Minutė po minutės: kas nutinka kūnui, kai išgeriate „Coca-Cola“

Gėrimo „Coca-Cola“ mėgėjams – nekokios naujienos. Gerti šį gėrimą yra blogai. Nepaprastai blogai, nors tai taip skanu.

 „Coca-Cola“ – mėgstamas vaikų gėrimas. <br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
 „Coca-Cola“ – mėgstamas vaikų gėrimas. <br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-19 17:02, atnaujinta 2019-08-21 21:58

Praėjus 10 minučių po to, kai išgeriate 330 ml skardinę šio gėrimo, organizmą užplūsta 10 šaukštelių cukraus. Taip teigia vaistininkas Nijaras, publikuojantis tekstus tinklaraštyje „The Renegade Pharmacist“ ir interneto puslapyje „Truth Theory“.

Cukrus smogs taip stipriai, rašo vaistininkas, kad įprastai jūs imtumėte vemti, tačiau gėrime esanti fosforo rūgštis užblokuos skonio jutiklius, todėl skystis pateks į organizmą.

Maždaug per kitas 40 minučių jūsų akių vyzdžiai išsiplės, cukraus kiekis kraujyje staigiai šoktelės, gausite didelę dozę kofeino.

Po 60 minučių „orgija“ jūsų organizme pasibaigs, jūs patirsite savotišką abstinenciją, norėsite šlapintis ir tapsite irzlus. Tuo metu greičiausiai vėl užsimanysite kolos.

Farmacininkas teigia: „Šiame gėrime ne tik gausu kukurūzų sirupo, kuriame yra daug fruktozės, bet ir perdirbtų druskų bei kofeino.

Nuolatinis šių medžiagų, randamų tokiuose gėrimuose ir panašiame perdirbtame maiste, vartojimas dideliais kiekiais gali tapti padidėjusio kraujospūdžio, širdies ligų, diabeto ir persivalgymo priežastimi“.

„Šie faktai apie „Coca-cola“ jus gali šokiruoti, bet tai yra gera priežastis susimąstyti, kodėl neturėtume jos vartoti. Nacionalinė sveikatos tarnyba ką tik sumažino rekomenduojamą kasdienę cukraus dozę nuo 10 iki 7,5 šaukštelio per dieną“, – interneto portalui metro.co.uk sakė dietologė Ella Allred.

Portalas metro.co.uk susisiekė su „Coca-cola“ atstovais ir paprašė pakomentuoti šias išvadas. Štai jų kompanijos atstovo atsakymas: „Žmonės mėgaujasi gerdami „Coca-Cola“ daugiau kaip 129 metus. Kaip ir visus gaiviuosius gėrimus, ją visiškai saugu gerti ir ja mėgautis kaip subalansuotos dietos ar gyvenimo būdo dalimi.

Mes siūlome rinktis gėrimus, kurie atitiktų skirtingų klientų poreikius, įskaitant galimybę rinktis tuos, kuriuose yra mažiau cukraus, kurie yra iš viso be cukraus ir be kofeino.“

Taigi, išsamiau – kas nutinka išgėrus 330 ml „Coca-Cola“. 

Per pirmąsias 10 minučių: 10 arbatinių šaukštelių cukraus smogia jūsų organizmui (tai rekomenduojama visos dienos dozė). Jūs neapsivemiate nuo per didelio saldumo dėl fosforo rūgšties, kuri susilpnina skonį ir leidžia gėrimą nuryti.

Po 20 minučių: cukraus kiekis kraujyje šokteli, paskatindamas staigų insulino išsiskyrimą. Kepenys į tai reaguoja perdirbdamos cukrų į riebalus (tuo momentu jo būna labai daug).

Po 40 minučių: kofeinas visiškai įsisavintas. Akių vyzdžiai išsiplečia, kraujo spaudimas pakyla, kraujotakos sistemoje cirkuliuoja daug cukraus. Adenozino receptoriai smegenyse užblokuojami, kad nesijaustumėte mieguisti.

Po 45 minučių: kūnas padidina dopamino gamybą, taip stimuliuojami pasitenkinimo centrai smegenyse. Lygiai taip pat veikia heroinas.

Daugiau kaip po 60 minučių: fosforo rūgštis sujungia kalcį, magnį ir cinką jūsų žarnyne, dėl to suaktyvėja medžiagų apykaita. Šios medžiagos susijungia su didelėmis cukraus ir dirbtinių saldiklių dozėmis ir taip pat padidina kalcio pašalinimą su šlapimu.

Daugiau kaip po 60 minučių: suveikia diuretinės kofeino savybės (kyla noras šlapintis). Taip organizmas tikisi atsikratyti sujungtų kalcio, magnio ir cinko, kurie buvo pakeliui į jūsų kaulus. Taip pat pašalinami elektrolitai ir vanduo.

Daugiau kaip po 60 minučių: kai energijos perteklius baigiasi, dėl cukraus sumažėjimo pradedate jausti silpnumą. Galite pradėti jaustis sudirgę ir/ar aptingę. Taip pat tuo metu būnate su šlapimu pašalinę visą gėrime buvusį vandenį ir būtinas maisto medžiagas, kurios organizmui būtų pravertusios kaulams ir dantims stiprinti.

Svarbiausia – laikytis visavertės mitybos

Asociacijos „Lietuvos gėrimai“ direktorės Gintės Levišauskaitės komentaras: „Cukraus yra beveik visuose gaiviuosiuose gėrimuose, kaip, beje, ir kitame mūsų kasdien vartojamame maiste. Tai, ar suvartojamas cukrus bus paverstas riebalais ar energija, priklauso nuo suvartojamų ir išnaudojamų kalorijų santykio. Šią auksinę taisyklę jums pasakys kiekvienas dietologas ar treneris.

Kalbant apie kofeiną, jo „Coca-Cola“ gėrime yra keturis kartus mažiau nei tokiame pačiame kiekyje paprastos juodos kavos. Nėra įrodyta, kad cukrus bei kofeinas sukelia priklausomybę. O laikantis visavertės mitybos principų, kai su maistu gaunama pakankamai kalcio ir įvairių vitaminų bei gyvenant aktyviai, naudingų medžiagų organizme tikrai nepritrūks“.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų rugpjūčio 31 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.