Geriausi ir blogiausi pusryčiai, kuriais pradedate dieną

Ar sveikai pusryčiaujate? Norite sužinoti, koks valgis yra geriausias, o koks – blogiausias geram dienos startui?

Virtas kiaušinis.<br>123rf nuotr.
Virtas kiaušinis.<br>123rf nuotr.
Plakta kiaušinienė.<br>123rf nuotr.
Plakta kiaušinienė.<br>123rf nuotr.
Kakaviniai javainiai.<br>123rf nuotr.
Kakaviniai javainiai.<br>123rf nuotr.
Sumuštinis su lašiša.<br>123rf nuotr.
Sumuštinis su lašiša.<br>123rf nuotr.
Rūkyta silkė.<br>123rf nuotr.
Rūkyta silkė.<br>123rf nuotr.
Avižinių dribsnių košė.<br>123rf nuotr.
Avižinių dribsnių košė.<br>123rf nuotr.
Angliški pusryčiai.<br>123rf nuotr.
Angliški pusryčiai.<br>123rf nuotr.
Mėlynių ir bananų kokteilis.<br>123rf nuotr.
Mėlynių ir bananų kokteilis.<br>123rf nuotr.
Juoda kava.<br>123rf nuotr.
Juoda kava.<br>123rf nuotr.
Kukurūzų dribsniai.<br>123rf nuotr.
Kukurūzų dribsniai.<br>123rf nuotr.
Vasaros uogų dubenėlis.<br>123rf nuotr.
Vasaros uogų dubenėlis.<br>123rf nuotr.
Sumuštiniai su avokadu.<br>123rf nuotr.
Sumuštiniai su avokadu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2016-06-29 07:03, atnaujinta 2017-05-20 09:46

Britai sudarė sveikiausių ir nesveikiausių pusryčių reitingą: nuo juodos kavos, avižinių dribsnių košės, sumuštinio su lašiša iki traškių dribsnių.

Šį tyrimą inicijavo grupė, pasisakanti už cukraus mažinimą mityboje „Action on Sugar“ . Ji nurodo, kad žmogus per dieną neturėtų suvartoti daugiau kaip 90 gramų cukraus, iš kurių 25 g (šešis šaukštelius) turi sudaryti cukrus, kuriuo saldiname arbatą ar kavą, medus, sirupas, taip pat cukrus, esantis vaisių sultyse, rašo “Daily Mail“ 

Visą kitą cukraus kiekį turime gauti su maistu: arba tai laktozė, esanti piene, arba cukrus, esantis vaisiuose.

Labiausiai grupę nustebino tai, kad populiariuosiuose javainių batonėliuose, kuriuos įprasta laikyti sveikais, yra netgi daugiau cukraus nei dubenėlyje kakavinių javainių.  Bet tai – ne vieninteliai nerimą keliantys maisto produktai. 

Pateikiame kai kurių populiariausių pusryčių Jungtinėje Karalystėje įvertinimą.

Du skrudintos duonos sumuštiniai su avokadu. Įvertinimas – 8 iš 10.

Po tokių pusryčių jūsų organizmas bus aprūpintas 40 proc. paros normos vitamino E. Tai svarbus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo pažeidimų. Geras skaidulų šaltinis. 

Didriestainis arba baltos duonos sumuštinis su rūkyta lašiša. Įvertinimas – 6 iš 10. 

Nedaug cukraus, daug naudingųjų baltymų, kalcio ir omega-3 riebiųjų rūgščių. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad tokiuose pusryčiuose yra beveik ketvirtadalis paros normos riebiųjų rūgščių ir 40 proc. druskos. Patartina rinktis visadalių grūdų duoną. 

Angliški pusryčiai. Įvertinimas – 1 iš 10.

Šį patiekalą sudaro gausybė komponentų: kiaušinis, keptos dešrelės, kumpis, duona, kepti pievagrybiai. Dažnai vienintelės daržovės – keptos pupelės. Kalorijų bomba: porcijoje – 880. Tokiuose pusryčiuose yra 80 proc. dienos normos sočiųjų riebalų, dėl kurių kemšasi kraujagyslės. Jau nekalbant apie didžiulį druskos kiekį.

Avižinių dribsnių košė su auksaspalviu sirupu. Įvertinimas – 5 iš 10.

Buvo vertinama košė, išvirta iš 50 g avižinių dribsnių, 270 ml pieno, paskaninta, kaip britai mėgsta, šaukštu auksaspalvio sirupo. Ši košė – puikus cholesterolio kiekį mažinančių avižinių dribsnių šaltinis, praturtintas skaidulomis ir kaulus stiprinančiu kalciu. Tačiau sirupas šį patiekalą nubloškia reitingo lentelėje žemyn. Jeigu vietoje sirupo būtų naudojamos razinos, ši košė gautų aukščiausią įvertinimą – 10 iš 10. 

Naminis mėlynių ir bananų tirštasis kokteilis. Įvertinimas – 6 iš 10.

Buvo vertintas kokteilis, pagamintas iš vieno mažo banano, 125 g mėlynių ir 100 ml migdolų pieno. Patartina sumažinti porciją, nes joje daug cukraus, gadinančio dantis ir didinančio gliukozės kiekį kraujyje. Taip pat geriau pakeisti migdolų pieną neriebiu karvės pienu, kuriame daugiau baltymų ir kalcio. 

Čia rasite daugiau pusryčiams tinkamų kokteilių receptų.

Kakaviniai javainiai. Įvertinimas – 1 iš 10.

Trečdalį jų sudaro cukrus. 30 g jų – tai tas pats, kas suvalgyti du šokoladinius sausainius. Ir nors šie javainiai praturtinti geležimi ir B grupės vitaminais, taip pat kalciu, kur kas geriau šių medžiagų gauti iš mažiau saldžių produktų. 

Kukurūzų dribsniai. Įvertinimas – 3 iš 10.

Iš kukurūzų miltų pagamintuose dribsniuose yra mažai skaidulų, jie greitai virškinami ir greitai padidina cukraus kiekį kraujyje. Todėl ilgam neužtikrina sotumo jausmo. Bet vertinant cukraus kiekį tokie pusryčiai nėra patys blogiausi.

Silkė. Įvertinimas – 8 iš 10. (Pastaba: anglai valgo rūkytą silkę).

Jeigu per savaitę suvalgysite dvi silkės filė, aprūpinsite organizmą visos savaitės omega-3 riebiųjų rūgščių norma. Šios medžiagos mažina širdies ligų riziką. Tačiau įspėjama: silkėje daug druskos, kurios kiekį taip pat reikia mažinti, taip pat nėra skaidulų. Tad valgykite silkę su rupia duona. 

Plakta kiaušinienė. Įvertinimas – 7 iš 10.

Kiaušinienė iš dviejų kiaušinių – puikūs pusryčiai. Tačiau jei kepdami ją sunaudojate porą šaukštelių sviesto, gaunate beveik pusę paros sočiųjų riebalų normos. Sveikesnė alternatyva – alyvuogių aliejus. Patiekite su duona, kurioje yra daug skaidulų.

Štai ir keli patarimai, kaip iškepti tobulą kiaušinienę.

Virtas kiaušinis su skrudinta balta duona. Įvertinimas – 9 iš 10.

Vienas virtas kiaušinis su riekele duonos – geriausias būdas pasisotinti gaunant mažiau kalorijų. Vienas tyrimas atskleidė, kad pusryčiams suvalgę kiaušinių, per kitas 24 valandas suvartosite net 400 kilokalorijų mažiau. Prie virto kiaušinio patiekite visadalių grūdų duonos, kad gautumėte daugiau skaidulų. Pusryčių su šia duona reitingas – 10 iš 10.

Puodelis juodos kavos. Įvertinimas – 6 iš 10.

Rytais nepusryčiaujate, tiktai geriate juodą kavą? Pastarųjų metų tyrimai parodė, kad tai nėra taip blogai, kaip tikinta iki šiol, tačiau tokiu atveju turite valgyti normalius priešpiečius arba pietus.

Vasaros uogų dubenėlis. Įvertinimas – 7 iš 10.

Nors uogose daug cukraus, jos nedaro tiek žalos, kaip perdirbtas cukrus. Uogose daug vitamino C, antioksidantų. Idealu  uogas valgyti su graikišku jogurtu – jis reikalingas dėl baltymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.