Maža nuodėmė: kuo naudingi kaloringi produktai?

Daugybė žmonių valgydami nesuka galvos dėl kalorijų kiekio, patiekalo maistingumo. Tačiau mitybos specialistai atranda vis naujų sąsajų tarp mitybos ir širdies ligų, vėžio ar Alzheimerio ligos. Norint jų išvengti ar bent jau kuo labiau sumažinti riziką sirgti, reikia ne tik atsikratyti žalingų įpročių, bet ir sveikai maitintis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-07 11:13, atnaujinta 2018-01-11 08:15

Žinia, vaisiai ir daržovės – sveikos mitybos pagrindas, tačiau gal ir nustebsite sužinoję, kad šiek tiek šokolado ar sviesto yra naudingi. Apie tai rašo mycharm.ru. Tad kartais tikrai galime sau leisti mažą nuodėmę ir pasmaližiauti.

Šokoladas. 20 gramų juodojo šokolado (pusiau saldusis ar kartusis) – 95 kalorijos. Тamsiajame šokolade yra antioksidantų polifenolių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką, padidėjusį kraujospūdį.

Avokadai. Trečdalis puodelio trintų avokadų su pomidorais ir prieskoniais – 90 kalorijų. Vartojant šį meksikietišką padažą (jame gausu vitamino C, folio rūgšties, kalio) lengviau išlaikyti normalų cholesterolio bei kraujospūdžio lygį organizme.

Alyvuogių aliejus. Valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus – 95 kalorijos. Alyvuogių aliejus – vienas iš vertingiausių riebalų šaltinių.

Sviestas. Du arbatiniai šaukšteliai natūralaus sviesto – 65 kalorijos. Svieste yra nemažai antioksidantų.

Migdolai. 13 neskaldytų migdolų riešutų – 90 kalorijų. Šis maistas labai naudingas širdžiai. Migdoluose yra vitamino E, užkertančio kelią cholesterolio kaupimuisi ant arterijos sienelių.

Graikiniai riešutai. 15 gramų graikinių riešutų – 65 kalorijos. Tai puiki priemonė, padedanti smegenų veiklai.

Sūris. 20 gramų čederio sūrio – 90 kalorijų. Net ir toks mažas sūrio kiekis 15 procentų aprūpina reikiamu kalcio kiekiu ir sumažina krūties vėžio atsiradimo riziką.

Linų sėmenų aliejus. Du arbatiniai šaukšteliai linų sėklų aliejaus – 80 kalorijų. Linų sėmenų aliejuje yra daugiau оmega-3 rūgščių nei alyvuogių aliejuje, o tai labai naudinga vegetarams ir tiems, kurie apskritai nevalgo mėsos.

Kiaušinis. 1 didelis kiaušinis – 70 kalorijų. Kiaušiniai (su tryniais) yra baltymų šaltinis, juose gausu natūralių maistingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, cholino (vitamino D4), geležies, cinko, karotinoidų ir liuteino. Todėl kiaušinius valgyti rekomenduojama norint sumažinti akių ligų grėsmę, pavydžiui, kataraktos ar geltonosios dėmės degeneracijos. Kiaušiniai stiprina ir protinius sugebėjimus.

Lašiša. 70 gramų keptos ar rūkytos lašišos – 99 kalorijos. Lašišoje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, padedančių palaikyti normalų kraujospūdį, o širdį – geros formos.

Vištiena. Kepta vištos šlaunelė be odos – 75 kalorijos. Suvalgius nedidelį vištienos kiekį organizmas bus aprūpintas kaliu, selenu, cinku ir kitomis maistingomis medžiagomis.

Jautiena. 60 gramų liesos keptos jautienos – 90 kalorijų. Ši porcija – puikus geležies ir proteinų derinys bei sveikatos šaltinis, padedantis palaikyti normalų svorį.

Kivis. Du vidutinio dydžio kiviai – 95 kalorijos. Vienas kivis – tai vitamino C dienos norma. Be to, kivis pirmauja tarp kitų vaisių dėl to, kad jame daugiausiai organinių medžiagų.

Datulės. 15  datulių – 85 kalorijos. Jose gausu aminorūgščių, gerinančių kraujotaką ir palaikančių arterijų pralaidumą.

Moliūgai. Vienas puodelis trinto moliūgo – 85 kalorijos. Šiame kiekyje yra 760 procentų kasdieninės vitamino A normos, 500 miligramų kalio ir dar daug kitų naudingų medžiagų.

Avižos. Mažas avižinis sausainis – 65 kalorijos. Jei ruošiatės kepti sausainius, išsirinkite neskaldytus grūdus, panašius į avižas. Vartodami neskaldytų grūdų produktus, sumažinsite cholesterolio kiekį organizme.

Duona. Riekė stambiagrūdės duonos – 65 kalorijos. Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad vartojant neskaldytų grūdų produktus užkertamas kelias širdies ligų ir diabeto atsiradimui ar paūmėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.