Kam verta valgyti daugiau vyšnių, o kam – mėlynių?

Norite kuo ilgiau išlikti jauni, sveiki ir gražūs? Kasdien suvalgykite bent saują uogų! Tai skanus būdas kuo ilgiau išlikti jaunam. Medikai sutaria, kad saldžios, bet mažai kalorijų turinčios uogos veikia tarsi geriausi vaistai, saugantys nuo ankstyvo senėjimo ir rimtų sveikatos sutrikimų.

Vyšniose esanti natūrali cheminė medžiaga melatoninas padeda sureguliuoti miego ritmą ir išsaugoti jaunatvišką išvaizdą.<br>123rf nuotr.
Vyšniose esanti natūrali cheminė medžiaga melatoninas padeda sureguliuoti miego ritmą ir išsaugoti jaunatvišką išvaizdą.<br>123rf nuotr.
Medicinos tyrimais įrodyta, kad daug antioksidantų turinčios mėlynos ir raudonos spalvos uogos taip pat saugo ir nuo pernelyg ankstyvo senėjimo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Medicinos tyrimais įrodyta, kad daug antioksidantų turinčios mėlynos ir raudonos spalvos uogos taip pat saugo ir nuo pernelyg ankstyvo senėjimo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-07-05 09:16, atnaujinta 2017-05-19 20:49

Štai prieš porą metų Harvardo (JAV) universitete atlikto tyrimo rezultatai suteikė vilties visiems, norintiems išvengti širdies ligų. Tyrimo metu paaiškėjo, kad kasdienis uogų vartojimas stipriai pagerina širdies veiklą. Ypač širdies veiklai naudingos braškės ir mėlynės, rašo „Gyvenimo būdas“.

Kodėl būtent šios uogos? Pasirodo, mėlynėse ir braškėse yra labai daug vertingųjų antioksidantų antocianinų. Jų poveikis organizmui įvairiapusis.

Antocianinai mažina kraujospūdį, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, širdies ir vėžinių ligų. Todėl visiems norintiems išvengti širdies smūgio medikai rekomenduoja suvalgyti bent po pusę puodelio mėlynių ar braškių nors tris kartus per savaitę.

Medicinos tyrimais įrodyta, kad daug antioksidantų turinčios mėlynos ir raudonos spalvos uogos taip pat saugo ir nuo pernelyg ankstyvo senėjimo.

Vasaros turtas – gardžios uogos – padeda ir norintiems džiaugtis dailiomis kūno linijomis. Net ir saldžiausiose uogose yra palyginti nedaug kalorijų, o jose esantys antioksidantai padeda sukontroliuoti kūno svorį.

Čia ir vėl daugiausia komplimentų sulaukia braškės. Jos ypač gerai padeda po valgio sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Na, o kvapiosios avietės, panašiai kaip ir aitriosios paprikos, padeda suaktyvinti medžiagų apykaitą, apsaugo organizmą nuo riebalų kaupimosi ir taip sumažina riziką susirgti cukriniu diabetu, širdies ligomis ar net tam tikro tipo vėžinėmis ligomis.

Be to, avietėse ypač daug organizmui naudingų ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių skaidulų. Puodelyje raudonų gardžių uogų yra net 8 gramai skaidulų – daugiau nei vienoje avižinių dribsnių porcijoje.

Kovojantiems su padidėjusiu blogojo cholesterolio kiekiu kraujyje vertėtų dažniau užkandžiauti ir gervuogėmis. O pastarosiose uogose taip pat gausu vitaminų C ir E. Vitaminas E vadinamas grožio garantija, o C stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo vėžinių bei širdies ligų, gerina kraujotaką, suaktyvina medžiagų apykaitą, padeda gaminti antistresinius hormonus ir iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus.

Jei norite sukontroliuoti kraujospūdį, čiupkite raudonųjų serbentų dubenėlį. Šiose išraiškingo skonio uogose daug kalio – mineralo, kuris labai svarbus stipriems kaulams bei raumenims.

Kalio gausu ir nepelnytai neįvertintuose agrastuose.

Maloniai rūgščios spanguolės padeda kovoti su infekcijomis ir uždegimais. Jeigu norite išvengti virškinamojo trakto ligų, spanguolės būtinai turi papildyti jūsų kasdienį racioną.

Kamuoja miego problemos? Vietoj vaistų išbandykite vyšnias. Jose esanti natūrali cheminė medžiaga melatoninas padeda sureguliuoti miego ritmą ir išsaugoti jaunatvišką išvaizdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.