Mokslininkai įrodė: šie prieskoniai padės numesti svorį

Manote, kad tobulas patiekalas metant svorį yra tik virta vištiena ar žuvis su salotomis ir rudaisiais ryžiais? Gal ir taip, bet reikia nepamiršti ir keleto svarbių sudedamųjų patiekalų dalių, kurios, kaip įrodyta tyrimais, padeda sudeginti kūno riebalus. Tai – žolelės ir prieskoniai.

Žolelės ir prieskoniai ne tik pagardina patiekalus, bet ir gali pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą ir padėti kūnui greičiau sudeginti riebalus.<br>123rf nuotr.
Žolelės ir prieskoniai ne tik pagardina patiekalus, bet ir gali pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą ir padėti kūnui greičiau sudeginti riebalus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 6:18 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:11 AM

Žolelės ir prieskoniai yra geriausias būdas maistui suteikti skonį be papildomų kalorijų, cukraus, druskos ar kitų kenksmingų priedų, kurie gali trukdyti numesti svorį.

Kodėl? Tai gana paprasta: tyrimais nustatyta, kad jeigu jums nepatinka tai, ką valgote, jūs greičiausiai nustosite laikytis dietos, nesvarbu, kokie disciplinuoti būtumėte.

Žolelės ir prieskoniai prideda maistui nemažai skonio. Net paprasčiausia vištiena gali tapti restorano vertu patiekalu, jeigu ją apibarstysite rozmarinais, paprika, jūros druska ir maltais pipirais.

Be to, dauguma žolelių ir prieskonių gali pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą ir padėti kūnui greičiau sudeginti riebalus.

Interneto portalas „Eat Clean“ išvardijo 13 žolelių ir prieskonių, kurie, kaip įrodė mokslininkai, gali padėti numesti tiek svorio, kiek jūs norite.

Ciberžolė

Šis ryškiai geltonas prieskonis gali jūsų kūnui padėti sudeginti riebalus.

Tai buvo įrodyta 2009 metais Tufts universitete atlikus tyrimą. Po jo paaiškėjo, kad pelės numetė daugiau riebalų, kai joms buvo sušerta kurkumino – aktyvios ciberžolėje esančios medžiagos, nei ėsdamos tokį pat maistą be šios medžiagos.

„Šildantis“ prieskonis ciberžolė pakelia kūno temperatūrą, kuri pagreitina medžiagų apykaitą.

Taip pat šis prieskonis naudingas kovojant su Alzheimerio liga.

Ciberžole galite gardinti sriubas, kepsnius, keptas daržoves ar riešutus.

Cinamonas

Šis klasikinis švenčių prieskonis, kaip įrodyta, normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, padeda sumažinti saldumynų poreikį ir ilgiau išlikti sotiems.

Nors jūs galbūt cinamono barstote tik į pusryčių košę, galite juo drąsiai gardinti ir varškę, jogurtą ar mėgstamą arbatą.

Cinamonas taip pat labai tinka ir šonkauliukams ar mėsos marinatui.

Kajeno pipirai

Jeigu kada nors netyčia įdėtumėte į patiekalą per daug šio prieskonio, tada sužinotumėte, kaip jis smarkiai gali deginti gerklę. Tai reiškia, kad, panašiai kaip ir ciberžolė, Kajeno pipirai pakelia kūno temperatūrą, padėdami pagreitinti medžiagų apykaitą.

Tiesą sakant, pagardindami šiuo prieskoniu patiekalą, pasak tyrėjos Lauren Minchen, galite sudeginti iki 100 kalorijų. 

Pabandykite užbarstyti šių pipirų ant skurdintų riešutų ar įberti į sriubą, omletą, padažus ar pagardus.

Kuminas

Kuminas yra galingas prieskonis. Vos vienas arbatinis šaukštelis viename patiekale gali padėti sudeginti tris kartus daugiau riebalų. Taip parodė naujas tyrimas, atliktas su antsvorio turinčiomis moterimis.

Tai puiki žinia, nes kuminas yra universalus prieskonis, tinkantis beveik bet kokiam patiekalui gardinti. Jo galite dėti visur: į sriubas, troškinius, padažus, duoną, ar kitus kepinius.

Imbieras

Kaip ir cinamonas, imbieras padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai reiškia, kad jis gali apsaugoti nuo gliukozės koncentracijos kraujyje padidėjimo, kai suvalgote maisto, kuriame daug cukraus ar angliavandenių.

Prieskonis, pasak dietologės iš Niujorko Barbaros Mendez, turi tokių pat riebalus deginančių savybių, kaip ir ciberžolė ar Kajeno pipirai.

Užbarstykite smulkinto šviežio imbiero ant keptų patiekalų ar žuvies. Taip pat jo galite pridėti į vaisių salotas ar arbatą.

Česnakas

Nors jo suvalgius burnos kvapas pasidaro nekoks, česnakas padeda deginti riebalus. Atlikus tyrimą nustatyta, kad pelės, kurios ėdė maistą su česnaku, per 7 savaites numetė daugiau svorio, nei pelės, kurios jo nevartojo.

Juodieji pipirai

Kaip ir imbieras, juodieji pipirai pasižymi daugybe riebalus deginančių savybių.

Įrodyta, kad šis prieskonis stabdo riebalų ląstelių formavimąsi, o tai, kaip teigia, B.Mendez, visų pirma gali padėti nepriaugti svorio.

Jeigu dar nenaudojate juodųjų pipirų, tai juos galite dėti į beveik visus patiekalus, net ir į tokius, kurie tradiciškai valgomi su saldžiais priedais – jogurtą, varškę ar avižinę košę.

Kardamonas

Kardamonas yra dar vienas temperatūrą keliantis prieskonis. Vadinasi, jis pagreitina medžiagų apykaitą.

Mėgstamas indų virtuvėje, kardamonas dera su muskatu, cinamonu, gvazdikėliais, imbieru, naminiu prieskonių mišiniu ar su „Chai masala“ – pieno arbata. Šio prieskonio galite dėti ir į kavą, kepinius ar ėrieną.

Kiaulpienės

Nors dauguma daržininkų pienes laiko bjauriomis piktžolėmis, šis augalas populiarėja tarp restoranų šefų ir gaminančių maistą namuose, kaip maistinga žolelė, tinkanti gardinti maistui ir gėrimams.

Pasirodo, ši piktžolė padeda numesti svorio, sumažinti išsipūtusį pilvą ir pagerinti tokių vitaminų, kaip A, C, E, o taip pat ir tokių mineralų, kaip geležis ir kalis, įsisavinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.