Tačiau šiuose produktuose, kuriuos galima vartoti kasdien, yra daug vitaminų, mineralų ir naudingųjų maisto medžiagų. Vienuose jų, pavyzdžiui citrinose arba graikiniuose riešutuose, gausu vitamino C, kiti praturtinti omega-3 riebalų rūgštimis.
Kaip tik todėl jie yra laikomi sveikiausiais planetoje maisto produktais.
Sužinokite, kas jie tokie. Štai sveikiausių produktų dešimtukas, kurį pateikė Didžiosios Britanijos interneto portalas „MailOnline“.
Vienoje citrinoje yra 100 proc. dienos vitamino C dozės. Tai gali padėti padidinti „gerojo“ (DTL) cholesterolio kiekį kraujyje ir sustiprinti kaulus.
Citrusiniai flavonoidai, esantys citrinose, gali padėti pristabdyti vėžio ląstelių dauginimąsi ir turėti priešuždegiminį poveikį.
Viename vidutinio dydžio brokolyje yra daugiau nei 100 proc. dienos vitamino K dozės ir beveik 200 proc. vitamino C dienos dozės. Tai – dvi svarbiausios kaulų statybinės medžiagos.
Jie taip pat padeda atitolinti ir daugelio rūšių vėžį.
Vos 7 gramai juodojo šokolado gali sumažinti kraujo spaudimą žmonėms, nesiskundžiantiems kitais negalavimais.
Kakavos milteliuose gausu flavonoidų ir antioksidantų, kurie sumažina vadinamojo blogojo ir padidina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Saldžiosios bulvės
Vienoje bulvėje yra 66 mikrogramai ląstelių statybinės medžiagos – folio rūgšties. Tai – beveik tiek pat, kiek ir saujoje špinatų ar brokolio.
Taip pat vienoje saldžiojoje bulvėje yra 8 kartus daugiau, nei rekomenduojama dienos dozė, vitamino A, kuris saugo nuo vėžinių susirgimų ir stiprina imunitetą.
Tai puikus omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis, kuris sumažina riziką susirgti depresija, širdies ligomis ar vėžiu.
85 gramuose lašišos yra 50 proc. reikalingos dienos niacino (nikotino rūgšties), kuris saugo nuo Alzheimerio ligos ir atminties praradimo.
Juose yra daugiau nei kituose riešutuose omega-3 riebiųjų rūgščių, galinčių sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
Taip pat įrodyta, kad omega-3 gali pakelti nuotaiką ir padėti kovoti su vėžiu bei apsaugoti nuo pavojingų saulės spindulių poveikio (bet tai nereiškia, kad reikėtų pamiršti apie apsauginius kremus su SPF filtru).
Avokadai
Juose gausu sveikų riebalų, kurie, kaip parodė vienas tyrimas, gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį iki maždaug 22 procentų.
Viename avokade yra daugiau nei pusė dienos dozės ląstelienos ir 40 proc. folio rūgšties, kuri gali sumažinti širdies ligų riziką.
Česnakas
Česnakas yra galingas ginklas prieš ligas, kuris gali sustabdyti pavojingų bakterijų, įskaitant E.coli, augimą.
Alicinas, esantis česnakuose, pasižymi galingomis priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat, kaip įrodyta, gali padėti sumažinti cholesterolio lygį ir kraujo spaudimą.
Špinatai
Špinatuose yra liuteino ir zeksantino. Tai – atioksidantai, svarbūs akių sveikatai.
Naujausi tyrimai parodė, kad špinatai yra ir vieni iš efektyviausiai vėžiniams susirgimams kelią užkertančių maistinių augalų.
Jeigu keturis kartus per savaitę valgysite ankštines daržoves (pupeles, žirnius ar lęšius), tai padės sumažinti širdies ligų pavojų net iki 22 proc.
Tas pats kiekis šių daržovių taip pat gali padėti sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu.
Parengė Giedrė Balčiūtė