Tuomet jis ir ryžosi eksperimentui su savimi. Pasitaręs su specialistais ir remdamasis naujausiais mokslininkų tyrimais Michaelas atrado mitybos būdą, kuris ne tik padėjo atsikratyti 12 kg, bet ir be vaistų išsigydyti diabetą.

Laidų vedėjas, prodiuseris ir keturių vaikų tėvas tvirtina, kad laikantis jo sudarytos dietos žmonėms nereikia kankintis. Svarbiausia – dvi dienas per savaitę smarkiai sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių.

5x2. Taip Michaelas vadina savo dietą. Visa jos paslaptis – besikartojantis pasninkavimas.

Laidos „Nuo... iki...“ (LNK) kūrėjai lankydamiesi M.Mosley namuose Didžiojoje Britanijoje domėjosi jo siūloma dieta.

Dietos pavadinimas reiškia, kad penkias dienas per savaitę turite maitintis įprastai, o dvi būtina pasninkauti – smarkiai sumažinti kalorijų skaičių.

Moterys tomis dienomis turi suvartoti 500 kalorijų, vyrai – 600.

Kodėl? M.Mosley teigia, kad ši dieta paremta žiniomis, kaip mūsų protėviai maitinosi prieš tūkstančius metų. Po sėkmingos medžioklės jie galėdavo sočiai prikimšti skrandį, net persivalgyti, bet būdavo dienų, kai tekdavo pabadauti.

Apsaugo nuo širdies ligų. Norintys išbandyti dietą 5x2 turėtų patys pasirinkti savaitės dienas, kuriomis pasninkaus. Tai gali būti bet kurios dienos, netgi dvi iš eilės.

Michaelas tai daro pirmadieniais ir trečiadieniais. Dar viena sąlyga – pasninko dienomis negalima vartoti alkoholio. Taip pat patariama tomis dienomis atsisakyti duonos, makaronų ir cukraus.

Be to, būtina kuo mažiau vartoti perdirbtų produktų, mat juose yra daug cukraus. M.Mosley įsitikinęs, kad būtent jis yra didžiausias norinčių sulieknėti priešas.

„Pavyzdžiui, vadinamajame dietiniame kekse be riebalų yra daugiau cukraus nei įprastame. Todėl svorio priauga net tie, kurie renkasi neriebius produktus, – aiškino dietologas. – Kad pasninko rezultatai būtų dar greitesni, reikėtų vartoti daugiau baltymų, pavyzdžiui, mėsos, žuvies. Taip pat – daržovių. Jose nedaug kalorijų, todėl galima suvalgyti daugiau.

Šios dietos laikykitės, kol pasieksite trokštamą rezultatą. Vėliau tiesiog pasninkaukite kartą per savaitę. Taip apsisaugosite nuo rizikos susirgti širdies ligomis ir vėžiu.“

Mitai. Daugelis dietologų teigia, kad žmogui nustojus valgyti medžiagų apykaita sulėtėja. Esą todėl greitai atsikratytas antsvoris netrukus grįžta.

M.Mosley tvirtinimu, tai netiesa. Jis remiasi tyrimais, kurių dalyviai 5 dienas gėrė tik vandenį.

Per tą laiką jų medžiagų apykaita ne sulėtėjo, o suaktyvėjo.

„Tai paaiškina, kodėl mūsų protėviai, keletą dienų badavę, turėdavo jėgų eiti į medžioklę“, – aiškino M.Mosley.

Brito teigimu, klaidinga manyti, kad norint numesti svorio reikia valgyti daug kartų, bet po mažai.

Dietologas papasakojo apie tyrimą, kurio metu buvo stebimos dvi grupės žmonių, besistengiančių numesti svorio. Visi jie suvartodavo tą patį kalorijų skaičių, bet pirma grupė valgydavo šešis kartus, antroji – du.

Antros grupės žmonės jautėsi daug sotesni ir greičiau atsikratė daugiau svorio.

„Negana to, du kartus per dieną valgantys žmonės jautėsi kur kas geriau, nes jų organizmas ilgiau ilsėdavosi. Dažnai valgant organizmas priverstas nuolat dirbti“, – savo poziciją išsakė M.Mosley.

Ir sotus, ir lieknas

M.Mosley pasiūlė greitai paruošiamų patiekalų, kuriuos galima valgyti pasninko dienomis.

Pusryčiai. Išsivirkite du kiaušinius (apie 90 kcal). Su šlakeliu aliejaus pakepkite kelis pievagrybius (apie 10 kcal). Į lėkštę dar įsidėkite gabalėlį kumpio (30 kcal).

Pietūs. Išsivirkite trintos daržovių sriubos be druskos ir prieskonių. Ją paskaninti galima citrinų sultimis, malta aitriąja paprika, kuri ne tik pakeičia druską, bet ir greitina medžiagų apykaitą.

Vakarienė. Gabalėlį lašišos (apie 150 kcal) pakepinkite su keliais griežinėliais cukinijų (apie 40 kcal). Patiekalą taip pat galite paskaninti citrinų sultimis ar aitriosiomis paprikomis.

Parengė Vykintė Budrytė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.