Pavyzdžiui, ar žinojote, kad lašiniuose yra daug vitaminų A, D, E, taip pat karotino? Kaip tik todėl valgant šį produktą galima palaikyti imunitetą ir bendrai pagerinti organizmo tonusą šaltuoju metų laiku.
Visgi apie lašinius sklinda daugybė mitų. Juos mėgstantys žmonės gąsdinami įvairiausiomis blogybėmis. Bet ar iš tiesų lašinių reikėtų vengti?
Pateikiame jums penkis didžiausius mitus apie lašinius, kuriuos paneigė interneto portalas „Tak prosto!“.
1. Valgant lašinius gresia nutukimas.
Ne visai taip. Kaip ir kiti produktai, lašiniai neigiamai veikia organizmą tik tada, kai jų suvalgote per daug.
Sveikiems žmonėms, kurie neturi jokių virškinimo trakto, kepenų ir kasos sutrikimų, valgyti lašinius kaip tik naudinga. Jeigu nesiskundžiate jokiais sveikatos sutrikimais, kasdien galite suvalgyti po 10-30 g lašinių be baimės sustorėti.
2. Lašiniai – itin sunkus maistas.
Tai – taip pat mitas. Sveikiems žmonėms lašinių vartojimas nesukels jokių virškinimo bėdų. Kaip tik jie labai naudingi organizmui. Juk šis produktas tirpsta mūsų kūno temperatūroje.
Tačiau lašinių nereikėtų vartoti tiems, kuriems sutrikusi tulžies gamyba.
3. Lašiniai – tai gryni riebalai.
O kas sakė, kad tai – blogai? Lašinių sudėtis yra unikali. Jie yra praturtinti arachidono rūgštimi.
Ši medžiaga labai svarbi mūsų organizmui. Juk be jos neapsieina jokia imuninė reakcija, o taip pat ji būtina cholesterolio apykaitai.
4. Lašiniuose yra daug cholesterolio.
Kaip ir bet kuriame gyvūninės kilmės produkte, lašiniuose yra cholesterolio. Tačiau jo kiekis ne toks ir didelis, kaip mums atrodo. 100 gramų šviežių lašinių yra 70-100 miligramų cholesterolio. Palyginimui: 100 gramų jautienos inkstų yra 1 126 miligramų cholesterolio.
Bet nereikia išgyventi, jeigu vartojate produktą, kuriame yra daugiau cholesterolio. Gydytojai jau seniai patvirtino faktą, kad cholesterolio kiekis kraujyje ir audiniuose mažai priklauso nuo to, kiek jo gauname su maistu.
Kur kas svarbesnė yra cholesterolio apykaita. Organizmas privalo gauti maksimalų kiekį naudingų medžiagų ir tinkamai jas perdirbti. Tai padeda padaryti lašiniuose esančios rūgštys, tokios, kaip linolas ir arachidonas.
5. Valgyti lašinius su duona ypač kenksminga!
Kad ir kaip nebūtų keista, tai netiesa. Toks derinys yra itin naudingas mūsų organizmui – abu produktai puikiai įsisavinami, jeigu, žinoma, žmogus yra sveikas.
Tiems, kurie stengiasi sulieknėti, lašiniai taip pat gali būti naudingi.
Juk tai – puikus energijos šaltinis, o valgomi su daržovėmis lašiniai puikiai tinka ir besilaikantiems dietų.