Ignas Bakėjus: „Jeigu ne žmona, nežinia, ar būčiau sveikuolis“

Prieš gerus porą metų tarsi šviežio oro gūsis į sporto pasaulį įsiveržė Ignas Bakėjus. Jo vedamos intensyvios treniruotės „Insanity“ išpopuliarėjo akimirksniu. Didžiulis krūvis neišgąsdino sporto mėgėjų, atvirkščiai – akivaizdūs išvaizdos pokyčiai paskatina šimtus žmonių visoje Lietuvoje rytus bei vakarus leisti sporto salėje.

I.Bakėjus dėkingas žmonai, kad ji pradėjo keisti jo mitybos įpročius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Bakėjus dėkingas žmonai, kad ji pradėjo keisti jo mitybos įpročius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Bakėjus su žmona.<br>Asmeninio albumo nuotr.
I.Bakėjus su žmona.<br>Asmeninio albumo nuotr.
I.Bakėjus su žmona.<br>Asmeninio albumo nuotr.
I.Bakėjus su žmona.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 18, 2015, 6:20 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 1:44 AM

Pasak Igno, vizualūs kūno pokyčiai – ne tik sporto, bet ir atsakingos, sveikos mitybos pasekmė.

Portalui lrytas.lt I.Bakėjus papasakojo, kaip sveika mityba atėjo į jo gyvenimą bei pakeitė jo ir jo šeimos kasdienybę. Ignas pasidalijo patarimais, kaip be didelių kančių keisti mitybos įpročius ir sveikais užkandžiais suvilioti vaikus.

– Ignai, jūs ne tik aktyvus sportininkas, padedantis žmonėms dalinti kūno linijas, bet ir atsidavęs sveikos mitybos šalininkas. Kiek metų praktikuojate tokią gyvenseną?

– Kardinaliai pakeičiau mitybą prieš trejus metus, tačiau kelias sveikesnės mitybos link prasidėjo kiek anksčiau, kai susipažinau su savo žmona. Tada rytinę kiaušinienę su šonine pakeitė avižinės košės, mitybą papildė sultys.

Pradėjus maitintis sveikiau, greitai ėmė gerėti mano savijauta. Pastebėjęs tai, dar giliau pasinėriau į sveiką mitybą, prieš trejus metus mano mityboje atsirado glotnučiai, kurie dar labiau pakeitė mano kasdienius maitinimosi įpročius.

Dabartinę savo mitybą įvardinčiau kaip veganinę, tačiau man labiau patinka terminas „augalinė mityba“. Kartais juokaudamas pavadinu save ir „žolėdra“.

– Ar jūsų mitybos įpročius palaiko visa šeima?

– Mūsų šeimos mityba suvienodėjo. Pereiti nuo įprastos mitybos į sveiką šeimai užtruko apie 6 mėnesius. Mano vaikai dar nedideli – vienam 3, kitam 6 metai, tad prižiūrėti jų mitybą ir formuoti įpročius – nemenkas iššūkis. Jei nepasirūpini, kad vietoje greitų užkandžių būtų sveiko maisto porcija, jie griebsis menkaverčio maisto.

Taip dažniausiai elgiasi ir suaugusieji. Jei šalia yra sveiko greito maisto ir žmogus neperalkęs, jis tikrai užkandžiaus sveiku maistu, tačiau jei sveikų užkandžių nebus, jie griebsis to, kas po ranka.

Tai kaipgi pavyko pripratinti vaikus maitintis sveikai. Daugelis pasakytų, kad tai neįmanoma...

Pradžia nebuvo lengva. Vaikai tikrai nenorėjo gerti glotnučių, tik sultis. Bėgant laikui jie paprasčiausiai įprato. Visa šeima pusryčiams geriame glotnučius, tad vaikai kasryt matydavo mane ir žmoną su glotnučių stikline. Tai tapo įprasta.

Po 2-3 mėnesių ir jie įprato. Dabar kitokių pusryčių ir neįsivaizduoja. Net vietoje saldumynų vaikai atsigeria sulčių. Tai – tarsi desertas. Nors buvo laikas, kad ir nuo kai kurių sulčių vaikai spjaudėsi.

Pripratinti vaikus sveikai maitintis nėra lengva, tad vaikams atsisakant sveiko maisto dažnai tėvai nuleidžia rankas. Bet juk tereikia laiko, ir visai nedaug. Kas tie 2-3 mėnesiai, palyginus su 30-40 metų be sveikatos problemų?

Taip pat mes visada su savimi turime sveiko maisto. Tai privaloma. Vos tik pajudame iš namų, kažkas jau nori gerti, kažkas – valgyti. Tad sveiką užkandį rankinėje turėti būtina.

– Ir jūs iš rankų niekada nepaleidžiate glotnučių ir sulčių.

– Taip, man jie privalomi. Daug sportuoju, o po treniruotės visada rekomenduojama išgerti stiklinę sulčių. Taip gaunama naudingų kalorijų, gerojo cukraus, ir jau po 30 minučių galima valgyti. Tokia rutina labai tinka ir metantiems svorį asmenims.

PSO rekomenduoja per dieną išgerti 400-500 ml sulčių, t.y. po stiklinę 5 kartus per dieną. Jei žmonės išgertų bent po stiklinę per dieną – jau būtų didelis žingsnis sveikesnės mitybos link. Lietuvoje išgeriamų sulčių kiekis vienam žmogui yra kritinis, nors vaikų mityboje jos privalomos.

Man labai gaila, kad sultys ir glotnučiai dar tik skinasi kelią į žmonių mitybą. Pas kai kuriuos šaldytuvuose tokių sveikų gėrybių nė su žiburiu nerasi. Graudu. Juk nesveikai besimaitinantys suaugusieji perduoda netinkamus mitybos įpročius savo vaikams.

– Kokių dar negatyvių mitybos įpročių įžvelgiate tautiečių kasdienybėje?

– Manau, didžioji dauguma gyventojų maistą renkasi pagal pakuotės išvaizdą ar maisto skonį. Tačiau tai nėra objektyvūs sveiko maisto pasirinkimo kriterijai. Lyg pirktum katę maiše.

O juk pakanka paskaityti produktų etiketes. Keisdamas mitybą ėmiau skaityti produktų etiketes. Tačiau ne iš karto. Praėjo gal penkeri metai.

Manau, labai svarbu šviesti gyventojus, kaip pasirinkti sveiką maistą, kaip skaityti etiketes ir analizuoti sudėtis, pasakoti vaikams apie sveikos mitybos naudą, sultis, glotnučius.

Vistik matau daug teigiamų pokyčių visuomenėje. Plinta sveiko gyvenimo mada, atsiranda sulčių ir glotnučių barų, tiekėjai darosi skaidresni. Tereikia laiko ir teigiamų paskatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.