Daigus auginančių kauniečių virtuvėje vasara tęsiasi visus metus

Tai, kas sveika, yra skanu. Šią tiesą kauniečiai Indrė ir Vincas Benevičiai siekia įrodyti ir kitiems. Jų virtuvėje vasara tęsiasi visus metus: saulėgrąžų, ridikėlių, liucernų daigus ir kitas kultūras auginanti šeima kasdien valgo salotas iš savo gėrybių, jomis gardina sumuštinius.

Saulėgrąžų daigai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Saulėgrąžų daigai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Liucernos daigai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Liucernos daigai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Liucernų užkanda.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Liucernų užkanda.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Saulėgrąžų daiguose itin daug jodo.
Saulėgrąžų daiguose itin daug jodo.
Saulėgrąžų daigai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Saulėgrąžų daigai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Spindulinės pupuolės. Jas labai mėgsta vaikai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Spindulinės pupuolės. Jas labai mėgsta vaikai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Sumuštinis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Sumuštinis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Salotos „Žali žali“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Salotos „Žali žali“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Indrės ir Vinco Benevičių vaikai nuo mažens įprato valgyti daigus ir daigintas kultūras.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Indrės ir Vinco Benevičių vaikai nuo mažens įprato valgyti daigus ir daigintas kultūras.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lina Šaltė

Nov 1, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 11:18 AM

„Nesame žaliavalgiai – valgome ir mėsą, tačiau daigais ir daigintomis kultūromis paįvairiname savo racioną“, – teigė Vincas, su žmona Indre įsteigęs daigų ūkį „Žali žali“.

Idėją pasufleravo JAV praleistos vasaros

„Kokios čia žolės?“ – klausia dažnas, pamatęs rudenį, žiemą, pavasarį ir vasarą žaliuojančias daigų paklodes. „Žmonės dar mažai žino apie daigus, bet paragavę nustemba, jog tai skanu. Visiems kažkodėl atrodo, kad tai, kas sveika, turi būti neskanu“, – pasakojo kaunietis.

Daigų auginimo idėją šeimai pasufleravo studentiškos vasaros, praleistos JAV. Ten Indrė ir Vincas dirbdavo žinomos žaliavalgės Loretos Vainius ūkyje, kur augino įvairius daigus. Žaliavalgyste neužsikrėtė, tačiau daigais susižavėjo.

„Savo reikmėms ant palangės pradėjome auginti saulėgrąžų daigus. O kai žmona pagimdė, ėmė daugiau laiko leisti namuose, pradėjome auginti daugiau daigų – vežėme juos draugams, kolegoms“, – pasakojo Vincas.

Paragavę daigų užsimanydavo įsigyti jų daugiau. Atėjo metas, kai Benevičių namų palangių ėmė nebeužtekti. Tad prieš pusantrų metų šeima įsteigė savo ūkį.

Ir skanu, ir naudinga

Kodėl jie pradėjo nuo saulėgrąžų daigų? „Nes tai skanu“, – patikino Vincas. Saulėgrąžų sėklose, iš kurių auginami daigai, yra galybė naudingųjų medžiagų – amino rūgščių, mineralų bei galybė vitaminų. Visas šias naudingąsias medžiagas saulėgrąžų sėklos perduoda daigams.

Saulėgrąžų daigai pasižymi itin didelio jodo kiekiu – šio mineralo trūksta mūsų krašte. „Jeigu saulėgrąžų daigų derlių imame be pirštinių, net pirštai paruduoja“, – teigė V.Benevičius.

Šeima pamažu ėmė plėsti ir asortimentą. Atsirado spindulinės pupuolės – jų skonis primena žaliuosius žirnelius ir jas, pasak Vinco, labai mėgsta vaikai.

Spindulinės pupuolės yra labai maistingos, be to, gerai virškinamos. Dėl didelio ląstelienos kiekio jos gerina žarnyno peristaltiką. Taip pat padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko gerą venų bei arterijų būklę. O fitoestrogenų fermentas, esantis spindulinėse pupuolėse, padeda pagerinti odos būklę.

Daigintose spindulinėse pupuolėse ir žaliuosiuose lęšiuose – labai daug baltymų. „Ne veltui šie lęšiai net vadinami žaliąja mėsa. O pupuolės turbūt vienintelis ankštinis augalas, kuris nesukelia vidurių pūtimo“, – aiškino V.Benevičius.

Vienas naudingiausių daigų, kuriame sukaupti praktiškai visi vitaminai, – liucerna. Arabai jas vadino visų maistų tėvu. Šis augalas vertinamas dėl daugybės vitaminų ir mineralų. Vienas iš svarbiausių – vitaminas U, naudojamas skrandžio opoms gydyti. Taip pat liucernoje gausu geležies, kalcio ir fosforo.

Itin įdomūs, pasak Vinco, – ridikėlių daigai. „Daigelis mažytis, bet jame – tokia koncentracija skonio ir savybių, kaip ir pavasariniame ridikėlyje“, – teigė jis.

Indrė ir Vincas patys kasdien gamina salotas, deda daigų ant sumuštinių, ypač tam tinka liucernos daigai. Jos suteikia lengvumo ir pikantiško skonio.

Keletas receptų iš Indrės ir Vinco Benevičių virtuvės

„Žali žali“ salotos

Reikės:

100 g saulėgrąžų daigų;

mango;

avokado;

2 nedidelių agurkų;

20 vyšninių pomidorų;

alyvuogių aliejaus;

2-jų arb. šaukštelių citrinos sulčių;

tiršto balzamiko acto padažo.

Į dubenį sudėkite saulėgrąžų daigus, suberkite vyšninius pomidorus. Mango, avokadą ir agurką supjaustykite Jums priimtino dydžio gabaliukais ir suberkite ant saulėgrąžų daigų. Lengvai permaišykite. Išdalinkite į keturias lėkštutes, pagal skonį pašlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis bei tirštu balzamiko acto padažu. Skanaus!

Gaivūs sumuštinukai

Reikės:

Duoniukų;

Varškės;

Natūralaus jogurto;

Mėgstamų prieskonių (krapai, česnakai, petražolės, pipirai, ir t.t.);

Daigintų žaliųjų lęšių;

Saulėgrąžų daigų;

Varškę maišykite su prieskoniais bei keliais šaukštais natūralaus jogurto, kol gausite kreminę tepamą masę. Ją tepkite ant duoniukų, ant viršaus negailėdami berkite daigintus žaliuosius lęšius bei uždėkite saulėgrąžų daigų. Skanaus!

Liucernų ir spindulinių pupuolių užkanda

Reikės:

Liucernų daigų;

Morkų;

Majonezo;

Daigintų spindulinių pupuolių;

Sutarkuokite morkas. Viską sudėkite į dubenį, išmaišykite. Patiekite nedidelėse salotinėse. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?