Žvaigždžių dietologas nenuolaidžiauja net princesėms

Jauniau už daugumą bendraamžių atrodančio Pierre’o Dukano (74 m.) knygos šluote šluojamos iš parduotuvių lentynų visame pasaulyje. Jo patarimų klauso muzikantai, aktoriai, politikai ir net karaliai. Jo vardu pavadinta dieta padėjo numesti 17 kilogramų ir Prancūzijos prezidentui François Hollande’ui.

Labiausiai prancūzų dietologą P.Dukaną išgarsino tai, kad jis prieš vestuves su Didžiosios Britanijos princu Williamu padėjo sulieknėti K.Middleton.<br>AP nuotr.
Labiausiai prancūzų dietologą P.Dukaną išgarsino tai, kad jis prieš vestuves su Didžiosios Britanijos princu Williamu padėjo sulieknėti K.Middleton.<br>AP nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Jei norite, kad svoris negrįžtų, būtina laikytis visų 4 Dukano dietos etapų.<br>O.Ludvigo nuotr.
Jei norite, kad svoris negrįžtų, būtina laikytis visų 4 Dukano dietos etapų.<br>O.Ludvigo nuotr.
P.Dukanas padėjo sulieknėti ne vienai žinomai moteriai, tarp jų – K.Middleton ir J.Lopez.<br>AP ir „VidaPress“ nuotr.
P.Dukanas padėjo sulieknėti ne vienai žinomai moteriai, tarp jų – K.Middleton ir J.Lopez.<br>AP ir „VidaPress“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Giedrė Balčiūtė, „Lietuvos rytas“

Feb 28, 2016, 6:17 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 5:14 AM

Labiausiai prancūzų dietologas P.Dukanas išgarsėjo prieš kelerius metus, kai į jį kreipėsi būsimoji Kembridžo kunigaikštienė Kate Middleton, paprašiusi padėti sulieknėti prieš savo vestuves su Didžiosios Britanijos princu Williamu, kad įtilptų į puošniąją nuotakos suknelę.

Nuo tada žymiausio pasaulyje dietologo sukurtą dietą atidžiai studijuoja tūkstančiai žmonių visame pasaulyje. Dainininkė Jennifer Lopez, aktorė Penelope Cruz, supermodelis Gisele Bundchen pasakojo, kad laikėsi P.Dukano dietos.

Dietologas pripažino, kad jam nelabai svarbu, su kuo bendrauti – su karaliais ar savo vairuotoju. Pastarasis neretai net būna mielesnis pašnekovas, nes neturi kaukės ir pasipūtimo, būdingo kai kuriems karališkiesiems asmenims, ypač iš arabų šalių.

„Kartą pas mane į konsultaciją atvyko viena Arabijos princesė ir ėmė reikalauti priimti ją nedelsiant.

Aš jai ramiai pasakiau: „Privalote palaukti ne tik tol, kol apžiūrėsiu šį pacientą, bet ir kol pabendrausiu su kitais dviem, laukiančiais eilėje prieš jus“, – juokėsi prisiminęs gydytojas.

Pacientus Paryžiuje jis priima savo biure, pro kurio langus atsiveria vaizdas į Eiffelio bokštą.

Tame pačiame name gyvena ir pats P.Dukanas su šeima – žmona Christine ir dviem vaikais: dukrele Maya ir sūnumi Sacha.

„Vedžiau būdamas 42 metų. Sūnus Sacha gimė, kai buvau 43 metų, o vėliau gimė ir duktė Maya“, – šeimą pristatė P.Dukanas.

Jis pats gimė Alžyre, Prancūzijos žydų šeimoje. Motinos neteko sulaukęs vos 18 metų ir po jos mirties jautėsi tarsi praradęs dalelę savęs.

Šeimoje P.Dukanas – vienintelis gydytojas ir nemano, kad vaikai sugalvotų sekti jo pėdomis. Jie jaučia savotišką nuoskaudą dėl medicinos ir neretai jam juokais priekaištauja, kad gydymui tėvas skiria daugiau dėmesio nei jiems.

„Bet aš jiems sakau: „Aš su jumis gyvenu!“ Juk mano kontora yra tame pačiame name, kuriame gyvename. Taigi kasdien girdžiu, kada mano dukrelė grįžta namo“, – paaiškino medikas.

„Kartą įvyko kuriozinis nutikimas. Maya, tuomet jai buvo gal aštuoneri, grįžo namo ir nė nepasibeldusi užėjo į mano kabinetą, kuriame apžiūrinėjau apsinuoginusią pacientę. Maya į ją pažiūrėjo ir kaip niekur nieko paklausė: „Ar čia tavo naujoji draugė?“ Tai nuskambėjo dviprasmiškai“, – kvatojosi gydytojas.

Jo žmona Christine – namų šeimininkė.

„Mano žmona niekada nedirbo ir aš to nenorėjau. Kai ją vedžiau, viena mano iškeltų sąlygų buvo ta, kad ji nedirbtų, o liktų su vaikais ir ramiai, be streso juos auklėtų.

Kad būtum gera motina, reikia jaustis laisvai. Žinoma, nedirbanti žmona yra prabanga, bet aš gi dirbu už du ir galiu sau tai leisti“, – sakė gydytojas.

Nors P.Dukanas vis dar kartais priima pacientus, daugiausia pelno jam davė ne gydytojo praktika, bet knygų rašymas. Daktaras P.Dukanas yra vienas labiausiai skaitomų Prancūzijos autorių. Jis parašė 19 knygų, kurios buvo išverstos į 25 kalbas, tarp jų ir į lietuvių.

Populiariausia dietologo knyga yra „Dukano dieta. Gyvenimo būdo vadovas norintiems sulieknėti“ (pranc. „Je ne sais pas maigrir“).

Ji parduota jau 16 milijonų egzempliorių tiražu.

Kaip teigė pats dietologas, ją parašius, jo gyvenimas ir mąstymas smarkiai pasikeitė. P.Dukanas vis rečiau priima pacientus, nes vis dažniau keliauja po pasaulį pasakodamas apie savo sukurtos dietos principus.

„Mano misija galbūt skamba kiek utopiškai – padėti kuo didesniam būriui žmonių, kenčiančių nuo antsvorio“, – prisipažino P.Dukanas.

Įdomu tai, kad dietologu P.Dukanas tapo atsitiktinai. Jis baigė neurologiją, o siekdamas daugiau užsidirbti tapo bendrosios praktikos gydytoju.

„Vienas mano pacientų buvo poezijos leidėjas. Mes nuolat kalbėdavomės su juo apie poeziją ir tapome bičiuliais. Kartą jis man pasakė: „Pažiūrėkite į mane – koks aš storas. Jūs išgydėte daugybę mano ligų ir aš jumis pasitikiu. Norėčiau, kad padėtumėte man sulieknėti.“

Tas žmogus svėrė apie 130–140 kilogramų. Nors P.Dukanas pasakė neišmanantis apie dietologiją, pacientas vis tiek atkakliai prašė pagalbos: „Sukurkite man kokią nors dietą. Iš jos galite išmesti visus produktus, bet palikite tik vieną – mėsą.“

„Kai jis tai pasakė, pajutau neįtikėtiną palengvėjimą ir patariau: „Tuomet valgykite mėsos tiek, kiek norite.

Gerkite daug vandens ir valgykite vien mėsą – nieko daugiau, o po penkių dienų ateikite pas mane.“ Kai jis grįžo, buvo numetęs penkis kilogramus“, – teigė dietologas.

Laimingasis pacientas paklausė, ką jam daryti toliau. P.Dukanas pasiūlė tą patį daryti dar penkias dienas. Taip ištirpo dar trys nereikalingi kilogramai. Tačiau gydytojas suprato, kad išmesti iš valgiaraščio daržoves nebūtų teisinga, todėl liepė valgyti ir jų.

Tai pacientą nuvylė. Valgydamas ir mėsą, ir daržoves jis per penkias dienas nenumetė nė kilogramo, tad pareiškė grįžtantis vien prie mėsos. Vis dėlto gydytojas liepė ir toliau penkias dienas valgyti tik mėsą, o kitas penkias – ir daržoves. Taip kaitaliojant mitybos režimą vyrui pavyko numesti net 40 kilogramų.

„Kai pamačiau šio žmogaus laimę numetus svorio ir palyginau ją su nelaime, su kuria kasdien susidurdavau neurologijos ligoninėje, supratau, kad einu teisingu keliu, tad vėl įstojau į universitetą ir ėmiau mokytis mitybos bei dietologijos“, – sakė P.Dukanas.

Jis gydė pacientus klasikiniu būdu – leisdamas valgyti visko, bet po truputį, ir nurodydamas nuolat skaičiuoti kalorijas.

Bet pacientų svoris krito tik pamažu. Tada P.Dukanas prisiminė žmogų, kuris mėgo mėsą, ir sukūrė baltymų vartojimu pagrįstą dietą.

P.Dukanas teigė, kad jo dieta neturi vadinamojo „jo-jo“ efekto, kai numesti kilogramai po kiek laiko grįžta. Žinoma, kad svoris nesugrįžtų, būtina pereiti visus keturis dietos etapus.

„Jeigu laikysitės dviejų pirmųjų dietos etapų, jums duodu šimtaprocentę garantiją, kad sulieknėsite. Vienintelė išimtis gali būti tiems, kurie turi problemų su skydliauke. Dėl to prieš imantis mano dietos būtina nueiti pas endokrinologą.

Jei sustosite ties antruoju dietos etapu ir nesilaikysite likusių dviejų, garantuoju, kad svoris grįš. Bet jei pereisite visus keturis etapus, duodu jums dar vieną garantiją – jūs niekada nesustorėsite“, – kalbėjo dietologas.

Vis dėlto P.Dukano dieta sulaukė nemažai kritikos. 2011 metais Didžiosios Britanijos dietologų asociacija ją net paskelbė blogiausia dieta, kuri esą nepagrįsta moksliškai ir gali sukelti sveikatos problemų.

Dietologas neneigė, kad laikantis jo dietos gali atsirasti sveikatos sutrikimų: pradėti svaigti galva, kurį laiką kamuoti specifinis kūno kvapas, sumažėti kraujospūdis. Bet tai esą smulkmenos, palyginti su problemomis, kurias sukelia nutukimas: širdies ligomis, diabetu.

„Dėl mano dietos yra tas pat, kaip ir dėl vaistų. Vartojant antibiotikus gali suviduriuoti, bet jeigu jų negersi, bus dar blogiau“, – palygino dietologas.

Ar jis pats laikosi savo dietos principų? P.Dukanas teigė atkreipiantis dėmesį į tai, ką ir kokiais kiekiais valgo.

Jis nevalgo baltos duonos, nes tai – gryni angliavandeniai, baltojo cukraus – jį keičia tokiais saldikliais kaip stevijos ar aspartamas, negeria gazuotų saldžiųjų gėrimų ir nevalgo pernelyg daug makaronų. Be to, kasdien po 25 minutes bėgioja.

„Savo sukurtą mitybos metodą ginu jau 40 metų. Ar įsivaizduojate, kas būtų, jeigu apie tai kalbėtų storas gydytojas? Išmokau rinktis sveikatai naudingus produktus“, – kalbėjo P.Dukanas.

Atsisveikinant pasidomėjau, kas jam padeda atrodyti taip gerai, įžengus į aštuntąją dešimtį.

„Laimė, – akimirksniu atsakė. – Mėgaujuosi gyvenimu, man viskas įdomu, todėl viskas ir atrodo lengva. Žinau, kad nemažai mano bendraamžių išeina į pensiją ir laiką leidžia prie televizoriaus. Tai – ne gyvenimas. Kartais norėčiau, kad mano para turėtų 27 valandas. Todėl ir ieškau, kas man parduotų to papildomo laiko, bet niekas to nenori.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.