Atvira išpažintis: kaip keičiasi gyvenimas atsisakius alkoholio

Amerikietis rašytojas, komikas ir interneto projektų kūrėjas Andy Boyle prie dvejus metus nusprendė visiškai atsisakyti alkoholio.

Dvejus metus negėręs alkoholio A.Boyle ne tik gerokai sulieknėjo, bet ir atrado nuostabių dalykų.<br>Facebook.com/andymboyle nuotr.
Dvejus metus negėręs alkoholio A.Boyle ne tik gerokai sulieknėjo, bet ir atrado nuostabių dalykų.<br>Facebook.com/andymboyle nuotr.
Dvejus metus negėręs alkoholio A.Boyle ne tik gerokai sulieknėjo, bet ir atrado nuostabių dalykų.<br>Facebook.com/andymboyle nuotr.
Dvejus metus negėręs alkoholio A.Boyle ne tik gerokai sulieknėjo, bet ir atrado nuostabių dalykų.<br>Facebook.com/andymboyle nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 10:32 PM

Per tą laiką vyras ne tik numetė 34 kilogramus, bet ir, kaip pats, teigia, visiškai pakeitė savo gyvenimą.

Savo patirtimi ir nuotraukomis, liudijančiomis apie pokyčius, vyras pasidalijo savo tinklraštyje, tinklaraščių platformoje „Medium".

A.Boyle paskutinį kartą prisigėrė prieš dvejus metus, Čikagos komedijų komedijų klubo ir baro „The Lincoln Lodge“ uždarymo metu. Po to vakaro vyras suprato, kad turėtų bent laikinai atsisakyti alkoholio ir mėsos bei susitelkti į produktyvią veiklą.

Nustojęs gerti vyras numetė 34 kilogramus, jo liemens apimtis sumažėjo nuo 107 iki 91 cm, o drabužiai – nuo XXL iki L. Andy pradėjo sportuoti iš pradžių tris, vėliau – keturis kartus per savaitę, nusipirko naują loftą, susirado naują darbą ir parašė knygos juodraštį.

Ir nors išoriniai pokyčiai buvo labiausiai pastebimi, jam svarbiau buvo pasikeitusi vidinė būsena. Užuot kasdien savęs nekentęs vyras pradėjo savimi mėgautis.

Žinoma, A.Boyle neteigia tapęs abstinentu visam laikui.

„Kaip sau sakau, paėmiau atostogas. Galbūt ateityje vėl pradėsiu gerti, o gal ir ne“, – atviravo Andy, pasidalijęs su savo skaitytojais tuo, ką per šią pertrauką suprato.

Pateikiame jo mintis apie tai.

1. Nereikia prisigerti, kad būtų linksma.

Tikrai nustebau! Kaip ir daugeliui, kurie pradėjo gerti vyresnėse klasėse (atsiprašau, mama, mes rūsyje ne tik „bendraudavome“), dauguma dalykų gyvenime sukosi apie alkoholį.

Aplink gėrimą sukosi beveik viskas: komedijiniai pasirodymai, koncertai, pasisėdėjimai po darbo, susitikimai su draugais, pasimatymai, konferencijos, vakarienės, apsilankymai muziejuose. Bet spėkite ką? Visi šie įvykiai nepasikeičia, jeigu negeriate!

Jūs vis dar esate jūs. Gal jūs liekate truputėlį mažiau į tai „įsitraukęs“, tačiau apskritai – ar tai taip jau baisu?

Aš pajutau, kad bendraudamas su vartojančiais alkoholį draugais pradedu jaustis taip pat, kaip ir tuo metu, kai gerdavau drauge su kitais: pradedu kvailioti, linksmintis.

Ir aš prisimenu viską, kas įvyko tų susibūrimų metu, o tai visada nuostabu.

2. Sumažėjo apgailestavimų.

Nuo tada, kai nustojau gerti, dar nebuvo nutikę taip, kad atsibudęs ir pasižiūrėjęs į telefone išsiųstas žinutes gailėčiausi, kad jas parašiau. Aš kontroliuoju savo veiksmus kone visą laiką.

Aš daug ilgiau pagalvoju prieš kam nors atsakydamas. Jeigu supykstu, turiu daugiau laiko nusiraminti, užuot iškart karštakošiskai reagavus. Geriant mano bjaurios savybės pasireikšdavo daug dažniau.

Dabar blogąsias savo savybes suvaldau lengviau. Jos dar kartais išlenda, tačiau dabar jas lengviau kontroliuoju.

3. Pasiruoškite: aplinkiniai jus teis.

Su tuo susidurti buvo keisčiausia. Daug žmonių į jus neigiamai žiūrės dėl to, kad negeriate. Keli dalykai, kuriuos man sakė:

„Nagi, išgerk tik vieną alaus! Nepanašu, kad dabar būtum susitikime ar kažkur panašiai“.

„Negaliu pasitikėti negeriančiais“.

„Su tavimi nelinksma, jeigu negeri“.

„Kai tu negeri, aš apie save pradedu blogai galvoti. Tai mane verčia tavęs nemėgti“.

„Aš negaliu susitikinėti su kuo nors, kas nenori su manimi prisigerti. Atleisk“.

Manau, kad ir pats sakydavau kai kurias šias frazes, kai gerdavau. Būti šalia to, kuris nedaro to, ką jūs mėgstate daryti, niekam nepatinka.

Keli draugai liovėsi su manimi bendrauti, nes aš nustojau gerti. Dėl to buvo nutrūkę (ar net neprasidėję) santykiai su merginomis.Žinau, kad žmonės neigiamai kalbėjo apie mane, nes aš pasirinkau „to nedaryti“.

Keista. Tačiau tenka suvokti, kad alkoholis kitus veikia neigiamai. Dėl to juos užjaučiu ir tikiuosi, kad jie tai supras.

4. Žymiai pagerėjo miegas.

Taip gerai nebuvau miegojęs nuo pradinės mokyklos laikų. Tai nuostabu.

Galėčiau atsiųsti nuorodas į įvarius tyrimus, susijusius su alkoholio žala miegui, tačiau, ei, patikėkite mano žodžiais.

5. Rečiau apima liūdesys.

Nežinau, ar man buvo depresija, tačiau anksčiau dažnai jausdavau liūdesį. Buvo dienų, kai nenorėdavau eiti iš namų ar su kuo nors matytis, ir dažniausiai dėl to, kad savęs nekenčiau.

Dabar sau patinku labiau. Aš dabar gerai jaučiuosi savo kailyje. Pozityvumas yra pagrindinė mano emocija, net jeigu man nutinka kažkas blogo ar net baisaus.

Tarsi būčiau nuspaudęs mygtuką smegenyse ir, užuot matęs blogus dalykus, randu kokią nors priežastį pozityvumui. Tikrai keista, kad tai man nutiko.

6. Atsirado daugiau empatijos kitiems.

Prieš kelias savaites manęs, ėjusio per perėją, vos nepartrenkęs automobilio vairuotojas liepė man eiti po velnių ir mirti.

Senasis „aš“ greičiausiai būtų atsistojęs prieš jį, nejudėdamas išsitraukęs fotoaparatą ar filmavimo kamerą, ir įrašą paviešinęs internete su prierašu: „Ei, pažiūrėkite. Šis šiknius mane bandė partrenkti savo mašina!“ O tada pasijusčiau savimi patenkintas.

Tačiau po pirmojo pykčio proveržio, supratau, kad tam vaikinui greičiausiai buvo siaubinga diena. Gal jis vėluoja į susitikimą? Gal jis skuba į ligoninę aplankyti vėžiu sergančio sūnaus? Gal tėvai jo taip nemylėjo, kaip mane, ir tai jo gyvenimą užpildė neapykanta?

Bet kokiu atveju – šis vaikinas dėl kažko kenčia, o aš norėjau, kad jis būtų laimingesnis. Tada pasijutau keistai, nes iki to momento mano smegenys mane versdavo kenkti visiems stojusiems man skersai kelio. O dabar? Dažniausiai jaučiu empatiją. Man patinka, kad taip dabar elgiuosi.

7. Sutaupote daug pinigų.

Nusipirkau butą.

Norėčiau apsimesti, kad tai ne iš pinigų, sutaupytų negeriant alkoholio ir neperkant užkandžių, kuriuos valgydavau gerdamas, tačiau koks ketvirtadalis pradinio įnašo susitaupė vien dėl to, kad atsisakiau alkoholio.

Taip, žinau.

8. Anksčiau apima nuovargis.

Man gana sunku nemiegoti ilgiau nei iki 11 valandos vakaro, net ir savaitgaliais. Kai išgėrinėdavau, alkoholis buvo stebuklingi degalai, palaikantys mano jėgas ieškant nuotykių.

Dabar, kai nebegeriu, nuotykių, kurie užpildytų manyje esančią tuštumą, nebeieškau. Esu patenkintas tuo, ką padariau per dieną, mano kūnas nuvargsta ir nori miego. Man tai patinka.

9. Tapau neįtikėtinai produktyvus.

Kai didžiausios laisvalaikio dalies nepraleidžiate baruose, padarote daugiau. Aš daugiau skaitau, Daugiau rašau. Daugiau mokausi.

Daugiau laiko, nei anksčiau, praleidžiu save tobulindamas, lankydamasis baruose ir kalbėdamasis su bičiuliais. Aš mažiau bendrauju, nei anksčiau, bet kartu sukuriu daugiau meno ir atiduodu jo daugiau, nei kada nors anksčiau.

Žinau, kad galų gale mirsiu. Tad norėčiau, kad mano sukruti darbai išliktų po manęs – tai būtų tam tikra mano išraiška, kuria kiti žmonės galėtų pasimėgauti. Dėl to man reikia daug dirbti, kad po manęs liktų kažkas apčiuopiamo, kuo kiti galėtų džiaugtis.

Dabar tai atrodo geresnis laiko leidimas, nei pokalbiai baruose su draugais. Tie pokalbiai, žinoma, gal ir buvo malonūs, tačiau prisiminimai apie juos numirs kartu su manimi ir bendravusiais žmonėmis.

Jeigu galiu sukurti kelis dalykus, kurie išliks ilgiau, negu aš, tada mano gyvenimas taps ilgesniu. Tai reiškia, kad aš buvau truputį svarbesniu.

Jeigu kada nors ir jūs pamanysite, kad alkoholis – nebe jums, nieko blogo padaryti pertrauką. Aš paprasčiausiai lioviausi tai daręs. Man tai buvo palyginti nesudėtinga, manau, kad visiems nebus taip lengva.

Bet žinokite, kad susiradau daugybę puikių draugų, kuriems linksma ir be alkoholio. Jūs irgi susirasite.

Sėkmės!

Turnys pirmą kartą publikuotas 2016 metų sausio 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.