Žymusis dietologas atskleidė, ką dažniausiai gamina pats

Žinomas prancūzų dietologas Pierre'as Dukanas, sukūręs dietą, padėjusią numesti svorio ne vienai pasaulio įžymybei, prisipažino pats dietos nesilaikantis.

Dietologui ypač patinka baklažanų užkepėlė, kuri atitinka visus jo dietos principus.<br>123rf nuotr.
Dietologui ypač patinka baklažanų užkepėlė, kuri atitinka visus jo dietos principus.<br>123rf nuotr.
P.Dukanas vaikystėje mėgdavo daug ir skaniai pavalgyti.<br>G.Balčiūtės nuotr.
P.Dukanas vaikystėje mėgdavo daug ir skaniai pavalgyti.<br>G.Balčiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 4:25 PM, atnaujinta Apr 18, 2018, 8:23 PM

Ypač jis mėgo daug ir skaniai pavalgyti vaikystėje. Tą pomėgį lėmė vienas žaidimas, kurį žydų kilmės P.Dukanas, žaisdavo su savo draugais.

„Kai buvau mažas berniukas, maždaug kartą per metus mes švęsdavome šventę, kuriai pasibaigus valgydavome visokius skanumynus.

Visi maži vaikai – berniukai ir mergaitės – po šios šventės varžydavosi, kieno pilvas nuo tų skanumynų išsipūs labiausiai. Pasisegdavome marškinius ir vienas kitam girdavomės savo atsikišusiais pilvais.

Tas, kuris laimėdavo, pasiimdavo lėkštelę ir, apnešdavęs ją ratu, iš visų pralaimėjusiųjų surinkdavo pinigus“, – juokėsi prisiminęs dietologas.

Taigi būdamas mažas jis buvo, kaip pats sako, pavalgyti mėgdavęs gurmanas, dievindavęs pyragaičius.

Vis dėlto tapęs dietologu liovėsi taip dažnai valgyti saldumynus.

„Ar įsivaizduojate, kaip atrodyčiau, jeigu patarinėčiau, kaip sulieknėti, pats būdamas apkūnus?“ – klausė P.Dukanas, kurio patarimų, kaip tinkamai pasirinkti maistą, kad tirptų kilogramai, paiso tokie įžymūs žmonės, kaip Kembridžo hercogienė Kate Middleton, dainininkė Jennifer Lopez, aktorė Penelope Cruz ar supermodelis Gisele Bundchen.

Nors ir stengiasi nepersivalgyti, iš savo valgiaraščio P.Dukanas neišbraukia mažyčių nuodėmių, tokių kaip juodasis šokoladas ar dietinė kola.

Paklaustas, ką mėgsta valgyti, P.Dukanas išvardijo: „Man patinka lašiša, daržovės, juodasis šokoladas, kuskusas. Labai mėgstu obuolius. Jie nėra labai prabangus maistas, bet jų turi būti visur, kur bebūčiau. Kartais man patinka bolivinė balanda, taip pat lęšiai, paruošti su pomidorais“.

Ir nors pats teigia niekada nesilaikęs dietos, kai kurių dalykų garsusis dietologas nevalgo. Vienas tokių – balta duona, kurią, pasak P.Dukano, sudaro gryni angliavandeniai.

Dietologas nevartoja ir baltojo cukraus, keisdamas jį dirbtiniais saldikliais, tokiais, kaip stevija ar aspartamas, atsisako ir saldintų gėrimų, išskyrus jau minėtą „Coca-Cola Light“, stengiasi per daug nevalgyti makaronų.

P.Dukanas yra įsitikinęs, kad norint sveikai maitintis reikia stengtis kuo dažniau gaminti ir valgyti namuose. Tuomet tikrai žinosite, iš ko sudarytas patiekalas.

Įžymusis dietologas ir pats kartais mėgsta pasisukioti virtuvėje, o su „Skonio“ skaitytojais mielai pasidalino mėgstamiausio savo patiekalo receptu, kurį galite lengvai paruošti namuose.

Šis patiekalas – baklažanų užkepėlė. Jai paruošti reikės baklažano, jautienos faršo, svogūnų, pomidorų ir parmezano ar panašaus sūrio.

„Gaminu šį patiekalą paprastai: kepimo inde iš pradžių išdėlioju pjaustytą baklažaną, tada faršą, sumaišytą su svogūnais, ant viršaus dedu pomidorus ir šiek tiek parmezano sūrio. Visa tai pašaunu į orkaitę ir kepu 40 minučių.

Tai – labai geras patiekalas, puikiai tinkantis laikantis mano dietos antrosios, trečiosios ir ketvirtosios pakopų, nes jame yra daržovių – tai baklažanai, svogūnai, pomidoras ir mėsos – jautienos faršo. Juk daržovės ir mėsa yra svarbiausi mano dietos ingredientai“, – priminė P.Dukanas, apie kurio įžymiąją keturių etapų dietą, kuri neva neturi jokio vadinamojo „jo-jo“ efekto, „Skonis“ rašė jau anksčiau.

Skaitykite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?