Septynios priežastys, kodėl verta dažniau valgyti grikius

Ar žinote, kiek gėrio yra pakelyje, ant kurio užrašyta „Grikiai“? Šios kruopos – tai kruopų karalienės, sukaupusios didžiausius naudingųjų medžiagų – geležies, jodo, kalcio ir kitų medžiagų – lobius.

Grikių košė puikiai tinka pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Grikių košė puikiai tinka pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2016, 7:20 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:55 AM

Grikiai itin tinka įvairioms dietoms, tačiau dažniau jų valgyti turi ne tik tie, kurie siekia sulieknėti. Kodėl verta dažniau virti grikių košę ar gaminti kitus patiekalus? Priežastis išvardijo sovkusom.ru

1. Įrodyta, kad grikiai gerina nuotaiką. Virti grikiai stimuliuoja smegenų veiklą, padidina protinę, psichinę ir emocinę ištvermę. Šiose kruopose yra daug nervų sistemos veiklai reikalingų B grupės vitaminų.

2. Grikiuose esantys angliavandeniai yra lėtai pasisavinami, todėl ilgiau jaučiamas sotumo jausmas. Dėl tos pačios priežasties šios kruopos itin naudingos žmonėms, sergantiems diabetu: jų suvalgius insulino kiekis kyla palengva, tolygiai. 

3. Grikiai – tai kūnui reikalingų nepamainomų aminorūgščių ir baltymų šaltinis. Juose esantys baltymai panašūs į kiaušinio baltymus. Tačiau, lyginant su gyvūninės kilmės produktais, grikiuose esantys baltymai labai gerai pasisavinami.

4. Grikių dietos populiarumas grindžiamas tuo, kad šiose kruopose yra medžiagų, kurios spartina medžiagų apykaitą, šalina susikaupusius skysčius ir padeda lieknėti.

5. Rūgštys, esančios grikiuose, padeda reguliuoti virškinamojo trakto veiklą. Taip pat grikiuose daug skaidulų, todėl jie padeda tiems, kuriuos kamuoja vidurių užkietėjimas. 

6. Grikiuose yra daug rutino (vitamino P), kuris stiprina kraujagysles, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.   

7. Grikiai padeda kovoti su vadinamuoju bloguoju cholesteroliu, mažina jo kiekį. Todėl jų dažniau turėtų valgyti pagyvenę žmonės ir tie, kuriems kyla didesnė širdies ligų rizika.

Grikių kruopų yra dviejų rūšių – kepintų ir nekepintų. Pastarosios yra šviesios spalvos ir švelnesnio skonio nei kepintos.

Kepintų grikių kruopų nebūtina virti – pakanka pamirkyti per naktį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.