Kodėl verta pabandyti mėnesį gerti vien tik vandenį?

Kaip visiems žinoma, vanduo mums yra gyvybiškai būtinas. Jau vien dėl to, kad didžiąją dalį mūsų organizmo sudaro vanduo.

Jeigu visą mėnesį gersite vien tik vandenį, netruksite pajusti didžiulę naudą savo organizmui.<br>123rf nuotr.
Jeigu visą mėnesį gersite vien tik vandenį, netruksite pajusti didžiulę naudą savo organizmui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 6:32 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 4:00 AM

Ne tik odai, įvairiems organams, bet ir kiekvienai organizmo ląstelei vanduo yra toks pat svarbus, kaip ir bet kuriam ant mūsų palangės žydinčiam augalui.

Palyginimas su augalais nėra atsitiktinis. Jeigu augalas gauna vandens pakankamai – ne per daug ir ne per mažai – jis žydi, žaliuoja ir yra laimingas. Mes, taip pat, kaip ir tas augalas, turėtume nepamiršti gerti vandens.

Tačiau dažnai pakeičiame jį kitais gėrimais: vaisvandeniais, dideliais kiekiais kavos ar arbatos, pienu, mėgstamu alkoholiu ir panašiai.

O kas nutiktų, jeigu 30 dienų mestume sau iššūkį ir atsisakytume visų gėrimų, išskyrus vandenį? Visai nebūtina per tą mėnesį ką nors keisti mityboje, mažinti ar didinti fizinę veiklą.

Pirma, apie ką turbūt pagalvojote, kad taip sutaupytumėte pinigų. Taip, tai neabejotina tiesa. Bet jeigu 30 dienų negersite jokių kitų gėrimų, išskyrus vandenį, tai suteiks ir daug naudos jūsų organizmui.

1. Padidės jūsų kūrybiškumas ir protinė veikla.

Kaip rašoma žurnale „Neuroscience“, jeigu mėnesį gersite tik vandenį, po 30 dienų smegenys jus nustebins gerokai greitesne reakcija.

Efektyviai smegenų veiklai reikia daug deguonies, ir vanduo padeda greičiau juo aprūpinti.

Taigi gerdami vien vandenį galų gale sugebėsite geriau susikaupti ir kur kas greičiau ir aiškiau mąstyti.

Jeigu per dieną išgersite 8-10 stiklinių vandens, jūsų pažintiniai gebėjimai pagerės 30 procentų.

2. Atrodysite jaunesni už bendraamžius.

Gerdami vandenį sulėtinsite senėjimo procesus, užtikrindami vandens pusiausvyrą jūsų odoje. Tai padės sudrėkinti odą, – jis bus sveika, lygi, švytinti, jauna ir be raukšlių.

Nereikia pamiršti ir raumenų – vanduo padės išlaikyti jų tonusą. Norėdami to pasiekti turėtumėte gerti gryną vandenį.

Dienraštyje „Daily Mail“ 42 metų žurnalistė ir dviejų metų mama Sarah Smith aprašė, kaip jai pavyko pasiekti tai, kad atrodė net dešimčia metų jaunesnė – 30 dienų ji gėrė vien tik vandenį.

Gerti vien vandenį moteris nusprendė siekdama atsikratyti nuolatinių ją kamavusių galvos skausmų ir pagerinti virškinimą.

Kad to pasiektų, S.Smith visą mėnesį kasdien išgerdavo apie 3 litrus vandens, ir rezultatai po mėnesio pribloškė: dingo nuolat kamavę galvos skausmai, pagerėjo virškinimas, sumažėjo svoris ir liemens apimtis, o svarbiausia – pasikeitė išvaizda, ir ji ėmė atrodyti net 10 metų jaunesnė! Neblogai, tiesa?

Moteris atviravo: „Aš nuoširdžiai nesitikėjau tokių pokyčių. Dabar žiūriu į veidrodį ir matau jame kitą moterį. Dingo tamsūs ratilai aplink akis, atsigavo oda – ji tapo tokia, kokios neturėjau net paauglystėje. Su manimi įvyko tiesiog nuostabūs pokyčiai. Jaučiuosi dailesnė ir sveikesnė ir, kas įdomiausia, vienintelis, ką pakeičiau savo gyvenime – buvo sprendimas gerti vandenį!“

3. Jūsų imunitetas parodys raumenis.

Slovakų patarlė byloja: „Švarus vanduo – tai pirmas vaistas“. Ir tai – ne perdėta!

Vanduo veikia kaip optimalias organizmo funkcijas sužadinantis katalizatorius. Išmintingai vartodami vandenį padėsite tinkamai funkcionuoti kepenims ir inkstams. Kaip tik šie organai atsakingi už nuodingų medžiagų, toksinų ir cukraus pašalinimą iš kraujo.

Taigi, pasak šios srities tyrėjų, geriant vandenį stabilizuotųsi pH pusiausvyra, sumažėtų akmenų formavimasis inkstuose ir sumažėtų polinkis į galvos ir kitokius skausmus.

4. Sutvirtės jūsų širdis.

Vanduo pagerina širdies sveikatą. Jį geriant sumažėja infarkto rizika, kadangi suskystėja kraujas ir sumažėja kraujo spaudimas.

Jeigu likus valandai prieš miegą išgersite vieną stiklinę vandens, tai gali apsaugoti nuo gresiančio infarkto ir insulto. Vos viena stiklinė padės lengviau aprūpinti jūsų širdį ir kitus organus deguonimi.

Amerikiečių epidemiologijos žurnale buvo paskelbti šešerius metus trukusio tyrimo rezultatai. Pasirodo, kad žmonės, kurie per dieną gėrė daugiau nei penkias stiklines vandens, maždaug 41 proc. sumažino mirties nuo infarkto riziką, palyginti su tais, kurie išgerdavo tik po dvi stiklines.

5. Judėti bus lengviau.

Vanduo padeda atkurti kremzlinius audinius, todėl sąnariai gali kur kas plastiškiau judėti. Taigi tikėtina, kad net ir didesnis fizinis krūvis jūsų sąnariams padarys mažiau žalos.

6. Galėsite atsisveikinti su dalimi taip nemėgstamų riebalų.

Jeigu 30 dienų gersite tik vandenį, tai padės jūsų kūnui iš gyvybiškai svarbių organų lengviau pašalinti toksinus ir šlakus. Todėl jūsų kūnas taps švaresnis, ims deginti pilvo riebalus.

Iš pradžių jūsų svoris gali netgi padidėti, kadangi kūnas pradės kaupti vandenį. Tačiau po tam tikro laiko organizmas persijungs į naują režimą.

Vanduo taip pat pradės veikti kaip alkio slopintojas, rašo interneto portalas „Press.Me“. Jūs pradėsite suvartoti mažiau kalorijų.  

7. Pagerės jūsų medžiagų apykaita.

Tyrimai rodo, kad nuolat geriant vandenį stimuliuojama medžiagų apykaita, nepriklausomai nuo jūsų mitybos. Jeigu pabudę rytais išgersite vos pusę litro vandens, jūsų medžiagų apykaita padidės 24 procentais.

O kuo gi naudinga medžiagų apykaita, paklausite jūs. Ji tiesiogiai atsakinga už mūsų organizmo chemines reakcijas, kurios palaiko gyvybę. Taip pat ji labai lemia kūno apimtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.